Kadın girişimcilerden 8 Mart açıklamaları

768
TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında farklı sektörlerdeki kadın çalışanlar ile pandemi sürecinde yaşanılan sıkıntılar hakkında röportaj yaptı. Kadınlar, girişimciliklerini, kadınların toplumdaki yeri ve başarısını, pandemi sürecinde kadınların yaşadıkları sorunları aktaran kadınlar, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü`nü kutladılar. 
Girişimci kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile şunları söylediler; 
"Türk kadınının ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda temsiliyet oranını artırmak"
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek; "Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu olarak Türk kadınını ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda daha üst seviyelere taşımak ve temsiliyet oranını artırmak öncelikli hedefimiz. Bilinçli nesillerin, bilinçli ailelerde yetişeceği düşüncesiyle Çanakkale`nin tüm ilçelerinde ve merkezde Anne-Baba okulları düzenledik. Nitelikli kadın girişimci sayısını artırmak amacıyla; Kurul arkadaşlarımızla birlikte iş hayatına yeni katılacak kadınlarımıza doğru bir şekilde yol gösteren olabilmek adına mentörlük eğitimleri aldık. Amacımız Türk kadınına, Çanakkale`mize yakışan, kadının ekonomik sosyal politik ve kültürel anlamda yok sayılmadığı eşit ve var olduğu bir toplum düzeni sağlamak. İnsanlık olarak içinden geçtiğimiz bu dönemde yaşamın ne kadar kıymetli ve zor olduğunu tecrübe ettik. Bu zor süreçte hayatımızı kolaylaştıran birçok kahramanlığa şahit olduk. İnsan hayatının devam etmesi için başta doktorlarımız olmak üzere sağlık çalışanlarımız, toplum hayatının sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve gelecek nesillerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi için de eğitim camiamız büyük bir sorumlulukla bu zorlu süreci en az zararla atlatmamızı sağlayan kahramanlar olarak karşımıza çıktılar. Elbette bununla sınırlı kalmadı, her sektör hem sektörel yaşamını sürdürebilmek hem de insan yaşamını kolaylaştırabilmek adına sorumluluk aldı. Örneğin; E-Ticaretle fiziksel olarak giderek ulaşamadığımız gereksinimlerimize, bir tıkla eriştik. hem tüketiciler hem de hizmet vericiler, yeni dünyanın zorlu ve evrimleşen düzenine hızla ayak uydurdu. Bu amaçlar doğrultusunda her cephede mücadele veren, emek veren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü`nü kutluyor, Çanakkale`mizin tüm kadınlarına en içten saygı ve selamlarımı sunuyorum" 
"En kısa zamanda kadınlar faaliyetlerini devam ettirebilir"
ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal; 1992 yılında 7 yıllık bir ara verdim ve 1999 yılında tekrar Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında çalışmaya başladım, o gün bugündür kesintisiz olarak devam ediyorum. Hemen hemen her biriminde çalıştığım Kurumumda 10 yıldır Genel Sekreter olarak görev yapıyorum. Mesleğimle ilgili bir işim olduğu için kendimi şanslı buluyorum ve işimi çok severek yapıyorum. Kendimi şanslı hissettiğim diğer bir konu da genel sekreterliğim süresince çalışma hayatımızı kolaylaştıran, her daim destek olan , haklarımızı gözeten kurumsal ve vizyoner anlayış ile Odamızı yöneten Başkanlar ve ekipleriyle çalışmam olmuştur. Pandemi süresince üyelerimizin faaliyetlerine getirilen kısıtlamalar bizden olan taleplerini de ani bir şekilde değiştirdi. Hiç öngörmediğimiz ve ilk defa karşılaştığımız bu durumda çaresizliği yaşadık. Çünkü normal koşullarda üyelerimizin her talebini en kısa sürede karşılayabiliyor, karşılayamadıklarımızda da yine bir yol bulup çözüm üretebiliyorduk. Tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte bu süreçte özveri ile çalışarak üyelerimize destek olduk. Ancak özellikle işyerleri kapanan üyelerimiz ve çalışanlarının durumu, bu durumun belirsizliği konusunda elimizde yetkili mercilere iletmekten başka, kalemimizi konuşturmaktan başka bir gücümüz yoktu. Tüm sektörlerin sıkıntılarını tespit ettik. Genel ve özel olarak gruplandırdık ve sürekli TOBB`ne ilettik. Yerelde çözülebilecekler için yerelde girişimde bulunduk. İnşallah en kısa zamanda tüm işyerleri kontrollü normalleşme ile birlikte tedbirlere uyarak faaliyetlerini devam ettirebilirler. Allah Devletimizin ve tüm işverenlerin, çalışanlarının yardımcısı olsun. Bu süreçte tüm kamu çalışanlarının iş dünyasının bürokratik işlerini kolaylaştırmalarını ve " bir ay maaş almasam ne yapardım " düşüncesi ile empati kurmalarını rica ediyorum."
"Sadece ben değil tüm sağlık ekibimiz çok yoruldu"
Doktor Sevil Çetinbaş; "11 yıldan beri Çanakkale Devlet Hastanesi`nde Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı olarak, ameliyathane ve yoğun bakımda Uzman Doktor olarak çalışmaktayım. Pandemi döneminde, çalışma şartlarım ağırlaştı ve ailemle ilişkim kesildi; aylarca ailemle görüşemediğim gibi , diğer insanlarla da onları korumak adına ilişkimi kesmek ve yalnız kalmak zorunda kaldım. Sadece ben değil tüm sağlık ekibimiz çok yoruldu. Kendini aileni korumak ama aynı zamanda iyileştirmeye çalışmak hem bizim hem hastalarımız için zordu. Zor günler geçirdik ve geçiriyoruz. Yoğun bakımda çalıştığım için hastalarım en ağır seviyede hastalardı, gözlerinde ölüm korkusu ve yaşam isteği vardı. Hastalarımı tedavi ederken her şeyi; ailemi kendimi, yorgunluğumu ,insanların dikkatsiz ve duyarsızlığını unuttum, sadece nefes almak ve yaşamak istiyorlardı ve ben elimden geldiğince yaşatmaya çalıştım. Nefes alamamak , en sevdiğiniz kişiyi kaybetmek; hastalarım ve yakınları ile yaşadım çok acı vericiydi..."
"Bugüne kadar yürüttüğümüz süreçleri iki boyutlu ekranlara sığdırmak durumunda kaldık"
Öğretmen Tuba Aydeğer; "23 Mart 2020 tarihinden bu yana uzaktan eğitim uygulanıyor. Öğretmeninden öğrencisine, velisinden okul idarecisine uzaktan eğitim hepimize yeni bir deneyim kazandırdı. Bugüne kadar yürüttüğümüz süreçleri iki boyutlu ekranlara sığdırmak durumunda kaldık. Okul düzenimizi evlerimizin içinde kurarak her öğrencimizin evini sınıf yaptık. Öğrenme verimini arttırmak için teknoloji destekli güncel teknikler ve uygulamalar geliştirdik. Sürece adaptasyon hızımız arttıkça ders verimliliğimiz arttı. Kimi zaman öğrenci konsantrasyonunu çevrim içi ortamda yüksek tutmak kolay olmasa da geçen uzun sayılacak bir süreç sonrası hepimiz uzaktan eğitime büyük oranda alıştık diyebilirim. Biz evde okul düzeninde olduğu gibi kurallarımızı belirledik. Her birimiz ayrı odada derslerimizi yaparken kimse kimsenin yanına ders esnasında gitmeyecek, anne ders yapıyor ya da toplantıdaysa sessiz olunacak gibi. En önemli eksik öğrencinin arkadaşına, öğretmenin öğrencisine dokunamaması diyebilirim. Aynı ortamda olmak, ihtiyaçlarını görüp onlarla ilgilenememek zor ve yıpratıcı oldu. Annesi olarak evdesin, yakınındasın ama sakın yanıma gelme, kapımı açma gibi kurallar koyuyorsun. Birinci ve beşinci sınıfa giden iki oğlum var. İkisinin de desteğe ve takibe ihtiyaçları oluyor ama benim önceliğim onlar olamıyor. Okulda öğrencilerimle, evde çocuklarımla ilgilendiğim tablo tamamen değişti. Bu sürecin hepimize yüz yüze eğitimin kıymetini, okulların değerini daha iyi öğrettiğini düşünüyorum"
"İnsanlar evlerine kapandığı dönemde onlıne alışveriş yapmaya alıştı"
E-Ticaret Uzmanı Serap Acar; "Pandemi sürecinde açıkçası ticaretim pek etkilenmedi. Hatta talepler daha da arttı. İnsanlar evlerine kapandığı dönemde onlıne alışveriş yapmaya alıştı... Benim açımdan bir sorun oluşmadı. Eğer oluşsaydı, kafamdaki planım evdeki kişilerin kolaylıkla yapabileceği özel kitler hazırlamaktı ki bu projeyi en kısa zamanda gerçekleştireceğim. Gördüğüm kadarıyla uzun süre insanlar online alışveriş yapmaya devam edecek. Zamanla bu durumun alışkanlık haline geleceğine inanıyorum." 
"Daha fazla tüketiciye ulaşmaya çalıştık"
E-Ticaret Uzmanı Buse Aşık Kaya; Organik Tarım programında öğrenim görürken tarım ve gıda güvenliği konusunda bazı eksiklikler olduğunu fark ettim. Sağlıklı ve yöresel ürünler tüketmeye özen göstermeye başladım. Daha sonra organik ve yöresel gıdaların kullanımını, tüketiciler üzerinde yaygınlaştırabilmek amacıyla Busenin Çiftliği adında bir şahıs şirketi kurarak ilk adımı attım. Ürünlerimin bir bölümünü kendim üretirken bir bölümünü de güvenilir kaynaklardan temin ederek www.buseninciftligi.com adresimiz ile sanal mağazacılık platformu üzerinden tüketicilere sunmaya başladım. İşletmemizin faaliyete geçmesi tam da pandemi sürecine denk geldi. Tüketiciler pandeminin ortalarında oldukça fazla gıda ürünü alıp stok yaptılar bu dönem biz ve bizim gibi küçük işletmeler adına umut vericiydi ancak kısıtlamalar ile beraber sorunlar da ortaya çıkmaya başladı. Yıl başının hemen ardından neredeyse tüm satışlar zayıfladı. Çünkü tüketici ve hatta bizler de dahil olmak üzere büyük bir belirsizlik içinde yaşamaya başladık. Bizim kendimizi biraz daha şanslı görmemizin sebebi ürün skalamızın içerisinde besin takviyesi olarak kullanılan propolis ,polen lokumu, kozalak şurubu gibi sağlıklı gıda ürünleri olmasıdır. Öncelik olarak kendi web sitemiz ve sosyal medya üzerinden hizmet verirken büyük ortak satış mağazalarına da dahil olduk ve ürünlerimizi her bir platformda öne çıkarmak adına çeşitli reklamlar verip daha fazla tüketiciye ulaşmaya çalıştık. Öyle ki en dürüst satıcı olma gayreti içerisinde çalışmalarımıza devam ettik. Kısa süre içinde de daha fazla sanal alışveriş platformunda yer alarak doğrudan tüketiciye hizmet vermeye devam edeceğiz. Alışkanlıklar birden oluşmaz veya değişmez tabi ki. Ancak kolay ulaşım imkanı sağlamak demek günümüzün çalışan bireyleri için adeta biçilmiş kaftan. Şu an yaşadığımız pandemi süreci kısa zamanda son bulsaydı o zaman toplum alışkanlıklarını değiştirmez ve aksine sahip çıkardı. Ancak uzun süren ve hayatımızdan koca bir seneyi çalan covid 19 salgını birçok kurumsal firmanın bile evden çalışmasına sebep oldu. Ve hatta bazı kurumsal firmaların bu sistem ile çalışmalarına devam edeceği söyleniyor. Yani alışkanlıklarımız tamamen değişti çünkü yaşantımız değişti. Tüketici pandemi süreci öncesinde E- ticareti varsayalım ki %30 oranlarında kullanırken pandemi sürecinde bu oran %85-90`lara ulaştı. Pandemi bittiğinde tabi ki %90 seviyelerinde kalmayacağını ancak %60`nda altına düşmeyeceğini düşünüyorum"
(Haber Merkezi)
Paylaş