havadurum

İYİ Partili Kunt, “Çanakkale’nin deprem konusu siyaset üstü bir konudur”

İYİ Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Burak Kunt, Çanakkale’nin deprem gerçekliğine dair, “Ekonomik kriz nedeniyle riskli binalarda oturan vatandaşlarımız, kiraya çıkmak istediklerinde ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Gerekirse konut yapacağız” dedi.

2479

İYİ Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Burak Kunt, Gazetemiz Çanakkale OLAY’ı ziyaret ederek kent ve ülke gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından yeniden gündeme gelen deprem farkındalığı adına geçtiğimiz hafta dikkat çeken bir etkinliğe imza atan Kunt, “O çadırlar bizi kurtarmaz. Acilen bu işi çözmemiz lazım” dedi.

“Sadece gündemin ‘deprem’ olacağı tek bir Belediye Meclisi istedik”

Çanakakle’nin de deprem riskli şehirler arasında olması kentte yaşayan yurttaşları derinden etkiliyor. Riskli yapı, afet sonrası gibi konularda da kentte çeşitli eğitimler, çalışmalar devam ediyor. Konuyla ilgili “Bu konu en üzüldüğüm konu” sözlerine yer veren Kunt, “2022 yılında Belediye Meclisi’ne, ‘Türkiye’nin de Çanakkale’nin de en önemli sorunu depremdir’ diyerek bir önerge verdiklerini hatırlattı. 2022 yılı sonrasında da bir çok kez dile getirdiklerini ifade eden Kunt, “Sadece gündemin ‘deprem’ olacağı tek bir Belediye Meclisi istedik. Hatta 2022 Kasım ayı toplantısında yaptığımız konuşmanın ardından basında, ‘İYİ Parti İttifak ortağını deprem konusunda ikna edemiyor’ denildi. 6 Şubat’ta hepimizin hatıralarından asla çıkmayacak travmatik olayı yaşadık. Sonrasında olağan üstü bir toplantı yaptık. Orada da ‘destek veriyoruz ama bunun iyileştirilmesi lazım’ dedik. O günden bugüne hız konusunda doğru gittiğine inanmıyorum” sözlerine yer verdi.

“10 bin lira maaş alan emekli evini cebindeki parayla yenileyemez”

İYİ Partili Kunt, riskli yapılarda yaşayan vatandaşların ekonomik krizin arttığı bugünlerde evlerini yaptırmak için maddi olanaklara sahip olmadığının altını çizerek, “Ekonomik koşullar nedeniyle vatandaşımız riskli binalarda oturmak durumunda. Bu koşullarda 10 bin lira emekli maaşı alan bir emeklinin, kendi evini cebinden para vererek yenileme ihtimali yok. Mümkün değil. Bizim bu konuyla ilgili acilen çözüm üretmemiz gerekiyor” dedi.

“Sosyal konutlar gibi Çanakkale’de 5 bine yakın bina var”

Deprem ve Çanakkale denildiğinde akla ilk gelen Sosyal Konutlar sorununa dikkat çeken Kunt, “Sosyal konutlar bu işin simgeleşmiş, somut hali. Sosyal konutlar gibi Çanakkale’de 5 bine yakın bina var. Bunun 2001 öncesi Yapı Denetim Hizmeti almamış sayısı ise 5 bin 300. Biz Belediye Meclisi olarak elimizi taşın altına koyacağız. Kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Doğru imalat için denetimi sıkılaştıracağız. Zemin iyileştirme kısmına çok önem vereceğiz” dedi.

“Sorun sizin katlı binayı uygun imalat yapıp yapmadığınız”

Çanakkale Belediye Başkanı Kunt deprem kuşağında yer almasına rağmen Japonya, San Francisco gibi ülkelerde şehirlerde yüksek katlı konutların olduğuna dikkat çekerek, bilim ve denetime işaret etti. Kunt, “Sorun sizin kaç katlı bir bina yaptığınız değil. Sorun sizin katlı binayı uygun imalat yapıp yapmadığınız. İmalatı doğru denetleyip demetlediğiniz. Siz bilimin yolundan yarılmazsanız, doğru denetlerseniz, çalmanın çırpmanın önüne geçerseniz, katla ilgili sorununuz yok” diye belirtti.

“Biz rantın tam karşısında duruyoruz”

Kunt sözlerini şu şekilde sürdürdü, “20 kat verelim demiyoruz. 4 katlı bir bina da oturan vatandaşım ekonomik koşullar yüzünden o riskli binalarda oturmak zorunda kalıyorsa buna ben karşı çıkıyorum. Elimi taşın altına koyacağım. Örneğin 4 kata 5 kat vereceğim. Bu rant değil. Rant, bir kişinin cebine emek harcamadan sokulan para demektir. Bir apartmanda 20 malik oturuyorsa, biz o 20 malikin cebinden para çıkmasın diye uğraşıyoruz. Biz rantın tam karşısında duruyoruz.”

“Gerekirse konut yapacağız”

İYİ Partili Kunt, ekonomik zorluklar nedeniyle yurttaşın riskli yapılarda kalmaktansa kiraya çıkmak istediğinde de ciddi sıkıntılar çektiğini ifade ederek, “Ekonomik kriz nedeniyle riskli binalarda oturan vatandaşlarımız, kiraya çıkmak istediklerinde ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Gerekirse konut yapacağız. Konutları bir planlamaya göre kiralayarak Çanakkale’nin bu sıkıntısını çözeceğiz” dedi.

“Arz olmadığı için ranta sebep oluyorsunuz”

Çanakkale’de konut fiyatlarının arz talep ilişkisi ve imar sorunu nedeniyle arttığını belirten Kunt, “İmarla ilgili belediyeden doğru verileri alma konusunda sorun yaşıyoruz. Elimizdeki veri kısıtlı. Göreve gelir gelmez bakacağız. ‘Çanakkale’de yatay mimari istiyoruz’ diyoruz. Yatay mimari olan Güzelyalı ve Dardanos’ta yeni alan açmıyoruz. Tarım arazisi mi? Orman arazisi mi? Cevap yok. Alan var. Ama imara açılmıyor. ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imara açsın’ gibi bir şey deniyor. Bir şeyin arzını kısıtlarsanız deprem gibi bir gerçek de varken, fiyatını arttırırsınız. Bu ranttır. Yatay mimari için 300 metrekarelik yerler belki de 2-3 katına satılıyor. Arz olmadığı için ranta sebep oluyorsunuz. Çanakkale’de benzer yerlerde var. Doğru planlama yapmadığınız zaman benzer sorunlar ortaya çıkıyor” sözlerine dikkat çekti.

“Tüm riskli yapıları yıkmamıza gerek yok, güçlendirme yapabiliriz”

Çanakkale’de “güçlendirme”nin hiç konuşulmadığına dikkat çeken Kunt, “Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan’ı Çanakkale’ye getirdik. Bizimle birlikte Sosyal Konutlarda inceleme yaptı. 2001 öncesinden kalan riskli olarak tanımlayacağımız binaların yüzde 60’ını deprem güçlendirme yaparak çözebiliyorsunuz. Yıkmanıza gerek yok. Bütün binaları yıkıp yapacak ekonomik yok. Biz bu şirketleri teşvik edeceğiz. Seminer, seminer bilgilendirme yapacağız. Belediye personelimizi de konuyu bilen teknik arkadaşlarımızı seminerlere göndereceğiz” dedi.

“Neden sosyal konutlarla ilgili projeler yapılmadı?”

İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Kunt, sosyal konutların birçok kez projesi yapıldığına dikkat çekerek, “Neden projeler yapılmadı? Çünkü irade koyan yok. Bu işi çözmek istiyoruz diyen yok. İki taraflı siyasi çatışma var. O iradeyi göstermedikleri için ne yazık ki 860 konut, 3 bine yakın vatandaş riskli konutlarda oturmak zorunda kalıyor” dedi.

“Siyaset sahada”

Kunt seçim çalışmalarıyla ilgili, “Siyasetin sahada yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sosyal medya kıymetli, söylemlerimiz kıymetli. Ama siyaset sahada. Bu konuda son 20 senedir geride kaldı. Onu yapacağız, bunu yapacağız, söylemlerimiz, özgürlükler, demokrasi… İş bir şey yapmaya gelince 3 gün konuşuluyor sonra unutuluyor. Sahaya, tabana inmiyor. Ulaşım sorunu için otobüse binen bir insanım. Çöp sorunuyla ilgili çöpleri yerinde tespit edip çözüm arayan bir insanım” sözlerine yer verdi.

“12-13 senedir sosyal konutların hali ortada”

Geçtiğimiz hafta deprem için farkındalık yaratmak amacıyla 1 gece çadırda kalan Kunt, “Depremle ilgili de bir farkındalık yaratmam lazım dedim. 4 milletvekilimiz ve bir başkan yardımcımızı Çanakkale’ye, çadırın önüne getirerek farkındalık yaratmak istedik. Konu proje açıklamak değil, farkındalık yaratıp çözüm istemek. Siz bunu gerçekten istemezseniz yapamazsınız. 12-13 senedir sosyal konutların hali ortada. 40 proje, 40 vaat… Ama olmuyor” dedi.

“Çadırlar bizi kurtarmaz, sorunu acilen çözmemiz lazım”

Sosyal konut sorunu ve Çanakkale’nin deprem gerçeğini gündemde tutacaklarını ifade eden Kunt, “Bizim karşımıza ket vuran, engel olmaya çalışan kim varsa; gerekirse bu çadırı alıp onun evinin önüne o bakanlığın önüne gideceğiz. Ben bu çadırda kalıyorum, yarın rakiplerimde gelsinler bu çadırda kalsınlar. Çanakkale’nin deprem konusu siyaset üstü bir konudur. Kazandığımda da Çanakkale’yi depreme dirençli bir kent haline getirmek istiyoruz. Biz bir ateşi yakmaya çalıştık. O gece çok soğuk değildi. 1 gece tecrübe ettim. O çadırlar bizi kurtarmaz. Acilen bu işi çözmemiz lazım” sözlerine dikkat çekti.

“Vatandaşlar siyasetçileri sokakta görmek istiyorlar”

Vatandaşlarla gece boyunca sohbet ettiğini belirten Kunt, “Çadırın içine 4’ü 50 geçe girebildik. Vatandaşlarla sadece deprem konusunu değil Çanakkale sorunlarını konuştuk. Siyasetçileri sokakta görmek istiyorlar. Onlara doğrudan temas eden, inandırıcı bir yüz istiyorlar. Bunu çok özlemiş insanlar. Biz bu konuda ihtiyaçlarını karşıladığımızı istiyoruz” dedi.

Röportajın ikinci kısmını okumak için buraya tıklayınız.

Röportajın tamamımını izlemek için buraya tıklayınız.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş