Kaçak binayı ruhsatlandırmaya mı çalışıyorlar?

İl Genel Meclisi`nin dünkü gündeminde yer alan bir konu tartışmalara neden oldu. İzinsiz bir şekilde yapılan ve böylelikle `kaçak` durumunda olan, İl Özel İdaresi tarafından iki kez ceza kesilen bina ile ilgili olarak, uygulama imar planı değişikliği ile emsal ve yükseklik artışı yapıldı. CHP grubunun `ret` oylarına ve MHP Grubundan üç kişinin çekimser oylarına karşı `oy çokluğu` ile kabul edilen gündem maddesi ile ilgili olarak hukuki sürecin başlatılacağı öğrenildi.

857
 
 
 
İl Genel Meclisi Mart ayı son birleşim toplantısını dün gerçekleştirdi. Biga`da yapılmak istenen bir yurt ile ilgili tartışma toplantıya damgasını vurdu. `Kaçak` olduğu ileri sürülen öğrenci yurduna, İl Özel İdaresi`nin iki kez ceza kestiği öğrenilirken, yıkılması gereken binanın şimdi emsal ve yükseklik artışı talebi kabul edilerek, yasallaştırılmaya çalışıldığı ileri sürüldü. İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Karma Komisyon hazırladığı, Biga`ya bağlı Kalafat Köyü Uzunsu mevkiinde bulunan `eğitim tesis alanı`ndan `özel eğitim tesis alanı` (öğrenci yurdu) olarak yapılaşma şartının emsal 1,00 yükseklik 9,50 metreden, emsal 1,60 yükseklik 12,50`ye çıkarılması için hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikli tartışma yarattı. Komisyonun görüşerek oy çokluğu ile onayladığı karar ile ilgili CHP grubu `ret` oyu verdi.
 
“Yapı kaçak”
İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant, binanın kaçak olduğunu ileri sürerek, konunun baştan sona hukuksuz olduğunu ifade etti. “Bugün burada İl Genel Meclisimiz, belki tarihinde ilk kez çarpık bir konuyu, görüşüyor” diyen Nalbant, “Biga`da bir kişi, yurt yapmak istiyor, hiç itirazımız yok. İhtiyaç da var, tabi ki yapılması lazım. Bir imar dosyası hazırlanıyor, emsal 1,00 yükseklik 9,50 metre. İnşaat başlıyor, yapı denetim görev alması lazım, başından sonuna kadar, yapı denetim tümüyle devre dışına çıkarılıyor. İnşaat alanı daha sonra 1`den 1,20`ye, 1,20`den 1,60`a kadar çıkarılıyor. Burada daha hiçbir şey yokken bina hiç izinsiz 4`üncü kata kadar çıkarılıyor. Burada Özel İdare devre dışı, yapı denetim devre dışı, kişi `ne istersem onu yaparım` anlayışında, hukuk ve kurul tanımıyor. Sonrasında bu konu komisyona geliyor, komisyonda ve İl Genel Meclisi`nde reddediliyor. Sonra başından sonuna kadar hukuksuz olan konu tekrar görüşülmesi için İl Genel Meclisimize geliyor. Komisyonda CHP`nin `ret` oyuna karşı, bir grup çekimser ve büyük çoğunluğun `evet` oyu ile kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.
 
“Yargıya taşıyacağız”
“Aynı konuyu bu meclis bundan önce reddetti” diyen Nalbant, “Reddetme gerekçesi benim biraz önce saydığım gerekçelerdir. Daha önce `ret` oyu veren arkadaşlar, şimdi neden `evet` oyu verdiklerini önce vicdanlarına sonra da kamuoyuna açıklamak zorundadırlar. CHP grubu olarak `ret` oyu vereceğiz. Buradan sayın valiyi de bu hukuksuz, yasa tanımaz işleme karşı göreve çağırıyoruz. Tüm bunlara rağmen, eğer konu buradan geçer ise, o zaman da konuyu yargıya taşıyacağımızı duyuruyoruz” şeklinde konuştu.
 
Aytop`tan tehdit uyarısı
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüseyin Aytop ise Nalbant`ın `yargı` ifadesini oylamadan önce söylediği için tehdit unsuru oluşturduğunu ifade ederek, “Hicri bey, bu söylediğiniz doğru birşey değil. Bu bir anlamda tehdittir. Burada her kararı, her arkadaşımız yargıya götürebilir. Ancak oylama öncesi bunu söylemenizi doğru bulmuyorum. Bu söyleminizi geri çekmenizi istiyorum” dedi. Nalbant ise bunun üzerine, “Yanlış anlıyorsunuz, bunun tehditle alakası yok. Neden yargıdan korkuyor musunuz? Yargı her sıkıntı da başvurduğumuz bir konudur” ifadelerini kullandı.
 
“Kaçak yapının yıkılması gerekiyor”
CHP grubunun “Yanlış yapılan işlemler nedeni ile ceza kesiliyor. O cezayı ödese dahi, binanın yıkılması gerekmektedir. Ceza ödense bile kaçak yapının kesinlikle yakılması gerekiyor” uyarılarına rağmen AKP Grubunun oyları ile geçen konunun yargı süreci de merak ediliyor. Öte yandan kişinin kaçak binayı ruhsatlandırmaya çalıştığı öğrenilirken, yapılan incelemenin ardından bina ile ilgili olarak 1 milyon lira binanın dördüncü katı ile ilgili olarak ise 300 bin lira ceza kesildiği öğrenildi. Bina sahibinin, kesilen cezaya itiraz ederek, yürütmeyi durdurma kararı istediği öğrenilirken, mahkemenin bu talebi reddettiği öğrenildi.
Paylaş