havadurum

İSTEK 1915 Çanakkale Okulları, kenti başarıyla temsil ediyor

565
TÜBİTAK seçimlerinde Bursa bölgesinde bulunan illerden gelen toplam 89 proje başvurudan 6`sı onaylandı. "Çanakkale`de eğitime yön veriyoruz" sloganıyla yolan çıkan İSTEK 1915 Çanakkale Okulları ise kabul edilen 6 projeden 2`sine sahip olmanın gurunu yaşadı. 14-17 Mart tarihlerinde Bursa`da gerçekleştirilen TÜBİTAK 2204-A 53.Lise öğrencileri araştırma projeleri Bursa Bölge Yarışmasında yer alan İSTEK 1915 Çanakkale`li öğrenciler Kimya alanında 2 proje ile rakipleriyle yarıştı. Yeni ve yenilikçi fikirlerin yarıştığı Bursa`da Kimya alanında ``Maddenin Işık ile Etkileşimi: İleri Teknolojik Uygulamalar`` ve ``Meşe Palamudu Özütünün Ameliyat Dikiş İpliğine Entegre Edilmesi ile Enfeksiyon İndikatörü`` projeleri ile yer alan İSTEK 1915 Çanakkale Okulları öğrencileri, fikirlerini jürilere sundu.
Bilime ve Üretmeye İSTEK`liler!
Türkiye finalistleri seçmelerinin yapıldığı Bursa Bölge`de 3 gün geçiren öğrencilerine destek olmak amacı ile Bursa standlarında kendilerini ziyaret eden İSTEK 1915 Çanakkale Okulları Kampüs Müdürü Uğur Koyuncu ise "Bilime ve üretmeye İSTEK`li Öğrencilerimizin Yanındayız" mesajını verdi. Heyecanlı geçen 3 günün ardından 17 Mart tarihinde TÜBİTAK Bölge Birincileri görkemli bir törenle açıklandı ve Çanakkale`nin önde gelen eğitim kurumlarından İSTEK 1915 Çanakkale Fen Lisesi öğrencilerinin yürüttüğü kimya alanındaki projeleri bölge birincisi olarak Çanakkale`yi Türkiye`de temsil etmeye hak kazandı!
Bugün, yarın, daima öğrencilerimizin yanındayız!
FEN Lisesi Öğrencileri; Yaren Yemenici, Zehra Araz, Melek Ece Ağdacı`nın yürüttüğü projeye İSTEK 1915 Çanakkale Okulları Kimya Öğretmeni Merve Çolpan danışmanlık yaptı. Yaparak-yaşayarak öğrenme modelini benimsediklerini belirten İSTEK 1915 Çanakkale Okulları Kampüs Müdürü Uğur Koyuncu; "Bilimsel düşünme becerisini destekleyen vizyoner bakış açımız, bilgiyi; ürüne dönüştürebilmeleri adına öğrencilerimize sunduğumuz laboratuvar ortamlarımız ile bugün, yarın, daima öğrencilerimizin yanındayız. Ata`mızın da belirttiği gibi geleceğin aydınlığına gençlerimizle kavuşacağız" mesajını verdi.
Koyuncu; "TÜBİTAK Projeleri eğitimimizin bir parçası" 
Koyuncu, "Final Yarışmasında ulusal dereceye giren öğrenciler, üniversite sınavına girecekleri ilk yıl, bir defaya mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü tercih etmeleri durumunda yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanırlar (Bkz. 2022 YKS Kılavuzu). Dereceye giren öğrencilerin üniversite sınavına girecekleri yıl YKS kılavuzunda belirtilen tarih ve şekilde TÜBİTAK`a ek katsayı başvurusunda bulunmaları gerekir. Final Yarışması sonucunda derece alan ve üniversite giriş sınavında her alan için (eşit ağırlık/sayısal/sözel) ilk 25.000`e giren öğrenciler TÜBİTAK 2205-Lisans Burs Programından faydalanır. Final Yarışması sonucunda derece alan projeler için fikri haklar tescil (patent) desteği verilir. Uluslararası Proje Yarışmalarına katılacak proje sahibi öğrenciler için proje desteği ve akademisyen desteği verilir. Uluslararası proje yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilerek Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödüllerinden birini alan öğrenciler, uluslararası yarışmada derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü tercih etmeleri durumunda alanlarındaki yükseköğretim programlarından burslu programlar hariç kontenjan dışından ÖSYM tarafından yerleştirilir (Bkz. 2022 YKS Kılavuzu). Uluslararası proje yarışmalarında derece alan öğrencilerin, üniversite sınavına girecekleri yıl YKS kılavuzunda belirtilen tarih ve şekilde TÜBİTAK`a ek katsayı başvurusunda bulunmaları gerekir. Ayrıca uluslararası proje yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilerek Birincilik, İkincilik, Üçüncülük, Dördüncülük ödülü veya özel ödül alan öğrenciler TÜBİTAK 2205-Lisans Burs Programından faydalanabilir." diye belirterek İSTEK 1915 Çanakkale Okullarında her öğrencinin en az bir proje üretmesinin kazanımlarını, projelerin öğrencileri üniversite hayatına ve hayal ettikleri geleceğe bir adım daha yaklaştırdığını ve azimle çalışan her öğrencinin kendisine mentörlük eden bir öğretmenle ne gibi sonuçlar alabileceğini açıkladı.
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş