havadurum

Kaçak, izinsiz ve güvensiz TOKİ Evleri yıkılıyor; İdari enkaz!

Birkaç gündür kentin gündemine giren Esenler Mahallesi’ndeki TOKİ Evleri, “ben yaptım oldu” anlayışının yeni bir örneği... Merkezi idare gücüyle, yerel yönetimin by-pas edilmesiyle inşaa edilen TOKİ Evlerinin, kaçak olarak yapımına başlandığı, belediyenin mühürlediği, mahkemelik olduğu öğrenildi. Tüm idari eksikliklerinin yanında, daha iskelet aşamasında tepesine iş makineleri çıkarılan TOKİ Evleri ne kadar güvenli? Tasarruf tedbirlerini tartıştığımız bir dönemde oluşan kamu zararı ne olacak?

881

Esenler Mahallesi’nde bulunan, yapımına geçen yıl başlanan TOKİ Evleri’nin “Hava Mania Kriterlerine aykırı olduğu” gerekçesiyle yıkılıyor olması kentin gündemindeki yerini koruyor. Bir anda katları iş makinesi marifetiyle yıkılmaya başlanan TOKİ Evleri, tepki çekmeye devam ediyor. Hem evlerine kavuşmayı bekleyen vatandaşlar hem de konunun uzmanı kişiler TOKİ Evleri’ndeki uygulamaya tepki gösteriyor. 27 Ocak 2023 tarihinde inşaatına başlanan TOKİ Evleri’ne izinsiz olarak start verildiği, Mayıs 2023’te Çanakkale Belediyesi tarafından “kaçak inşaat” olarak mühürlendiği öğrenildi. Mühürleme işlemine rağmen, çalışmalara devam edildiği, bunun üzerine Çanakkale Belediyesi tarafından dava açıldığı ve açılan davanın sonucunda Çanakkale 2. İdare Mahkemesi Çanakkale Belediyesi uygulaması lehinde karar verdiği ortaya çıktı. Çanakkale’deki TOKİ Evlerinin binalarının ruhsatsız ve kaçak olarak yükseldiğini ifade eden Çanakkale Belediyesi Meclis üyesi Egemen Ergun ile TOKİ Evleri sürecini konuştuk.

“Yapılan işlem hukuksuz ve kaçak yapılaşmadır”

Çanakkale Belediye Meclis üyesi Egemen Ergun, TOKİ Evleri’nin Belediye tarafından mühürlendiğini ve yapıların kaçak yükseldiğini doğruladı. Ergun, “Belediyemiz yetkili personeli mevzubahis arazide yapılan kaçak inşaatları 9 Mayıs 2023 tarihinde mühürlemiştir. Sonrasında 1 Ağustos 2023 tarihinde yine yetkili personelimiz mühre rağmen çalışmaların devam ettiğini tespit ederek konu mahkemeye taşınmıştır. TOKİ Evlerinde ilk yapılması gereken işlemler sonraya bırakılmış ve sürecin neredeyse tamamında ruhsatsız ve kaçak olarak ilgili arazide binalar yükselmiştir” dedi.

“Mevzuata aykırı”

Ergun, TOKİ Evleri projesinin Çanakkale Belediyesi’ne 20 Ekim 2023 tarihinde iletildiğini, söz konusu projelerin 52.50 metre olması gereken hava mania kriterlerine tamamen aykırı olduğunu söyledi. Ergun, “Projeler incelendiğinde bazı blokların imar yönetmeliğinde belirtilen çekme mesafesi hükümlerine uygun olmadığı da görülecektir. Yapılan işlem hukusuzdur ve kaçak yapılaşma ile ilgili belediyemiz üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Açılan yürütmeyi durdurma istemli davalar Bölge İdare Mahkemelerince de lehimize sonuçlanmıştır, en son 30 Mayıs 2024 tarihinde Çanakkale 2. İdare Mahkemesince verilen karar doğrultusunda belediyemizin haklılığı bir kez daha kanun önünde ortaya çıkmıştır” diyerek şu ifadelere yer verdi.

“Mahkeme, belediyenin ruhsatsız yapıların kaldırılması ve verilen idari para cezasının hukuka uygun olduğuna karar vermiştir. Sonuç olarak, Çanakkale Belediyesi'nin ruhsatsız yapılarla ilgili aldığı tedbirlerin ve uyguladığı cezaların mevzuata uygun olduğu teyit edilmiştir. Bu karar, şehir planlaması ve imar mevzuatına uygun yapılaşmanın önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Çanakkale Belediyesi, şehirdeki yapılaşmanın yasal düzenlemelere uygun bir şekilde sürdürülmesi için çalışmalarına devam edecektir.”

“Binalardaki diğer katlar hasar aldı mı?”

TOKİ Evlerindeki uygulamanın üstü kapatılamayacak kadar önemli olduğunu söyleyen Ergun, bu uygulama sonrası kamuoyunun merak ettiği konular olduğunu bunlara da açıklık getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yıkımın alt katlara zarar verdiğinin açık olduğunu söyleyen Ergun, “Statik projelerinin ilgili mevzuata uygunluğunu bilmemekteyiz, zemin etütleri hangi kriterlere göre yapıldı bilmemekteyiz, şimdi geldiğimiz noktada buraya kadar devam etmiş kaçak inşaata belediyenin ruhsat vermesi ne kadar doğru olacak? Belediye atacağı imzanın sorumluluğunu nasıl alacak? Hepsi kural tanımamanın getirdiği çözümsüzlüklerle dolu. Katları yıkılan, en üst katına kepçe çıkaran bir kurumun yaptığı binalara vatandaşımız nasıl güvenip oturacak?” diye sordu.

TOKİ uygulamasını, “Bir kamu kurumu kendi koyduğu kurallara uymayarak kaçak yapılaşmanın önünü açmış oluyor” diyerek nitelendiren Ergun, “Tasarruf tedbirleri açıklayan bir devlet aklı varken başka bir kamu kurumu vatandaşın parasını çarçur etme gevşekliğine düşmüş olması kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullandı.

(Seçkin Sağlam)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş