"İzinsiz ve kaçak yapılar için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu"

1679
Nuran Savaş isimli vatandaş Gelibolu Bolayır Plajı`nın işgal ve kirlilik altında olduğunu belirterek CİMER başta olmak üzere birçok kuruma şikayetlerde bulunduğunu belirterek konuyla ilgili Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulunmuştu. Plajın bir bölümünün işletmeler, işletmelerin bittiği yerde ise özel alanların plajı tamamen işgal ettiğini belirten Savaş, baraka tarzı yerlerde kalan vatandaşların plaj alanının kendilerinin özel mülkü olduğunu iddia ederek oturmak isteyen vatandaşlara ise mani olduğunu belirtmişti. Yine bölgede çöp konteynırı bulunmadığını ifade eden Savaş, plajda yaşanan işgal ve çevre kirliliğini birçok yere dilekçe ile bildirdiğini belirtmişti. Savaş`ın şikayet dilekçelerine Çanakkale Valiliği`nden açıklama geldi. Alanların `Saroz Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde bulunduğu belirtilen açıklamada, işletmelerin bir kısmının söz konusu alanın devletin hüküm ve tasarrufu altındaki (tescil harici) yerlerden olmaması nedeniyle şemsiye-şezlong alanları ile ilgili olarak işlem yapılamayacağı ifade edildi. Söz konusu alanda yapılmak istenen yapıların ise Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun iznine tabi olduğundan Bölge Komisyonu izni alınmadan yapılan işletmelerin kaldırılması ve yapanlar hakkında savcılığı suç duyurusunda bulunulmak üzere Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından kararlar alındığı belirtildi. Açıklamada yine, kaçak yapılar ile ilgili Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından alınmış olan kararlar, gereğinin yapılması için Gelibolu Cumhuriyet Başsavcılığına, Çanakkale İl Özel İdaresine ve Gelibolu Kaymakamlığına (İlçe Özel İdare Müdürlüğü) gönderildiği ifade edildi. Açıklamada son olarak, onaylı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan özel mülkiyete kayıtlı taşınmazların tapu iptal davalarının ise devam ettiği belirtildi. 
"Tescil harici yerler için işlem yapılamamakta"
Çanakkale Valiliği ve Gelibolu Kaymakamlığı imzası ile verilen cevapta; "Gelibolu İlçesi, Bolayır Köyü`nün sahil kesimi; 16 Nisan 2019 Tarihli ve 30747 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan "17. ETBAR 01 Gelibolu Yarımadası 1. Kısım Sit Alanlarında "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanında" ve 22.12.2010 tarih ve 27793 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2010/1089 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Saroz Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde bulunmaktadır. 10/07/2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 No`lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi`nin 109. maddesi kapsamında; doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinde, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlere ilişkin her türlü tasarrufta bulunmak, işletmek, işlettirmek ve kullanım izinlerini vermek Bakanlığımızın (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) görevleri arasında bulunmaktadır. Yapılan incelemede; Gelibolu İlçesi, Bolayır Köyü, Baklaburnu Mevkiinde onaylı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında bulunan kumsal alanında, işletmelerin ve şemsiye-şezlong alanlarının bulunduğu kısmın tamamında özel mülkiyete kayıtlı taşınmazlar bulunmakta olup, söz konusu alanın devletin hüküm ve tasarrufu altındaki (tescil harici) yerlerden olmaması nedeniyle söz konusu işletmeler ve şemsiye-şezlong alanları ile ilgili olarak 2018/03 No`lu "Ecrimisil İşlemleri Uygulaması Hakkında Genelge" kapsamında Müdürlüğümüzce herhangi bir işlem yapılamamaktadır" denildi. 
"Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından kararlar alındı"
Açıklamanın devamında; "Ancak Gelibolu İlçesi, Bolayır Köyü, Baklaburnu Mevkiinin "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanında" kalmasından dolayı söz konusu alanda yapılması istenen yapılar, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun iznine tabi olduğundan Bolayır Köyü, Baklaburnu Mevkiinde Bölge Komisyonumuz izni alınmadan yapılan işletmelerin kaldırılması ve yapanlar hakkında savcılığı suç duyurusunda bulunulmak üzere Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından kararlar alınmıştır. Kaçak yapılar ile ilgili Çanakkale Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından alınmış olan kararlar gereğinin yapılması için Gelibolu Cumhuriyet Başsavcılığına, Çanakkale İl Özel İdaresine ve Gelibolu Kaymakamlığına (İlçe Özel İdare Müdürlüğü) gönderilmiştir. Onaylı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan özel mülkiyete kayıtlı taşınmazların tapu iptal davaları ise devam etmektedir. Söz konusu alanda Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen herhangi bir kiralama işlemi bulunmamakta olup, söz konusu alanın kiralanması ve plajın düzenlenebilmesi için tapu iptal davalarının sonuçlanması ve alanın devletin hüküm ve tasarrufu altına geçmesi gerekmektedir. Baklaburnu Mevkiinde onaylı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan ve özel mülkiyete konu olmayan tescil harici alanlarda ise şemsiye-şezlong konulmak suretiyle herhangi bir işgal bulunması durumunda işgali yapan kişiler ve işgal alanları tespit edilerek Bakanlığımız tarafından yayımlanan 12.03.2018 tarih ve 2018/03 sayılı Ecrimisil İşlemlerinin Uygulanması Hakkında Genelge hükümleri doğrultusunda işlemler gerçekleştirilmektedir" ifadelerine yer verildi. 
Paylaş