Kadın Platformundan Çanakkale'de Feminist Gece Yürüyüşü

Çanakkale 8 Mart Kadın Platformu tarafından bugün saat 19:30'da Golf Çay Bahçesi önünden başlayıp, İskele Meydanı'nda biten Feminist Gece Yürüyüşü düzenlendi.

1225

Çanakkale Kadın Platformu bileşenleri tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla tertiplenen Feminist Gece Yürüyüşü, Golf Çay Bahçesi önünden başlatıldı.
Sloganlar ve şarkılar eşliğinde Kordon boyundan İskele Meydanı'na kadar olan güzergahta yapılan yürüyüşün ardından bir basın açıklaması okundu.
Basın açıklamasını okuyan Dr. Ayşe Güneş şunları söyledi:
"8 Mart, Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nün tarihi, 1857'de Amerika Birleşik Devletleri'nde bir tekstil fabrikasında çalışan yaklaşık 40 bin kadın emekçinin, eşit işe eşit ücret ve daha iyi koşullarda çalışma talepleriyle örgütlenerek greve gitmesi, polisin bu greve müdahalesiyle çıkan yangın da 129 kadının hayatını kaybetmesiyle başlar. 8 Mart örgütlenen,, talepleri için direnen ve bu uğurda hayatını kaybeden kadınlara atifla kadın mücadele tarihinin simgelerinden biridir. O günlerden bu günlere tüm dünya da kadınlar, adalet, eşitlik, hak ve özgürlük mücadelesini yükselterek, her 8 Mart'ta emek sömürüsüne, savaşlara, yoksulluğa, eşitsizliklere, adaletsizliğe ve kadınları yok sayanlara karşı sözünü dile getiriyor, meydanları dolduruyor.
Bizler bu yıl 8 Mart'ı bugünün sağ, muhafazakar ve gerici iktidarlarının yoksulluk, istikrarsızlık, şiddet; daha çok kriz getiren ırkçı patriarkal kapitalizmine, savaşlarına ve mefret söylemlerine isyanımız ve öfkemizle mücadeleyi yükselterek, aynı kararlılıkla geleceğe taşıyoruz.
"Aile Değil Kadınız" diyerek tüm kadınları ERKEK EGEMEN SINIRLARA VE KAPİTALİST SÖMÜRÜYE KARŞI EMEK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ BÜYÜTMEYE çağırıyoruz.
Kadını birey olarak görmeyen, aile içinde toplumsal cinsiyet rollerine hapsedip kamusal alandan uzaklaştırmaya çalışan AKP-MHP iktidarının 2025 yılını "Aile Yılı' ilan etmesine, bu söylemle ve beraberindeki politikalarla kadınları eve, aileye ve erkeğe tabi kılmanın zemini oluşturulmasına karşı sözümüzü örgütlüyoruz.
İktidar sözcüleri kadın düşmanı açıklamalarını sürdürüyor. Neredeyse tüm kurumlar, plan ve programlarıyla ne zaman evlenmemizin uygun olduğundan, nasıl ve kaç çocuk doğuracağımız nasıl yaşamamız, giyinmemiz ve davranmamız gerektiğini, hangi çalışma bçiminin bize göre olduğunu tarifleyerek, bedenimiz, kimliğimiz ve emeğimizi kuşatma çabası içerisinde. Yani AKP-MHP iktidar bloğu, bize aile dışında var olma seçeneği tanımıyor.
Son günlerde adını sıkça duymaya başladığımız, nüfus politikalarıyla iktidar bakım emeeğimizden daha yüksek verim alabilmenin, böylece kendi sorumluluğunu bizlerin sırtına yüklemenin hesabını yapıyor.
Sözde bizler düşünülerek gündemde tutulan yeni çalışma modellerinin bizlerin değil, bakım evleri, kreşler açmayan, analık izni ve ebeveyn izni gibi, düzenlemelerinin ilgili uluslararası standartların ve kadınların istihdam olanaklarını arttıracak gerçek politikaların hayata geçirilmesi için hiçbir girişimde bulunmayan iktidar için olduğuna şüphemiz yok.
Bunun yanında iktidarın 2025 yılı "aile yılı" olsun çağrısına cevap vermekte gecikmeyen yandaş, konfederasyon memur-sen'in evlilik ve aileye ilişkan bir anayasal düzenlemesine ilişkin bir düzenleme önerisi hazırlayarak, iş yerlerinde imzaya açmasının da gösterdiği gibi, bu söylemin var olan yasakları daha da arttırarak LGBT+ düşmanlığını derinleştirmeye ve nefret söylemlerine meşru zemin hazırlamaya yaradığı açık. Memur-Sen aile yılına yapay gndem yaratarak, Kamu Emekçilerinin hak kaybına uğramasındaki sorumluluğunu gözlerden uzak tutmaya çalışmak için sarılsa da bugün kutuplaşma Türkiyesinde ailenin korunma söyleminin beraberindeki getireceklerinden endişeliyiz.
AKP'nin yerlilik ve millilikle kuşatılmış tek bir aile anlayışı dayatan geleneksel cinsiyetçi rollerin ve eril tahakkümü pekiştiren cinsiyetçi düzenlemelerine, aile yılı adı altında kadınların kimliğini görünmez kılmaya çalışmasına
Bakım emeğinin sorumluluğunu kadına yükleyen çocuk, yaşlı, hasta, engelli bakımının sosyal-devlet sorumluluğunda olduğunu kabul etmeyen eğitim politikalarına,
Kadınların iş ve aile yaşamını uyumlaştırması adı altında güvencesiz, kismi, uzaktan, esnek çalışmayı esas alan istihdam politikalarıyla, ekonomik bağımsızlıklarını kısıtlamayı hedeflemesine
Şiddete maruz kaldığımızda aile birliğini koruma adı altında sessiz kalmamızın beklenmesine karşı çıkıyoruz.
Esnek ve güvencesiz istihdam değil, güvenceli istihdam ve işyerleri istiyoruz. Çocuk bakımının kadının değil, ebeveyn sorumluluğu olduğunu, her mahalleye ücretsiz, nitelikli, anadilinde kreş açılmasının gerekli olduğunu hatırlatıyoruz. Kadın bakanlığı kurulması konusundaki ısrarımızı yineliyor. 2025 aile yılı değil kadın yılı diyoruz.
Sevgili kadınlar;
AKP-MHP iktidar bloğunun cinsiyetçi politikalarının yanında, ekonomik krizler, anti-demokratik uygulamalar, tüm yetkinin tek elde toplanması, hukukun üstünlü ilkesinin ihlali, örgütlenme ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar yaşamlarımızı derinden etkiliyor. İktidarın yeni Türkiye'sinin bizi yaşa, barınma gibi temel haklarımızdan mahrum bıraktığını, seçme ve seçilme hakkımızın gasp edildiğini görüyoruz.
Bir yanda işsizlik, tam zamanlı ve güvenceli iş bulmanın zorunluğu, meslek edinme sınavlarındaki şaibeler, liyakatsızlık ve adam kayırmacılık, diğer yanda dayanıksız ve itiraz hakkı dahi verilmeden işten çıkarılmalar ve ilişiği kesilenlerin adeta fişlenerek geçim kaynağına erişmesini engelleyen, KHK rejim ve tüm bunların yanında yükselen enflasyon karşısında eriyen ücretler ve gnbe gün pahalılaşan hayatla barınma hayatı idama etme hakkımız yok ediliyor. Demokratik bir ülke de, eşit özgür yaşamın talebinin suç sayıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Toplumsal muhalefet bir bütün olarak hedef alınmış durumda, emek mücadelesi veren sendikacılar, seçilmiş siyasetçiler, özgür basın emekçileri, sanatçılar, cezaevlerinde, seçilmiş belediye başkanları ve eş başkanlar birbiri ardına görevden alınıyor. Doğrudan atamalarla yerel yönetimler kayyumlara devrediliyor. Görevi devralan kayyumlarla yerel yönetimler bünyesindeki cinsiyet eşitliği temelli kurullar ve merkezler işlevsizleştiriliyor. Toplu sözleşmeler geçersiz kılınıyor. Buna karşı ses yükseltmek ise suç sayılıyor. Sevgili kadınlar;
Sağ muhafazakar otoriterliğin yükseldiği dünya düzeninde ırkçıların, aşırı milliyetçilerin oylarının arttığı, bazı ülkelerde hükümet ortağı olduğu, batının ortadoğu'yu dilediklerince şekillendirme girişimlerinin bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağı açık. Türkiye'nin de aralarında olduğu bölge aktörleri ise, ülkelerini savaş ve güvenlik politikalarıyla iktidarda kalmaya çalışıyor. Tüm bunlara karşı bu 8 Mart'ta da demokrasi, barış, eşitlik ve özgürlük talebimizi yükseltiyoruz. Savaş politikalarına son verilsin. Kaynaklar eğitime, sağlığa ve kadın istihdamına aktarılsın. İfade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılsın diyoruz.
Şiddetsiz bir yaşam istiyoruz. Dünya genelinde her 3 kadından biri ; fiziksel ve ya cinsel şiddete maruz kalıyor. Türkiye'de ise kadın cinayetlerinin geldiği boyutu 2024 ekim ayından bu yana endişeyle takip ediyoruz. 2024'ün son aylarında Narin'in ailesince katledilmesi ve izleyen günlerde artan kadın cinayetleri, eril yargının Muğla'da vahşice katledilen Pınar Gültekin'in atilinin haksız tahrik indiriminden faydalanabileceğine hüküm gettirmesi, bir kez daha bu iktidarın kadına yönelik şiddet ile mücadele kararlılığının olmadığını gösterdi. Kadınların aileleri içinde, evde, sokakta ve işyerlerinde güvende olması için "İstanbul Sözleşmesi" ne dönülsün ve kadını şddet ve istismardan ve ayrımcılıktan
koruyacak, uluslararası standartlar hayata geçirilsin ve ulusal mevzuat buna göre düzenlensin istiyoruz. İş yerinde şiddet ve tacizin önelenmesini düzenleyen ILO'nun 190 sayılı sözleşmesine taraf olunsun ve sözleşmeyle ilgili düzenlemeler yapılarak uygulanmaya konulsun diyoruz.
Geçmişten bugüne mücadele ederek, örgütlenerek, direnerek ve dayanışarak dünyayı değiştiriyoruz. Bizi ev ile savaşla, yoksullukla ve baskıyla kuşatmaya çalışan erkek egemen sistemin getirdiği eşitsizliğe, baskıya ve bizi susturmaya, haklarımızı gasp etmeye çalışanlara karşı birleşelim, mücadeleyi büyütelim. Kadınlar örgütlendiğinde, birlikte mücadele verdiğinde dünya değişir Yaşasın 8 Mart!"
Basın açıklamalarının ardından şarkılar eşliğinde dans edildi, halay çekildi.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş