İşte ilçenin 20 yılı bulan okul macerası!..

Gelibolu üniversite için can atıyor ama terslikler bir türlü bitmiyor...

762
Gelibolu’da bir süredir devam eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı Gelibolu Piri Reis Yüksek Meslek Okulu’na yeni bina ya da bir fakülte binası yapma girişimlerinde ortaya çıkan polemiklere yapılan toplantıyla son verildi...
 
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ile belediye meclis üyelerinin bir araya geldiği toplantıda, konu ile ilgili ilçede yaşanan polemiklerin önüne geçildi. Belediye meclis salonunda yapılan toplantı Belediye Başkanı Mustafa Özcar’ın toplantının neden yapılma gereği duyulduğu konusunda bir açıklama yapması ve Gelibolu’ya yapılacak olan Fakülte yada yüksek okul binasının ne aşamada olduğu ve nelerin yapıldığının kamu oyuna doğru aktarılması konusundaki açıklamaları ile başladı.
 
Özacar; “Kamuoyunda farklı görüşler ve farklı bilgiler aktarılıyor. Bizde bu farklı bilgileri ortadan kaldırmak ve kamu oyunu doğru ve gerçek bilgilerle aydınlatmak istediğimizden siyasi parti temsilcilerinin, derneklerin ve tüm meclis üyelerimizin katılımıyla bir toplantı yapmak istedik. Gündemde olan ve belli başlı konuların başında gelen üniversite olayını gündeme alarak, kamu oyunu aydınlatalım istedik. Biz artık polemik olmasını istemiyoruz. Bunun içinde zaman zaman meclis üyelerimizi görevlendirerek, polemik olacak konuların araştırılmasını ve doğru bilgilerle kamu oyunu aydınlatıyoruz” dedi.
 
“Asılsız polemiklere bir son vermemiz gerekiyor”
“Gelibolu`yu hareketlendirecek esas konu olan üniversite konusunda da çeşitli spekülasyonlar olmuştu ve bunların neler olduğunu daha öncede açıklamıştık” diyen Özacar şu şekilde konuştu: “Ama geçtiğimiz günlerde beni ziyarete gelen bir grup bu konuda farklı bilgilendirilmiş ve söyledikleri hakkında hayrete düştüm. Tamamen tersine bir durum. Bu olayı geçtiğimiz meclis toplantımızda da gündeme getirerek, arkadaşlar çıkan bu asılsız polemiklere bir son vermemiz gerekiyor. Bizim yüksek okul maceramız 1993 ve 1994 yılında Biga`dan sonra başladı. O zaman ben belediye meclis üyesiydim. Aynı yıl içinde belediyeye ait olan Hamzakoy otelini Gelibolu Meslek Yüksek Okuluna uygulamalı turizm oteli olarak, Çanakkale Üniversitesine ayda bin liraya o zamanlar kiraya verdik. Bizden sonra bu protokol iptal edildi ve daha sonra 1996 yılında şimdiki okul yeri o zaman kütüphaneye ait idi ve burası okula verildi. O günden bu yana da zaman, zaman yer arayışları gündeme gelmiş. 2002 yılında Gelibolu belediye meclisi bir karar almış ve bu karar gereği Çamlıkta 18 bin 400 metre karelik bir alanı belediye Gelibolu Meslek Yüksek Okulu alanı olarak tahsis edildi. Bizler göreve geldikten üç ay sonra zamanın Çanakkale Üniversitesi Rektörü Ali Akdemir, ziyaretimize geldiğinde müjdeli bir haberle de geldim dedi. Elimizde bir miktar paramız var. Okulun temelini atalım başlayalım dedi. Nereye atacaksınız temeli diye sordum ve alanınız var mı dedim. Rektör beyde evet var. Çamlık mevkiinde şu kadar yerimiz var dedi. Ben de İmar müdürlüğümüzden bilgi istedim ve dediler ki, böyle bir alan vardı, Ancak 26 Mart 2003 yılında Bayındırlık İskan Müdürlüğünce alınan planın iptal edildiğine dair bir yazı geldi ve yer iptal edildi dediler. 2009 yılında buranın üniversite alanı olduğu yönünde yine konuşmalar oldu. Ancak biz bunun böyle olmadığını söyledik. Rektör beyde şaşırdı ve böyle bir karar neden bizde yok diye. Bu olay böyle açıklıya kavuşsa da arada yine bir boşluk doğdu. Biz de boş durmayarak, çeşitli girişimlerde bulunduk ve bulduğumuz olası yerleri üniversiteye alternatif olarak sunmaya başladık. Bunlar arasında, Karayolları bölge şefliği, Sütlüce`de, Tersane bölgesinde ve son olarak da hava alanının olduğu bölgede yer talep ederek meclis kararı aldık. Bu konuda gelişmeler olunca Ticaret Odası başkanı ve Genel Sekreteri ile birlikte Çanakkale’ye giderek Rektör beyi ziyaret ettik ve Gelibolu hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istedik. Daha önce bu uygulamayı Bahçeşehir Üniversitesi için yapmıştık. Bir komisyon kurarak meclis görevlendirmiş ve düşüncelerini öğrenmek için Bahçeşehir üniversitesine göndermiştik. İşte bu uygulamanın aynısını Çanakkale Üniversitesi içinde yaptık ve buradan edindiğimiz bilgi ve fikirleri rapor haline getirdik.”
 
MHP Belediye Meclis Üyesi Serkan Sağkan ise; “Yaptığımız meclis toplantısında aldığımız bir kararla bir komisyon kurduk ve bu komisyonumuz Çanakkale’de Üniversite Rektörü ile görüştük. Bu görüşmeden çıkan sonucu size açıklıyorum. Komisyon başkanımız Mustafa Özcar, Rektör Laçiner`e, Gelibolu Halkının büyük ve coşkulu beklentisi olan üniversitenizin Gelibolu`da bir fakülte ya da yeni bir okul yapma konusundaki düşüncelerini, girişimlerini ve üniversitenin bünyesinde olan ve ruhsat, izin gibi sorunlar yüzünden çalışmayan şu anda da atıl bir durumda bulunan otelin durumunun ne olacağını en yetkili ağızdan öğrenmek için buradayız” diye konuştu.
 
Üniversite Rektörü Sedat Laçiner ise; “Çanakkale ilçelerine üniversite ünitesi tesisinin teminin Kalkınma Bakanlığına sundukları 42 adet proje içerisinde Gelibolu adının da bulunduğunu, ancak Gelibolu`ya kaynak tahsisi konusunda nasıl ve ne zaman yapılacağı konusunda bir bilgi sahibi olmadığını, bu konuda inisiyatifin Bakanlığa ait olduğunu ve kendisinin de memur statüsünde olduğunu, kendi tavsiyesinin bina yatırımının belediye tarafından üstlenilmesi olduğunu, öğrenci yaratılmasında ve öğretim görevlisi bulunmasında sıkıntı olmayacağını söyledi.
 
Öte yandan otelin ruhsat sorununun halledilmesi halinde bu taşınmazı işletebilecekleri gibi satıp, yaratılan değerin Gelibolu’ya yapılacak üniversite binası yapımında da kullanabileceklerini belirtmiştir” şeklinde konuştu.
 
Yapılan açıklamaların ardından yeniden söz alan Başkan Özacar; “Rektör Laçiner, ‘Gelibolu`ya neden ve nasıl geleceğiz ki, hocalarımızın kalacağı lojmanı bile yok’ dedi. Bunun üzerine ben de, imkanlarımız çok kısıtlı olmasına rağmen 10 adet lojman yapımını biz üstleniyoruz dedim. Birde burada yol olmadığı için bu yolu da yapılacak üniversitenin önünden geçireceğiz ve bunun da bize maliyetinin 700 milyarı bulacağını ve buna da katlanacağımızı da söyledim” dedi.
 
Gelibolu AKP İlçe Başkanı İsmail Ege ise şu şekilde konuştu: “Üniversitenin yer konusunda olan bazı aksaklıklar bu sürecin uzamasına neden olmuştur. Mayıs ayı içerisinde Milli Savun Bakanlığından Kaymakamlığımıza gelen yazıda bu yer tahsis edilebilir dendi. Ama bu arada alanın yüz ölçümü konusunda uyuşmazlık çıktı. 1950`li yıllarda yapılan ölçümle, şimdiki ölçümler uyuşmadığı için süreç yine uzamış oldu. Neyse ki bu da halledildi. Bir de Haziran ayında Başbakanlığın yapmış olduğu bir genelge var ve bu genelgede, daha önce yapılan suiistimallerin yeniden yapılmaması için tahsisler artık başbakanlığa sunulacak. Daha önce Milli Emlak Müdürlüğü aracılığıyla Maliye Bakanlığınca yapılabiliyordu. En son gelinen noktada kaymakamlıktan çıkan yazıyla artık askeriyeyle ilgisi kalmadığı ve 46 dönümlük arazi hazineye tapulandırıldı. Ve bu bir üst yazıyla üniversiteye geçmesi için Ankara`ya Başbakanlığa gönderildi. Şimdi Başbakanlıkta olan bu yazının çıkması için bizde sıkı bir takip içine girdik. Bizim tahminlerimize göre Ocak ayı sonlarında bu arazinin tapusu üniversiteye geçer. Bir şey daha söylemek istiyorum. Üniversitenin geçen yıl ki kapanış bütçesi 110 milyar, Bu sene ki ise 120 - 130 hesaplanırken, bütçe inanılmaz derecede yükselterek, 180 milyara çıkartıldı. Buna göre, üniversitenin 2013 yılında bütçe sorunu yok. Artı üniversiteye tahsisi yapılacak alanın 5 bin metre karelik bir kısmının da üniversite bütçesine hiç dokunmayacak. Kalkınma Bakanlığımız tarafından nokta olarak direk gönderilecek. Bu gerçekten ne polemik konusu olmalı nede başka bir şey olmalı. Bu yapılan işler tamamen Gelibolu`nun yararına yapılacaktır. Belediye başkanımızda ne zaman isterse Ankara`ya gidilecekse Ankara`ya, başka yere gidilecekse gidilecek arkadaşlar. Bu birliktelik ilçenin sosyal anlamda olsun yatırım anlamında olsun çok geç kalmış durumdayız. Ama bu yere artık biz üniversitenin yeri gözüyle bakıyoruz. Bu nedenle de 2013 yılında üniversitenin ya da meslek yüksek okulun temelinin atılacağına inanıyorum. Gelibolu menfaatleri için ne yapılması gerekiyorsa birlikte yapacağız."
Paylaş