havadurum

İskele Meydanı’ndan “Erzincan Anagold Madeni kapatılsın” sesi yükseldi

Erzincan İliç’teki gerçekleşen maden faciasının ardından Kazdağları Ekoloji Platformu’nun çağrısıyla Çanakkale İskele Meydan’ında basın açıklaması düzenlendi.

943

Erzincan İliç’teki maden faciasının ardından ülke genelinde tepkiler büyüyor. Yüzden fazla demokratik kitle örgütü ortak basın açıklaması yaparken, kent merkezlerinden de “Anagold madeni kapatılsın” çağrısı yükseliyor. Açıklamaların biri de Kazdağları Ekoloji Platformu’nun çağrısıyla Çanakkale İskele Meydan’ında gerçekleştirildi. Açıklamaya Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, CHP Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

“Para cezaları dışında ciddi bir yaptırımda bulunulmadı”

Kazdağları Ekoloji Platformu ile İliç Doğa ve Çevre Platformu Sözcüsü Füsun Kayra, “Ekoloji örgütleri, odalar, sendikalar, barolar, siyasi partiler olarak İliç’teki Anagold Madenciliğe ait Çöpler Kompleks Madeninin kapatılması için yıllardır siyasi iktidarı uyarıyoruz. Uzmanlarımız maden çalıştığı sürece bu felaketlerin kaçınılmaz olduğunu onlarca kez raporladı. Ancak her seferinde iktidar, işbirliği yaptığı Anagold’un ortakları olan Kanadalı SSR Mining ve yerli Çalık Holdingden yana tutum aldı. Yaşanılan siyanür sızıntılarına rağmen geçici kapatma ve göstermelik para cezaları dışında ciddi bir yaptırımda bulunulmadı” dedi.

“Şirket, bölgede buluna tüm bürokratları rüşvetle susturdu”

Kayra, “Anagold Türkiye’nin en büyük ikinci altın madeni olan Çöpler Kompleks Madeninde, Yukarı Fırat Su Havzası ve birinci derece fay hattı üzerinde bulunmasına rağmen, Avrupa’da yasaklanmış olan siyanür liçi uygulamaktadır. Tonlarca siyanür, sülfürik asit ve çok sayıda zehirli kimyasal kullanılan madende, yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde açık atık havuzu, yığın liç alanı, pasa dağları ile bölgede erken ölümlere ve hastalıklara neden oldu. Madenin etkileri yüzünden zehirlenmeler ve ölümlerde artış her seferinde örtbas edildi! Dönemin Erzincan Savcısı İlhan Cihaner’in iddianamesinden öğrendiğimize göre şirket, bölgede buluna tüm bürokratları rüşvetle susturdu” sözlerine yer verdi.

“Siyanür liçli madencilik yasaklanmalı”

Açıklamada, “Suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmelidir” sözlerine dikkat çekilerek, “Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır. Ekokırım alanı, bağımsız gözlemcilerin denetimine açılmalı, delillerin karartılmasının önüne geçilmeli, süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir. İnceleme heyetlerimizle suç mahallinde olacak ve bu süreci yakından takip ederek sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini sağlayacağız. Ülke genelindeki eylemlerimizle bu suçu unutturmayacağız” diye belirtildi.

“Ölüm saçan bu işletmeler kapatılmalıdır”

İda Dayanışma Derneği’nden Gürcan Sarak, “14 yıldır doğayı cehenneme çeviren, yüzey ve yeraltı sularını, atıklarını püskürterek atmosferi dahi kirleten bu işletmenin vukuatı ne ilktir eğer kapatılmaz ise ne de son olacaktır. Olay, yetkili çevrelerce dillendirildiği gibi ne doğal afet, ne kaza, ne de doğal bir toprak kaymasıdır. Yıllardır tüm uyarılarımıza rağmen göz göre göre geliyorum diyen, kurbanı doğa ve insan olan bir katliamdır. Yöre insanı Sedat Cezayirlioğlu’nun, hukukçuların, doğa savunucularının, çevre örgütlerinin sesine, çığlığına kulak verilmemiştir. Ülkemizde halen işletilmekte olan tüm metalik maden sahaları aynı riski taşımaktadır.Yıllardır, Çanakkale’de Kaz Dağlarında, ülkenin her coğrafyasında, metalik maden işletmeciliğine karşı yürütmekte olduğumuz mücadelenin önemi haklılığı ve gerekliliğine vurgu yaparak, çevresine ölüm saçan bu işletmeler kapatılmalıdır” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş