İskele meydanına Valilik el atmaya hazırlanıyor...

Vali Güngör Azim Tuna 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda gündemini Çanakkale sorunlarına ayırdı. Vali Tuna’nın 30 Ağustos Zafer Bayramı günü ilerleyen bir saatte yaptığı basın toplantısı da dikkatleri üzerine çeken bir başka konu oldu.

965
Valilikte düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Güngör Azim Tuna geride bırakılan bir ayı değerlendirirken, Çanakkale’de bayramda yaşanan trafik yoğunluğuna tedbir alınacağını belirterek deniz ulaşımında sıkıntı yaşanmaması için Gestaş’ın iki gemi daha yaptıracağını, hava ulaşımında ise Borajet’e destek vereceklerini belirtti. Hamidiye Tabyaları’nın yapımı ile ilgili süreci bundan böyle İl Özel İdaresi yöneteceğini belirten Vali Tuna Çanakkale Valiliğinin misafiri olarak kente gelen peyzaj mimarlarının İskele Meydanı, Sarıçay ve Hamidiye Tabyaları konusunda proje geliştireceklerini ve projelerden beğenilecek olanın hayata geçirileceğini duyurdu.
 
“Bu sene eğitimde sıkıntı yaşayacağız”
Vali Güngör Azim Tuna depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Merkez İlköğretim Okulu ve Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nun yerlerine yapılacak olan okulların önümüzdeki eğitim öğretim yılında hizmete girmesinin planlandığını belirterek, Mustafa Kemal İlköğretim Okulu ile ilgili ise zemin etüdü çalışmalarının halen devam ettiğini ve ihale aşamasında olunduğunu, önümüzdeki seneye eğitime başlanabileceğini söyledi. Yıkılan okullarda öğrenim görecek öğrencilerin okul sıkıntısı yaşamaması için bazı okullarda ikili öğretime geçileceğini söyleyen Vali Tuna öğrencilerin sabahçı ve öğlenci olacağını söyledi. Tuna: “1 sene sıkıntıya katlanacaklar, ama sonunda güzel bir okul yapacağız” dedi.
 
 
Valilikte düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Güngör Azim Tuna geride bırakılan bir ayı değerlendirirken, Çanakkale’de bayramda yaşanan trafik yoğunluğuna tedbir alınacağını belirterek deniz ulaşımında sıkıntı yaşanmaması için Gestaş’ın iki gemi daha yaptıracağını, hava ulaşımında ise Borajet’e destek vereceklerini belirtti. Hamidiye Tabyaları’nın yapımı ile ilgili süreci bundan böyle İl Özel İdaresi yöneteceğini belirten Vali Tuna Çanakkale Valiliğinin misafiri olarak kente gelen peyzaj mimarlarının İskele Meydanı, Sarıçay ve Hamidiye Tabyaları konusunda proje geliştireceklerini ve projelerden beğenilecek olanın hayata geçirileceğini duyurdu.
 
“Trafik yoğunluğuna karşı tedbir alacağız”
Tuna Çanakkale’de bayramın yoğun geçtiğini ifade edip kent merkezinde ve adalarda yaşanan trafik yoğunluğu dikkati çekerek : “Bu konuda tedbir almamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Bayramda ulaşımda Çanakkale’ye gelen yolcu ve araç sayısı ile ilgili sayısı istatistiki bilgileri de paylaşan Tuna: “Gestaş 18-26 Ağustos tarihleri arasında toplam 171 bin yolcu, 56 bin 875 araç taşıdı. Uçak seferleri ile ilgili ilimize gelen yolcu sayısı 686, giden yolcu sayısı 813 oldu” dedi.
 
“Bozcaada’nın ziyaretçi sayısı Gökçeada’yı ikiye katladı”
Gestaş tarafından Bozcaada’ya 25 bin 706, Gökçeada’ya ise 12 bin 646 kişinin taşındığını ifade eden Tuna, bu sene Bozcaada’nın ziyaretçi sayısında Gökçeada’yı ikiye katladığını belirtti. Tuna: “Ören yerleri ziyaretlerinde ise Troia, Assos, Apollon ve Müze’yi toplam 27 bin 266 ziyaretçi, Simülasyon merkezini ise 7523 kişi ziyaret etti, bunun da 147 si yabancılardan oluşuyor” dedi. 1538 otobüs ve minibüs hareket ettiğini ve toplam 36 bin 813 yolcu taşındığını belirten Tuna: “Otellerimizde doluluk oranı ise yüzde yüze yakındı ve adalarda ise konaklama için yer bulunamadı” dedi.
 
“Borajet’e destek vereceğiz”
Borajet’in çalışmalarına ÇTSO ile birlikte Valilik olarak destek verdiklerini belirten Tuna uçak seferlerinin il için önemli olduğunu belirterek uçak seferlerinin kesintiye uğramaması gerektiğini söyledi. Tuna: “ Hava ulaşımı konusunda Borajet firmasına destek vereceğiz. Havaalanı genişletme ve uzatma çalışmaları başlayana kadar günlük uçak seferlerinin sürmesini, kesilmemesini istiyoruz. Borajet’in bunu zararına da olsa yapmaya çalıştığını biliyoruz. “Anadolu jet vazgeçse bile saferleri sürdüreceğiz” diyorlar. Biz de onlara bazı maliyetlerde katkı sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü havayolu ile ulaşım bizim için çok önemli” dedi.
 
Havaalanı pist uzatma çalışmalarına kısa sürede başlanmasının planlandığını da belirten Vali Tuna, “Pist uzatma çalışmaları sırasında havaalanı uzun bir süre kapalı kalacak. Benim gönlümden geçen havaalanının 3-5 ay kapalı olması ama, bu yapacak firmaya da bağlı. Normal kanunen kendisine verilecek süre herhalde 4-5 yüz günü buluyor. O kadar uzun olacağını tabii tahmin etmiyorum. Havaalanı yılbaşından sonra kapanabilir. Biz istiyoruz ki 18 Mart’taki törenler, ardından uluslararası olarak gerçekleştirilen 25 Nisan Anzac törenleri sonrasında bu olsun. Mayıs ayında da şimdi yeni bir talep var. Mayıs ayında ilimizde bir Tarım Gıda Fuarı yapılacak. Oda geçsin ondan sonramı havaalanı kapatılsın diye düşünüyoruz. 19 Mayıs’ı bulacak bir tarih, değerlendirip karar vereceğiz. Eğer kısa sürede bitirilecekse belki Mayıs ayının arkasından havaalanı kapatılabilir” dedi.
 
“Gestaş iki gemi daha yaptıracak”
Bayramda yaşanan trafik yoğunluğunun ve iskelenin Karacaören’e alınması konusunu da değerlendiren Vali Tuna: “Karacaören’e iskelenin alınması ile ilgili fikir çöpe atılmış değil, buzdolabında bekliyor, ne zaman çıkarırız belli değil. Ama trafik önemli konu. Yaz tatili ve bayram tatili bir arada olunca vatandaşlar tatil planı yapıyorlar. Yoğunluğun önümüzdeki senelerde daha da artacağı belli. Boğaz Köprüsünün yapımı 8-10 yılı bulur. Gestaş yoğunluğun önüne geçmek için 2 gemi daha yaptıracak. Gönderilen iki gemiden biri hurdaydı, diğeri ise bu ay geliyor ve Kurban Bayramı’nda gelecek olan gemi hizmet verecek” dedi.
 
“15 bin vatandaşımız ile iftarlarda bir araya gelme fırsatı bulduk”
Cevatpaşa, Barbaros, İsmetpaşa, Esenler Mahallerimizde ve Gelibolu Mevlevihanesi’nde iftarlar verdiklerini belirten Tuna, yaklaşık 15 bin vatandaşımız ile iftarlarda bir araya gelme fırsatı bulduk” dedi. Lapseki’nin Şahinli Köyü’ndeki şehit ailesini İç İşleri Bakanı ile birlikte ziyaret ettiklerini belirten Vali Tuna aileye sahip çıkacaklarını, gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi.
 
“Denizlerimizi trollerin ve gırgırların istismarından korumak için elimizden ne geliyorsa yapacağız”
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, trol denetimlerinin süreceğini ve Trollerle ilgili kurum temsilcileri ile biraya gelerek bir toplantı yapıldığını belirterek, 1 Eylül’de sezonun açılmasıyla avlanma yasağının kalkacağını ve 15 Eylül’de de trollere serbestlik geleceğini söyledi ve tedbirlerin alındığını belirterek: “Denizlerimizi trollerin ve gırgırların istismarından korumak için elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi. Tuna gırgırın yaklaşacağı mesafenin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasının ise güzel bir gelişme olduğunu ifade etti.
 
Troia Müzesi 2014’e sarkacak
Troia Müzesi ile ilgili çalışmalar hangi aşamada oldukları konusunda bilgi veren Tuna 2013’te zor, 2014’e sarkacak. Zararı yok, yeter ki iş başlasın” dedi.
 
“Hamidiye Tabyaları’nın yapımı ile ilgili süreci Özel İdare takip edecek “
Hamidiye Tabyaları’nda son durum hakkında da bilgi veren Vali Tuna: “Restorasyon projeleri yapılıyor. Önemli olan oraya nasıl bir konsept yapılacağı. Kültür Bakanlığı’nı yönlendirmek istiyoruz. Kültür Müsteşarlığı ile görüştük. Destek verecek sponsor aradıklarını belirtileri biz sponsor buluruz dedik. Uygun gördüler. Özel İdare bu konuyu takip edecek ve inşallah burası en uygun, en faydalı hale getirilecek” dedi.
 
2015 için GMKA katkı verecek
Vali Tuna 2015’i daha fazla konuşacakları bir döneme girdiklerini ifade ederek: “Gerekli alt yapı çalışmalarımız sürüyor” dedi. 2015 ile ilgili Balıkesir Ajansı ile toplantı yaptıklarını belirten Tuna: “Balıkesir’de 2015 ile ilgili bir sunum yaptılar. Çok mutlu olduk. 2015 için katkı vermeye hazırlar. Bundan sonra işin büyük bir bölümünü GMKA üstlenecek. Böylece bundan önceki dönemde yaptıklarından daha fazlasını yapacaklar” dedi.
 
“Akil adamların görüşlerine ihtiyacımız var”
Ulusal gazetelerde yer alan köşe yazarlarını Çanakkale’ye davet edeceklerini belirten Vali Tuna: “Akil adamların görüşlerine ihtiyacımız var, Çanakkale’ye ilgi çekmeliyiz” dedi. İntepe Viyadüğü ile ilgili çalışmaların 15 Eylül’de bitirileceğini belirten Tuna havaalanının ihalesinin 1-2 ayı daha bulacağını söyledi. Pistin uzun süre kapalı kalmasını istemediklerini belirten Tuna kapalı kalma süresinin 3-5 ayı geçmemesini istiyoruz. Yılbaşından sonra çalışmalar dolayısıyla kapanabilir” dedi.
 
 
Üzen: “Paris Sial Fuarı’nda amacımız üyelerimizin ürünlerini dış pazarda tanıtmak, ihracat hacmini artırmak ve işbirliğini güçlendirmek”
Dünyanın en büyük fuarı olan 2 senede bir düzenlenen Paris Sial Fuarı’na Çanakkale’den 75 kişi ile katılacaklarını söyleyen Tuna Çanakkale’nin tanıtımı için fuarlara katılımın önemli olduğunu kaydetti. Tuna basın toplantısında Paris Sial Fuarı ile ilgili bilgi vermesi için sözü Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen’e bıraktı. Üzen: “Çanakkale gıda, tarım ve turism potansiyeli barındıran ve çok önemli gıda sanayisi kuruluşlarının yer aldığı bir bölgede. Bu potansiyelin dışarıya açılması, ihracat hacminin artması için üreticilerimizi her konuda desteklemeye çalışıyoruz. 21-25 Ekim 2012 tarihlerinde Valilik himayesinde borsamız sekreteryamızın yürüttüğü Paris Sial Fuarı’nda 54 metre karelik bir stand ile Çanakkale’yi temsil edeceğiz. Fuarda tüm gıda, içecek maddeleri, konserve gıdalar, deniz ürünleri, balık dondurulmuş gıda maddeleri, yaş meyve ve sebze, tatlı ürünleri, diyet gıda, et ve et ürünleri, unlu mamüller, peynir ve alkolsüz içecekler konusunda faaliyet gösteren firmalar stand açacaklar” dedi. 110 ülkeden 6500 katılımcının olduğu fuarda 150 bin ziyaretçi ile buluşulacağını kaydeden Üzen amacımız üyelerimizin ürünlerini dış pazarda tanıtmak, ihracat hacmini artırmak ve işbirliğini güçlendirmek” dedi.
 
“İskele Meydanı düzenlemesi, Sarıçay ve Anadolu Hamidiye Tabyaları ile ilgili proje çalışmalarına başlanacak”
Peyzaj Mimarları Odasını Çanakkale’de ağırladıklarını belirten Vali Tuna Anafartalar Oteli’nin yıkıldığı yer, Belediye’nin bırakacağı alan ve İskele Meydanı düzenlemesi, Sarıçay ve Anadolu Hamidiye Tabyaları ile ilgili peyzaj mimarlarının çalışma yapacaklarını belirterek: “Beğendiğimiz proje olursa hayata geçireceğiz” dedi.
 
Çanakkale Valiliğinin davetlisi olarak kentte bulunan Peyzaj Mimarları Odası’nın temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında 41 genç meslektaşları ile birlikte Çanakkale’ye geldiklerini belirten Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak ise İskele Meydanı, Sarıçay ve Hamidiye Tabyaları ile ilgili proje çalışmalarına başlayacaklarını belirterek 9 Eylül’de proje sergisi açacaklarını ve projelerini paylaşacaklarını ifade etti.
 
“Bu sene eğitimde sıkıntı yaşayacağız”
Vali Güngör Azim Tuna depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Merkez İlköğretim Okulu ve Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nun yerlerine yapılacak olan okulların önümüzdeki eğitim öğretim yılında hizmete girmesinin planlandığını belirterek, Mustafa Kemal İlköğretim Okulu ile ilgili ise zemin
etüdü çalışmalarının halen devam ettiğini ve ihale aşamasında olunduğunu, önümüzdeki seneye eğitime başlanabileceğini söyledi. Yıkılan okullarda öğrenim görecek öğrencilerin okul sıkıntısı yaşamaması için bazı okullarda ikili öğretime geçileceğini söyleyen Vali Tuna öğrencilerin sabahçı ve öğlenci olacağını söyledi. Tuna: “ 1 sene sıkıntıya katlanacaklar, ama sonunda güzel bir okul yapacağız” dedi. Bu sene 4+4+4 sistemine göre hangi sınıfların sabahçı, hangi sınıfların öğlenci olacağı konusunda sadece dershaneye giden 8.sınıf öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini ve öğlenci olacağını, ama diğerlerinin henüz netlik kazanmadığını belirtti. “Bu sene eğitimde sıkıntı yaşayacağız” dedi.
Paylaş