Kadın-Erkek birlik İş, Ekmek, Öz-gür-lük!

554

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü,  Çanakkaleli kadınların düzenledikleri çeşitli etkinlikler ile kutlandı. İlk olarak Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında İsmet Paşa Mahalle Meclisi Çalışma Ofisi önünde buluşan kadınlar, Demircioğlu Caddesi üzerinden İskele Meydanına yürüdü. İskele Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe Çanakkale Belediye Başkanvekili Bilge Şimşek, kadınlar ve erkekler katıldı. Burada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile Kent Konseyi Kadın Meclisi adına açıklamada bulunan Leyla Yılmaz; “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1857 tarihinde dokuma işçilerinin grev haklarını kullanırken, polislerin dokuma işçilerine saldırması ve işçileri fabrikaya kilitlemesi sonucu 129 işçinin yanarak can vermesinin üzerinden 150 yılı aşkın bir zaman geçmiştir. Buna karşın günümüzde kadının üzerindeki baskı, sömürü yoğun bir şekilde ve büyük boyutlarda devam etmektedir. Ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde kadın hakları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Kadınlar ekonomiden ve eğitimden yoksun bırakılmıştır. Dünya Emekçi Kadınlar günü Türkiye’de ilk kez 1921 yılında Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlansa da, dönemin siyasi elitlerinin kadın hareketine vurduğu darbeler yüzünden 1975 yılına kadar 8 Mart günü sokağa taşınamamıştır. İlk defa Yurtsever Kadınlar Birliği tarafından 1977 yılında kutlandı. Kadınlar işçi sınıfına, emekçiye, insanca yaşam hakkı tanımadığı, eşit işe eşit ücret verilmeyerek şiddetin, tecavüzün yaşamın bir parçası durumuna getirildiği bir ortamda gelişmişlikten söz etmek mümkün müdür? Nüfusun yarıdan fazlasını oluşturan kadın evde, fabrikada, tarlada, değişik iş koşullarında emeği ile sömürülmektedir. Kadınların cinsiyet ayrımcılığı nedeni ile çalıştığı iş kollarında yaşadığı baskı, bütün bu gerçeklerle yaşamak zorunda bırakılan kadın, bedeninden emeğine, yaşamın her dönümünde sömürülürken haksızlıklara başkaldırmayacak mı? Yaşasın kadın dayanışması, yaşasın özgürlük!” dedi. Konuşmanın ardından İskele Meydanı’ndaki etkinlik şiirler ve kısa tiyatro gösterisi ile sona erdi. 

 
Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk töreni düzenlendi
İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen 8 Mart etkinliğinin ardından, siyasi partiler, dernekler, meslek odalarının katılımı ile Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Belediye Başkanvekili Bilge Şimşek, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ, Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, STK ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Tören Atatürk Anıtına STK ve siyasi partilerin çelenklerini sunmaları ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende konuşma yapan Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal; Bazen iş kadını, bazen ev kadını, bazen bir kahraman olan kadınlar… Yürekleri kocaman olan kadınlar ve o yüreğe dünyaları sığdıran kadınlar. Ana-evlat-yâr olan kadınlar, Emekçi kadınlar… Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun demek için kadınların değeri dünyada bir gün değil her gün bilindiğinde… Ancak kutlu olan budur.  8 Mart Dünya Kadınlar Günü hepimizin günü. İşte böylesi bir günde Ulu Önder Atatürk’ün Türk Kadınına ilke ve devrimleriyle verdiklerini saygıyla anıyor, manevi huzurunda şükranlarımızı sunuyoruz. Cumhuriyet ile çağdaş haklara ve özgürlüklerle birlikte, yaşamın her alanında yer almış kadınlarımız adına, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eşitlik-kalkınma-özgür ve barışçıl yaşam günlerini kadınların dile getirdikleri gündür. Kadınlar tüm dünyada eşitlik isteklerini, haklarını bugün yüksek sesle dillendiriyorlar. Kadın hakları, insan haklarıdır. Kadın hakları ile savunulan, ayrıcalıklı haklara sahip olmak değil; kadınların, sadece insan oldukları için her yerde ve herkes gibi geçerli haklara sahip olmasıdır” dedi.
 
“Adaletsizliğe ve eşitsizliğe boyun eğmeyeceğiz”
Uluşal’ın ardından konuşma yapan Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Güneş Pehlivan; “Dün itibariyle Türk Metal Sendikası işçileri 8 Mart kutlamaları ve Kadın Kurultayına katılmak üzere Ankara’ya giderken bir kaza geçirdiler, otobüsün devrilmesiyle 7 kadın emekçimizi kaybettik. Öncelikle burada kaybettiğimiz emekçi kadınların hatırası önünde eğiliyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Henüz iki gün önce, Çanakkale’de, köpeğini parkta gezdiren bir kadına ‘Gavur musun? Köpek gezdirmek günah’ diyerek yine kadınların saldırdığını ve kafasına taşla vurarak darp ettiğini öğrendik. Bu utanç verici saldırıyı kınıyor, saldırıya uğrayan kadın kardeşimize geçmiş olsun dilekleriyle, Çanakkaleli kadınların her daim onun yanında olduğunu bir kez daha bildirmek istiyorum. 8 Mart 1857’de New York’un kadın işçileri, ‘Hayır! Sömürüye, adaletsizliğe ve eşitsizliğe boyun eğmeyeceğiz’ dediler. 1791’de Olympe De Gouges öncülüğünde Fransız kadınları ‘Hayır! Yurttaşlık haklarımızı yok sayamazsınız’ dediler. 1960’da Dominik Cumhuriyetinde Mirabal Kardeşler, ‘Hayır! Ülkemizi diktatöre teslim etmeyeceğiz’ dediler. 2002’de, Türkiye’de, Atatürk Cumhuriyetinin kadınları ‘Hayır! Ailede reis istemiyoruz’ dediler. 2015’te Cerrattepe’de ve Kazdağları’nda kadınlar ‘Hayır! Bu milletin aklına o maden işletmesini koyamazsınız’ dediler” dedi.
 
“Umudumuzu dayanışma ile büyüteceğiz”
Kadına yönelik uygulanan baskı ve şiddet uygulamalarının kadın mücadelesini engelleyemeyeceğini vurgulayan Pehlivan; “2016’da, cinsel istismar suçunu işledikten sonra mağdurla evlenmiş olan istismarcıları affeden yasa önergesi karşısında, Çanakkale’den Trabzon’a, Edirne’den Antalya’ya, Samsun’dan Manisa’ya kadar memleketin dört bir yanında kadınlar ‘Hayır! Fiili duruma boyun eğdirilen hukuk olmaz. Yasaları, bugüne dek işlenmiş suçların ört bas edilmesine alet ettirmeyiz’ dediler. Kadınlar haklarını bir kez talep ettiler mi, almadan geriye dönmezler. Ne yeni nikahlanan çiftlere hediye olarak dağıtılan ve kadını dövmeyi öğütleyen kitapçıklar, ne kadının kahkahasına vesayet koyanlar, ne kadın derneklerini kapatanlar, ne şort giyen ve parkta gezen kadını tekmeleyenler, ne köpeğini gezdirdiği için kadını taşlayanlar kadınların yasa, hak ve demokrasiye dair umudunu, azmini ve mücadelesini susturamayacaklar. Umudumuzu dayanışma ile büyüteceğimiz inancıyla, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonumuz adına tüm emekçi kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından kadınlar, Halk Bahçesine geçerek, burada bulunan Zübeyde Hanım büstüne karanfiller bıraktı.
 
CHP’li Kadınlardan “Hayır” vurgusu
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programları kapsamında CHP Merkez İlçe Kadın Kolları parti binasında basın toplantısı düzenledi. CHP’li kadınların katıldığı toplantıda açıklamada bulunan CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Ümmühan Erdem, 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa referandumuna değinerek kadınların “Hayır” diyeceğini ifade etti. Sözlerine 8 Mart kutlamaları için Ankara’ya gittikleri sırada trafik kazasında yaşamını yitiren Türk Metal Sendikası üyesi 7 kadın için baş sağlığı dileklerini ileterek başlayan Erdem; “Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yıl dönümü Kadına ve Emek mücadelesine adanmış bu günü Ne yazık ki Kadına şiddetin, eşitsizliğin, adaletsizliğin gölgesinde kutlanamayan bir gün olarak bir kez daha anıyoruz. 160 yıl önce bugün New York’ta 40 bin dokuma işçisi kadının, kapitalizmin dayattığı düşük ücret uzun ve ağır çalışma koşullarına karşı direnişi129 kadın işçinin yanması ile sonuçlanmıştır. O günden buyana 8 Mart Tüm Dünyada kadına ve emek mücadelesine adanmıştır. Bugün Kadınların cinsiyetten kaynaklı her türlü ayrımcılığa şiddete ve eşitsizliğe karşı başkaldırdıkları gündür. Emeğimiz, özgürlüklerimizin bugüne dek kazanılmış her türlü haklarımızın ötesinde Laik Demokratik Cumhuriyetimiz ve Ülkemiz tehdit altında; terör şiddet işsizlik yoksulluk adaletsizlik gibi sorunlar ve zorluklarla dolu ülke gündeminde hiç yeri yokken 16Nisanda Cumhurbaşkanlığı sistemi altında ancak gerçekte bir rejim değişikliği oylamasına gidilmektedir” dedi. 
 
“Kadınların kararı hayır”
Eşit ve özgür bir gelecek için kadınları mücadele etmeye çağıran Erdem, kadına yönelik tüm baskı ve şiddete karşı referandumda “Hayır” diyeceklerini vurgulayarak;  “Biz Kadınlardan Cumhuriyetle tanıştığımız laik yaşamdan, çağdaş ve eşit birey olma yolunda kavuştuğumuz kazanımlarımızdan, zorlu mücadelelerle geliştirdiğimiz haklarımızdan vazgeçmemiz isteniyor. Bilinsin ki, kadınların kararı hayır. 15 yıldır söylemleri ve politikaları ile kadını iş ve sosyal yaşamdan uzaklaştırmayı hedefleyen kadına yönelik şiddeti besleyen, tacizi, tecavüzü yok sayan yüzde bin 400 oranında artan kadın cinayetlerini görmezden gelen siyasi iktidar. Kadının adının olmadığı Anayasa paketi ile geri dönüşü olmayan bir tuzağın içine bizleri çekmek istemektedir. Tüm bu tuzaklara kaşı kadınların kararı hayır. Biz biliyoruz ki, 16 Nisan en çok kadınlar için önemli Ya güneşin aydınlığı ya da orta çağ karanlığı Güneşin aydınlığı var iken neden orta çağ karanlığı işte bu yüzden kadınların kararı hayır. Haydi Kadınlar sesimizi gücümüzü birleştirelim. Eşit ve özgür günler için kucaklaşıp geleceğimizi birlikte inşa edelim” dedi. 
(Burhan Mert Balcı-Oya Koyuncu-Zeynep Kocaman)
Paylaş