havadurum

İşte kararlar

516
Önceki gün gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı`nın ardından yeni `kademeli normalleşme` kararları Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanırken, İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen Genelge Çanakkale Valiliği resmi sitesinde yayınlandı. Genelgede sokağa çıkma yasağının, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 22.00­05.00 saatleri arasında; Pazar günleri ise Cumartesi günü saat 22.00`den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayacak ve Pazartesi günü saat 05.00`de tamamlanacak şekilde gerçekleşmesine karar verildi. 
 
Bakkal, market, manavlar faaliyetlerine devam edecek
Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, balıkçı, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. 
 
Yabancı uyruklular sokağa çıkma yasağına tabi olacak
Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için bulunan yabancıları kapsayacak. İkamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkede bulunan yabancıların sokağa çıkma kısıtlamalarına tabi olacak. 

65 yaş üstü aşısız vatandaşlarda kısıtlama devam edecek
Aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar için normal kararla dışında bir sokağa çıkma yasağı uygulanmayacak. Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar pazar günleri dışındaki diğer günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacak. 
 
65 yaş üstü ve 18 yaş altı vatandaşlar toplu taşıma kullanamayacak
Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocukların şehir içi toplu ulaşım araçlarını izin verilmeyecek. 

Merkez ve Kepez mücavir alanlar açıldı
İlimiz merkezi ve Kepez Belediyesi ile mücavir alanlarında teması ve yoğunluğu önlemek için kapalı olan tüm sahil bantları ile park ve bahçelerin açılmasına karar verildi. 
 
Kısıtlama saatlerinde seyahat yasağı devam edecek
Kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında; sadece sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmasına, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre içerisinde şehirlerarası seyahate ilişkin herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecek. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşların özel araçlarıyla şehirlerarası seyahate çıkamayacak. 

İşletmeler açılacak, masa ve sandalye kuralları devam edecek
Yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi) yerlerde Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kurallar çerçevesinde masalar arasında her yönden 2 metre, yan yana sandalyeler arasında 60 cm mesafe bırakılacak. Aynı anda aynı masada açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edilmemesi kaydıyla, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde 07.00-21.00 saatleri arasında masada servis, gel-al ve paket servis. 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis. Pazar günleri ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, şeklinde faaliyet gösterebilecek. 
 
Sinemalar yüzde 50 kapasite ile kahvehane ve kıraathanelerde oyun yasağı sürecek
Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde herhangi bir oyun yasağı devam edecek. Aynı anda aynı masada açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edilmeyecek. Sinema salonları 50 kapasite (bir koltuk dolu bir koltuk boş) sınırı ile Pazar günü hariç faaliyet gösterebilecek. 
 
Yüzme havuzları, hamam ve saunalar nargile salonu gazino, birahaneler kapalı kalacak
Kapalı yüzme havuzları, hamamlar, saunalar ve masaj salonları, nargile salonu/kafeleri ile gazino, taverna, birahane gibi işyerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edilmesine karar verildi. 
 
Perakende işletmeler ve AVM`ler tedbirler kapsamında faaliyet gösterecek
Perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar, büro ve ofisler vb. işyerleri ile AVM`ler; Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde içerisinde bulunduğu işkolu için belirlenen tüm salgınla mücadele tedbirlerine riayet etmek kaydıyla faaliyet gösterebilecek. 
 
Haftada 2 gün yüze yüze eğitime geçilecek
Tüm ilkokullarda ve okul bünyesindeki anasınıflarında haftada 2 gün yüz yüze eğitime başlayacak. 7 Haziran Pazartesi günü ise tüm ortaokul ve liselerde haftada 2 gün yüz yüze eğitime geçilecek. Yalnızca kendi köyünde ikamet eden öğrenciler eğitim gördüğü okullarda yüz yüze eğitime haftanın 5 günü tam zamanlı olarak başlayacak. 
 
Toplantı, etkinlikler, nikah ve düğünler 15 Haziran`dan itibaren yapılabilecek
15 Haziran Salı gününden itibaren ise sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatifler ile apartman/site yönetimlerinin yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklere; fiziki mesafe ile maske/mesafe/temizlik kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 m2, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması kaydıyla izin verildi. Yiyecek-içecek ikramına ve kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamalara 15 Haziran Salı günü sona erecek. Bu tarihten sonraki nikah törenleri ve düğünlerde yiyecek içecek ikramı yapılabilecek.
(Eren Aşnaz)

 

Paylaş