İskele Meydanı'nda çadır krizi tatlıya bağlandı

4375

 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı projesi kapsamında Çanakkale Valiliği talimatı ile Haliç Medya Organizasyon Şirketi tarafından İskele Meydanı’na kurulmak istenen görsel tanıtım çadıra Belediye Başkanı Ülgür Gökhan müdahale etti. 850 metre kare büyüklüğünde 9 metre yüksekliğinde olan çadırın dubaların sökülerek meydana sokulması sonrası Başkan Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri ve zabıta ekipleri çadırın getirildiği tırdan indirilerek kurulmasına engel oldu. Başkan Gökhan, İskele Meydanı’nın kamu alanı olması, aynı zamanda SİT alanı içerisinde olması ve projeye dair belediyeye herhangi bir başvuru olmaması dolayısı ile müdahale ederken, İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Ali Güzel ise yaptığı açıklamada, Çanakkale Valiliği talimatı ile kurulacağını belirtti. Çadır krizi Başkan Gökhan’ın Vali Orhan Tavlı ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası sona erdi. Çadır başka bir yerde kurulmak üzere meydandan çıkartılırken, Başkan Gökhan Vali Tavlı’ya teşekkür etti.

 

“Buradan binlerce insan her gün faydalanıyor”

Meydanda müdahale ile ilgili basın mensuplarına açıklamada bulunan Başkan Gökhan, İskele Meydanı’nın Çanakkale halkının kullanımına ait bir alan olduğunu belirterek; “Buradan binlerce insan her gün faydalanıyor. İskele meydanı aynı zamanda bir SİT alanıdır. Buraya yapı yapmak için bizden hiç kimse izin almadığı gibi Koruma Kurulundan da böyle bir yapının kurulması için onay alınmamıştır. İki aydır bu konu gündemde yer alıyor, biz dillendirmedik. Böyle bir yapıya da asla müsaade etmeyiz" dedi.

 

“Valimizin talimatı ile geldik”

Başkan Gökhan’ın açıklamaları üzerine açıklama yapan İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Ali Güzel ise çadırın Vali Orhan Tavlı’nın talimatı ile kurulacağını belirterek; "Bu yapı ile ilgili olarak Sayın Çanakkale Valimizin talimatıyla geldik. Kendisi gerekli izinleri vermiştir. Halkımızın Çanakkale`nin güzelliklerini dijital ortamda görmelerini sağlamak amacıyla yapacağımız bir çalışma yapacağız. Belirli bir süre kalacak sonra başka bir ile gönderilecek" dedi.

 

“Burası için yargı süreci devam ediyor”

Güzel’in açıklamaları üzerine kurulum için belediyeden hiçbir izin alınmadığını belirten Başkan Gökhan;  "Bakın bu 850 metrekare büyüklüğündeki 9 metre yüksekliğindeki çadır İskele Meydanının neresine yapılacak? Yayaların geçiş alanına mı yapılacak? Kimden izin alınmış, kim izin vermiş. Nezaketen bile olsun gelip sorulması gerekirdi. Ben yaptım oldubitti ile olmaz bu işler. Hiçbir kurum belediyemizden izin almamıştır, bizde kimseye burası için bir tahsiste bulunmadık. Çanakkale`de istiyorlarsa başka yerlere yapmaları için izin verebiliriz. Ama ben Çanakkale halkına ait bir alana kaçak, izinsiz bir iş yaptırılmasına müsaade edemem. Burası için de ayrıca yargı süreci devam ediyor. Bu olay iki ay önce ilk gündeme geldiğinde biz bu konuda İdare Mahkemesine başvurduk. Yargı kararını beklemeden, kamu malına da zarar vererek, dubaları yıkıp TIR`ları içeri sokmuşlar" dedi.

 

“Vali Tavlı’ya teşekkür ederim”

Yaşanan tartışmanın ardından Başkan Gökhan, zabıtalara çadırın kurulmaması talimatını vererek, tırın meydandan çıkartılmasını istemesi sonrası Vali Tavlı ile telefonda görüştü. Yapılan görüşmede çadırın kamu alanını işgal edeceğini belirten Başkan Gökhan, Vali Tavlı ile başka bir yerde kurulması üzerine hem fikir olduklarını ifade ederek, Vali Tavlı’ya teşekkür etti. Başkan Gökhan, “Sayın Valimize bu konuya gösterdikleri hasiyet nedeni ile Çanakkale halkı adına teşekkür ediyorum. Sorun çözülmüştür, abartılacak bir durum yoktur. Yanlış anlaşılmadan kaynaklı yaşanan bir durumdur” dedi.

(Eren Aşnaz - Seçkin Sağlam)

Paylaş