havadurum

İşte zeytin yönetmeliği, işte altın’cı filo hazırlıkları

KOZA Altın Şirketinin yeni altın madenleri açma çalışmaları, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetine izin veren yönetmeliğin çıkmasının ardından hız kazandı. Şirket Balıkesir’in Gömeç ve Burhaniye ilçeleri yakınlarında iki ayrı altın işletmesi açmak için çalışmalara başladı.

660
Şirketin Gömeç ilçesi Kubaşlar köyünde 24 mayıs 2012 ve Burhaniye İlçesi Dutluca köyü yakınlarında 29 Mayıs 2012 günü ÇED halkın katılımı toplantısı yapacağını duyurdu. Yöredeki çevre örgütlerinin, zeytin üreticilerin ve köylülerin tepki ile karşıladığı bu yeni altın madenleri için önümüzdeki günlerde maden karşıtı mücadelenin yükselmesi bekleniyor.
 
Şirket Balıkesir’in Gömeç ve Burhaniye ilçeleri yakınlarında iki ayrı altın işletmesi açmak için çalışmalara başladı. Şirketin Gömeç ilçesi Kubaşlar köyünde 24 mayıs 2012 ve Burhaniye İlçesi Dutluca köyü yakınlarında 29 Mayıs 2012 günü ÇED halkın katılımı toplantısı yapacağını duyurdu. Yöredeki çevre örgütlerinin, zeytin üreticilerin ve köylülerin tepki ile karşıladığı bu yeni altın madenleri için önümüzdeki günlerde maden karşıtı mücadelenin yükselmesi bekleniyor. 
 
Şimdi mücadele zamanı
Bir yandan Kazdağlarında Altıncı firmaların ÇED raporları için olumlu raporları gelirken diğer taraftan her türlü yasal desteğin arkasında yeni üretimler ( yaşamın yok edilmesi üretimi) için seferberlik hız kazandı. Kazdağları ve körfez bölgesini bekleyen bu tehlikeye karşı halkın birlik ve dayanışma içersinde geleceğine sahip çıkmaktan başka bir alternatiflerinin kalmadığı belirten duyarlı vatandaşlar sorumluluk çağrısı yaptı; ”Sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımız anayasal hakkımızdır. Bu hakkımızı siyanürcü şirketlere teslim etmeyelim. Hep birlikte siyanürcü şirketlerin, doğamızı yaşamımızı katletmesine izin vermeyelim” dediler.
 
“Altın’cı Filo’nun” doğayı yok edecek bu girişimlerine tepki göstermek açısından 3 Haziran tarihinde yapılacak Çan Etili’deki mitingin önemi her geçen gün daha bir anlam kazanıyor. Özellik ile Kazdağları ve Madra Belediyeler Birliğinin bu miting için hazırlıklarını geliştirmesi beklentiler arasında. Etiler’de yapılacak miting önümüzdeki günlerde bölgede siyanürcü şirketlerin altın üretimi girişimlerine karşı yeni bir sürecin başlangıcı olarak çevre mücadelesi açısından önemli bir işaret olacak.
Paylaş