İşte AFAD’ın Kurşunlu raporu!
Kurşunlu`da 2013 başında meydana gelen toprak kayması ve evlerde oluşan çatlaklar sonrası köyde inceleme yapan AFAD ekipleri, heyelan nedeni olarak mevsimsel yağışlara ve köyün altında bulunan yıllar önce işletilen feldspat madenine ait olduğu ileri sürülen yerde aşırı malzeme alımına işaret ettiler.
Bir süredir kent gündeminde olan Kurşunlu`da daha önce Afet ve Acil Durum Müdürlüğü`nün inceleme yaptığı ortaya çıktı. 18 Şubat 2013 tarihli “Kurşunlu Köyü heyelan” konulu raporda oldukça ilginç bilgilere yer verildi. Köyde meydana gelen toprak kaymaları, evlerde ve yollarda meydana gelen çatlaklar nedeni ile yapılan şikayeti değerlendiren İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri ile bölgeye giderek çeşitli incelemeler yaptı. Fotoğraflarla görüntülenen şikayet konularına inceleyen AFAD, teknik raporunda “İlimiz Bayramiç ilçesi Kurşunlu Köyü`nün giriş kısmındaki yolun alt kotunda ve köy içinde oluşan heyelan ve gerilme çatlakları, kurulumuz teknik elemanlarınca 11 Şubat 2013 tarihinde yerinde incelenmiştir. Bunun sonucunda; inceleme alanı orta eğilimli alanlar ve yüksek eğilimli alanlardan oluşmaktadır. Yamaç şekli konkav (içbükey) olup, yamaş yönelimi güneydoğudur. İnceleme alanında küçük ölçekli iki heyelan ve köye giriş yolunun alt kotunda malzeme alımı sonucu yolu içine alan bir heyelan görülmektedir. Heyelan alanlarında düşey yer değiştirme miktarları köy içindeki heyelanlarda az olup yol kısmında bir metreyi bulmaktadır” denildi.
“Aşırı malzeme alımı”
Afet ve Acil Durum Müdürlüğü`nün (AFAD) raporuna göre siz konusu heyelan ile evlerde ve yollarda meydana gelen çatlakların nedeni ise şu şekilde açıklanıyor; “Aşırı alterasyona uğramış kayaçlarda mevsimsel yağışlar sonucu köy içindeki heyelanlar meydana gelmiş olup, yolun alt kotundaki heyelan yamacın etek kısmından aşırı malzeme alımı sonucu oluşmuştur.” Ortaya çıkan bu rapor, aslında mevcut çalışma yapılan yer ile alakalı değil. Ancak aynı bölgede ve benzer şartların oluşması durumunda köyün heyelan riskinin gerçekleşme oranı giderek artıyor. Zire bölgenin kayaç bir yapısı olduğu biliniyor. Daha önce aynı şirketin köyün giriş kısmında yaptığı çalışma sırasındaki aşırı malzema alımı, mevsimsel yağışlarla birleşerek heyelan ile köyde ev ve yollarda çatlaklara neden oluyor.
Şimdi risk yukarıda
Feldspat madeni çalışması şimdi köyün üst tarafında yapılmak isteniyor. Toprak yapısının kayaç olduğu bilinen bölgede yamaçlardaki ağaçlar kesilerek, tabiri yerindeyse heyelana uygun hale getiriliyor. Buradaki ağaçların kısmi sonucu heyelan engeli ortadan kalkan toprağın, yine mevsim yağışları ile birleşerek kayma yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yaşanacak olası bir kayma sonrasında bölgede bulunan büyük kayaların ve toprağın yamacın alt kısmındaki evlerin üzerine akmasından endişe ediliyor. Köylünün bu konudaki hassasiyet noktası ise tam da burası. Bölgenin yapısını bilen köylü, ağaçların kesimi ile toprağın kayma olasılığının yükseldiğini, olası bir heyelan durumunda ise can ve mal kaybından endişe ettiklerini ifade ediyorlar.