İşgale karşı "Büyük Zafer" coşkuyla kutlandı
1922 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, yani Büyük Taarruz ilk olarak 1924 yılında Afyon’da ‘Başkumandan Zaferi’ adıyla kutlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı, Türkiye’de ise 1926’dan itibaren ‘Zafer Bayramı’ olarak kutlanmaktadır. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, önceki gün sabahın erken saatlerinden düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Daha sonra Vali Orhan Tavlı’nın makamında bayramlaşma programı yapıldı. Ardından, Kordon Boyu’nda 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96’ncı yıldönümü geçit töreni düzenlendi. Kordon Boyunda yapılan törende halk oyunları, şiirler ve günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Daha sonra Vali Tavlı, vatandaşların ve askeri birliklerin Zafer Bayramı’nı kutladı. Ardından da Zafer Bayramı’nın 96’ncı yıldönümü geçit töreni yapıldı.
96’ncı yıl resepsiyonu
1922 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 96’ncı Yıldönümü dolayısıyla Kolin Otel Megaron’da resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Vali Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Çanakkale Belediye Başkanvekili Mustafa Kemal Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, Askeri Erkan, Siyasi Parti il Yönetimleri, STK’lar ve Odan Başkanları katıldı. Resepsiyonda 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili belgeseller izlendi. Daha sonra 10’uncu Yıl Marşı ile coşkulu bir gece yaşandı. Katılımcılar, 10’uncu Yıl Marşı’na bayraklarla eşlik ettiler.
Vatandaşlara Zafer Bayramı gösterisi
30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlikler, Kordon Boyu’nda askeri bando takımı tarafından düzenlenen konserle devam etti. Çağlar Kaynak Parkı’nda yapılan konsere Vali Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı. Konserde, günün anlam ve önemine ilişkin şarkılar okunurken, Çanakkale Savaşları sırasından yazılan, türkünün kaynağı Kastamonulu İhsan Ozanoğlu’nun olan ve Kastamonu yöresine ait olan ‘Çanakkale İçinde’ türküsü seslendirildi. Yoğun katılımın sağlandığı konserde çeşitli şarkılar ve türküler okunurken vatandaşlar, seslendirilen türkülere alkışlarla eşlik ettiler.
(Baykal Sağlam)