"ISSIZ VE YOKSUL BİR ADANIN SESSİZ SAKİNLERİ OLMAYACAĞIZ"

1277

 Çanakkale’de faaliyette bulunan Çanakkale Olay, Gündem, Kalem, Aynalı Pazar, Hedef  Gazetesi, TON TV ve Çanakkale TV temsilci ve üyelerinin katıldığı toplantıda yönetim ve diğer kurulların seçimi de yapıldı. Yaşamlarını yitiren, öldürülen basın mensupları adına saygı duruşu ile başlayan kongre, divan heyetinin seçimi ile devam etti. Saadettin Arslan’ın Divan Başkanı, Murat Kıray ve Gürhan Kökçak’ın Divan Heyetinde bulunduğu kongrede dayanışma vurgusu yapıldı. Divan başkanı Saadettin Arslan yaptığı konuşmada öncelikle katılımlarından dolayı tüm üyelere teşekkür ederek, basının sorunlarının öncelikle bir araya gelerek, konuşarak, tartışarak ve dayanışarak çözüme kavuşacağını belirtti. Meslek etik kurallarına uyan tüm meslektaşlarına kapılarının açık olduğunu belirten Arslan, üyelik çalışmalarının merkez ve ilçelerde devam ettiğini söyleyerek “Derneğimizde en önemli unsur katılımcılık olacaktır” dedi.

Kongrenin devamında organ seçimine geçildi. Oy birliğiyle yapılan seçimlerde Yönetim kuruluna Aynur Ganiler, Güngör Yıldız, Saadettin Arslan, Murat Kıray ve İlker yurttaş seçildiler. Yönetim kurulu yedek listesinde Gürhan Kökçak, Cemal Oral, Kadir Ataç ve Eren Aşnaz yer aldı.

Çanakkale Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Denetim Kurulu’nda Erol Uçar, Türay Karanfil ve Nilay Günay yer alırken, yedek listede ise Ayşe Hadiye İrim, Ümit Çarkal ve Atakan Alkış görev aldı. Dernek Onur kurulunda ise Oya Koyuncu, Mustafa Çakır ve Özgür Güneş yer aldı.

Dernek Yönetim Kurulu adına söz alan Aynur Ganiler demokrasinin işleyişinde basının çok önemli bir köprü görevi olduğunu belirterek “bu köprüler yıkılır ve halk doğru ve gerçekle buluşamaz ise ‘ISSIZ VE YOKSUL’ bir adanın sessiz sakinleri oluruz” dedi.

Ganiler konuşmasında şunları söyledi: “Herkese gönülden sevgilerimizi sunuyoruz. Bir araya gelerek konuşabilmek, tartışabilmek, sorunları paylaşabilmenin ne denli önemli olduğunun farkındalığı ile öncelikle katılımız için çok teşekkür ediyoruz. Bir süredir örgütlenme çalışmalarını sürdüren Çanakkale Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği (ÇAGAY)’ın kuruluşunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Genel meslek etik kuralları, mesleki dayanışma, tüm canlı hakları ve çevreye saygılı, ifade özgürlüğü ve halkın doğru haber alma özgürlüğünü esas alan derneğimiz ÇAGAY, demokrasinin yerleşmesinde basının görev ve sorumluluklarının bilinciyle hareket edecektir. Başta barış ve demokrasi, hukukun üstünlüğü, laiklik ve insan hakları olmak üzere insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklarıyla savunacak olan derneğimiz “Gazetecinin özgürlüğünün içeriğini ve sınırlarını öncelikle meslek ilkeleri belirler” vurgusundan hareketle herkesin bilgi edinme ve doğru haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahip olma düşüncesini ısrarla savunacaktır. Gazeteci önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Gazeteci milliyet, din, dil, cinsiyet, mezhep, inanç, sınıf, dünya görüşü ayrıcalığı yapmadan tüm uluslar, halklar ve bireylerin haklarını gözetip, bu kapsamda; nefret ve düşmanlığı körükleyemez. Gazeteci, mağdurun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilenlerin ve sesini duyuramayanların sesini duyurmakla yükümlüdür. “Gazeteci, rekabet nedeniyle de olsa başka gazeteciye bilinçli ve açık zarar veremez. Gazeteci mesleki nedenlerle zor durumda kalan meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmalı” ilkelerinden hareketle Barış Gazeteciliğini savunan, nefret söyleminden uzak, yalnız ve yalnızca doğru ve gerçekten yana evet “TARAFIZ”

“Tüm canlı haklarının savunuculuğunu yapmak gazetecinin ayrıca bir görevidir. Temiz bir çevre ve sürdürülebilir kalkınmanın, insanların yaşam haklarının temelinde yer aldığının bilinciyle kamusal farkındalık yaratmalı “ülkesiyle; bir yanda uluslar arası siyasetteki savaş politikaları, içeride ise; sesi  kısılan basın halkın ne gözü ne kulağı olabilir ne de; vatandaşın hakkı olan doğru ve gerçek habere ulaşma hakkını yerine getirebilir. Yaşadığımız süreç tüm kamuoyunun malumudur.

Demokrasinin işleyişinde basının çok önemli bir köprü görevi olduğunu ısrarla belirtmekteyiz. Bu köprüler yıkılır ve halk doğru ve gerçekle buluşamaz ise; “ISSIZ VE YOKSUL” bir adanın sessiz sakinleri oluruz” dedi.

Kongrenin sonunda dilek ve temennilerde bulunan dernek üyelerinden Ayşe Hadiye İrim şunları söyledi: “Dernek kurulduktan sonra özellikle yeni arkadaşların faydalanabilmesi için 2-3 ayda bir deneyimli gazeteci büyüklerimizden, fotoğraf ile ilgili, haber yazım teknikleri ile ilgili, haberleri nasıl işleyecekleri ile ilgili bir seminer ve eğitim yapılması gerekir. Mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımız var. Onlarla hem bir bilgi paylaşımı yapmış oluruz. Hem de gazetecilik konusunda eğitim adına bir katkımız olur. Sektördeki en önemli eksiklik yeni gelen arkadaşlar mezun dahi olsalar, pratikteki eksiklikleri. Madem biz bir dernek olduk, bu konuyla ilgili çalışmalar yapılabilir. “

Kongreye katılan Hedef Gazetesi sahibi Gökhan Kökçak, TON TV Haber Müdürü Ogün İnal Derneğin başarılı çalışmalara imza atacağına inandıklarını söylediler.

Aynalı Pazar Gazetesi sahibi Murat Kıray ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “O kadar özel bir meslek yapıyoruz ki, o meslek son yıllarda hem ülkemizde, hem de yerelde Çanakkale’de ciddi erozyona uğradı. Bu erozyonun nedeni zaman zaman toplumda art niyetli insanlar oldu, ancak zaman zaman da bizler olduk. Bu çıtanın daha yukarı taşınması için esasında bir araya geldik. 3-5 gazeteci olarak bu işe başlarken, bu çıtanın daha yukarıda olması gerektiğini söyledik. Bu kentte gazeteci Cemal Oral’a saldırdılar. Ancak; ne hikmetse bu mesleğin örgütleri, onu savunamaz duruma geldi. Başka arkadaşlarımızda bu tarz olumsuz durumlarla karşılaştı. Ancak bu arkadaşlarımızın da arkasında bir örgüt bulunamadı. Bizim esas amacımız mesleğimizin dayanışmasını yaratmak, güç olmak. Kendi mesleğimizde birbirimiz ile dayanışma içerisinde bulunduğumuz zaman bu kentte ses de getiririz, bu kentte güç de oluruz, bu kentte mesleğimizi de savunuruz. Bugün gazetecinin en önemli silahı ‘ben tarafsızım’ diyebilmektir. Biz, bu derneğe davet ettiğimiz ve içerisinde olmasını istediğimiz insanlarında tarafsız olabilecek, tarafsız gazetecilik yapabilecek ve bu sayede ürettikleri ile de bu mesleğe katkılar sağlayabilecek insanlardan seçmeye çalıştık. Bu anlamda bütün etkinliklerimiz bu mesleğin prestijini ve onurunu daha yukarıya taşımak için olacak. Bu ülkede ve yerelde yaşanan erozyonunda önüne geçmek için bir takım etkinlikler, eylemler, hatta tavırlar olacak. Bunları da göreceğiz” dedi.

Kongrede söz alan diğer konuşmacılar ise mesleki sorunların çözümü, dayanışmanın güçlendirilmesi ve basın mesleğinin itibarının yeniden inşasında derneğe önemli görevler düştüğünü söylediler.

(Eren Aşnaz- Baykal Sağlam)

Paylaş