Uz “Bu paradan niye vazgeçtik?”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, “Geçen yıla oranla bütçe açık oranı yüzde 110 artmış. Geçen yıl da ülkeyi siz yönettiğinize göre bunun sorumluluğunu da üstlenmeniz gerek” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe açığının EYT’nin milli gelire etkisinden kaynaklandığı yönündeki söylemlerini de gündeme getiren Uz, tekelleşmeyi önlemeyi amaçlayan bir yasa neticesinde ödenmesi gereken 160 milyar gibi bir meblağdan vazgeçilmesinin 12.500 lira alan emekliler için çok yerinde bir durum olmadığını söyledi.

236

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi ile Sayıştay raporlarının geneli üzerindeki görüşmelerin yapıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 30 Ekim 2024 tarihli 1. oturumunda söz alan İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, kamuoyunda Trendyol Yasası olarak bilinen yasa, bundan kaynaklı olarak ülke bütçesinin uğradığı zarar ve EYT’lilerin bütçe açığına katkıları konusunda söz aldı.

Uz konuşmasında şunları söyledi:

Eylül ayında merkezî yönetim bütçesi 100 milyar 464 milyon açık vermiş yani tam 100 milyar 464 milyon. Bu dokuz ayın sonunda bütçe açığı 1 trilyonun üstünde. Yani geçen seneye göre açık oranı yüzde 110 artmış. Yani geçen yıl da ülkeyi siz yönettiğinize göre bunun sorumluluğunu da üstlenmeniz gerekliliğini buradan ifade edeyim.

Sayın Hazine ve Maliye Bakanı açıklamalarında da emeklilerin taleplerinden bu bütçenin açığının kaynaklandığını, EYT’nin millî gelir oranına etkisi yüzde 2 olduğu için bütçe açığını da bunun oluşturduğunu söyledi. Şimdi, bunu göz önünde bulundurduğumuzda bu bütçe açığına biz Türkiye Büyük Millet Meclisinde geçen hafta nasıl bir katkı sunduk onu burada ifade etmek isterim. Malumunuz, geçtiğimiz 27'nci dönemde, Sayın Mehmet Muş’un Bakanlığı döneminde bütün siyasi partiler bir araya gelerek Mecliste çok güzel bir yasaya imza atıldı. O dönemde Sayın Mehmet Muş bütün siyasi partilerin grup başkan vekilleriyle randevu talebiyle bir araya gelerek bu konunun ne kadar önemli olduğunu, yerli ve millî sermayenin korunacağını, kendi üreticimizi, esnafımızı, ticaret erbabını koruyacağımıza dair bir yasa olduğunu söylediler. Ve bununla ilgili aynı dönemde Sayın Hamza Dağ’ın bir açıklaması oldu. O, ifadesinde de sadece bir firmanın bastırması ve itirazına rağmen tamamen yerli ve millî üreticiyi korumak adına bu yasayı geçirmemiz gerekiyor yoksa kartelleşme ve tekelleşmeye doğru bu gider diyerek bir yasa geçirildi. Biz Sanayi Komisyonundayız, Sanayi Komisyonuna bu dönemde, bu yasayla ilgili, ya, biz bu yasayı yanlış çıkarmışız; dolayısıyla, bu yasayı… Bir Çin firması olan Alibaba, Trendyol’u satın aldı. Dolayısıyla, bu satın almaktan kaynaklı yüzde 20 bariyerini geçtiği için e-ticaret kanununa göre bir lisans ücreti ödeyecek. Bu da takriben 2026’nın sonunda 160 milyarı bulan bir meblağ. Dolayısıyla, bu paradan vazgeçmemiz lazım. Komisyonda sebebini, bu yasayı kimin getirdiğini sorduğumuzda Bakan Yardımcımız buna net bir cevap vermemekle birlikte, bu yasayla ilgili, bunun Türkiye'deki sermayenin dışında Çin firmasıyla Türk dünyasına da açılacağımızı, bu vesileyle çok önemli olduğunu, çekilirse de büyük bir sermaye grubunun Türkiye'yi terk edeceğinden bahsederek bir savunmada bulundu. Yani, Doğu Türkistan’da katliam varken Doğu Türkistan’ına bunları yapan Çin hükûmetine biz Türkiye de yeterli değil, size buyurun Türk dünyasına da girin diyen bir yasa olduğunu beyan etmiş oldu. Tabii, sonra bu, Meclise geldi, Mecliste çok itiraz ettik ve AK Partili milletvekili arkadaşlarımızla da görüştüğümüzde bu arkadaşlarımızın da bu yasayla ilgili çok vicdani rahatsızlıkları olduğunu oylamada da gördük ama netice itibarıyla geçti.

Ben bu vesileyle, burada, hem Mehmet Muş’un Başkanlığında hem de Cumhurbaşkanı Yardımcımız buradayken bu konunun tekrar gözden geçirilmesini… Çünkü 160 milyar gibi bir meblağdan vazgeçilmesi 12.500 lira alan emekliler için çok yerinde bir durum değil. Dolayısıyla, bu paradan niye vazgeçtik? Bunun net olarak açıklanması lazım. Kaldı ki böyle bir durum Türkiye'deki hem üreticiyi hem de e-ticarette bu işi yapmak isteyen herkesin önünü tıkayan ve hakikaten tek taraflı bir işlem olmuş durumda. Bunu belirtmek üzere söz aldım çünkü bütçeyle ilgili arkadaşlar geniş açıklamalar yaptılar. Hem muhalefet hem de iktidar söyleyeceğini söyledi genelde ama bu mutlaka çok önemli. Bu “Trendyol yasası” dediğimiz yasa mutlaka… Ben Sayın Mehmet Şimşek’in de tam anlamıyla farkında olmadığını ve bilmediğini düşündüğüm ve Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın da ilk defa bu boyutta dinlediğini düşündüğüm bir yasa. Dolayısıyla, bu konuda istirham ediyorum.”

Haberin videosunu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş