"İşçiler taleplerini bugün haykıracak"

441

İşçi ve Emekçileri Bayramı olan 1 Mayıs bu yıl pandemi ve tam kapanma dolayısı ile alanlarda kutlanamayacak. 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı 1 Mayıs pandemi dolayısı ile 29 Nisan Perşembe günü (bugün) Cumhuriyet Meydanı`nda saat 12:45`te yapılacak basın açılaması ile kutlanacak. Emek Partisi tarafından, Cumhuriyet Meydanı`nda kurulan stantta Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenecek açıklamaya çağrı yapılırken, sendikalar, odalar, partiler ve STK`lar 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı`na dair açıklamalarda bulundular. 1 Mayıs İşi ve emekçi Bayramı için yapılan açıklamalarda iktidar tarafından kongrelere izin verilirken, işçi ve emekçinin hak ve taleplerini dile getirdiği mücadele günü olan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı`na ise yasak getirildiği belirtildi. 

"Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yasaklanamaz"
CHP Çanakkale İl Emek Bürosu; "CHP Öncelikle belirtmek isteriz ki; 128 milyar doları bu ülkenin hazinesinden yok edenler, milyonlarca emekçinin ve yurttaşın yoksullaşmasından birinci dereceden sorumludur. AKP iktidarı 1 Mayıs`ı ülkemizde yine yasaklamak için elinden geleni ardına koymuyor. Hatırlatmak isteriz ki bu topraklarda yüzyılı aşkın bir geleneği olan İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yasaklanamaz. Ülkenin her işyeri her evi her meydanı 1 Mayıs alanıdır. 1 Mayıs`a giderken acil taleplerimiz; AKP`nin akıl dışı uygulamaları sonucu kapatılan eski SSK hastanesinin fiziki koşulları düzeltilerek ve yeterli sayıda sağlık emekçisi istihdam edilerek acilen açılmalıdır. İnönü caddesi üzerindeki devlet hastanesi de aynı şekilde düzenlenip acil servisi bir an önce halkımızın kullanımına açılmalıdır. Zorunlu üretimin ve hizmetlerin yer aldığı tüm iş yerlerinde işçilere öncelikli aşı hakkı tanınmalıdır. En az 861 emekçi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Kovid-19 çalışanlar adına meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. İşten çıkarma yasağının tüm istisnaları kaldırılmalı, milyonlarca işçinin haksız-hukuksuz biçimde işten atılmasına yol açan Kod-29 zulmüne son verilmeli. Acil olmayan mega projeler iptal edilmeli, sermayenin vergi ayrıcalıkları kaldırılmalı ve böylece pandemide işçilere, emekçilere daha fazla sosyal destek sağlanmalı. Adil bir vergi düzeni için; tüm temel tüketim ve ihtiyaçlar üzerindeki adaletsiz dolaylı vergiler kaldırılmalı. İstanbul Sözleşmesi ile 6284 sayılı Yasa etkin şekilde uygulanmalı. Uluslararası Çalışma Örgütünün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı Sözleşmesi onaylanmalı. Bu baskı politikalarını işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışması ile yeneceğiz. CHP iktidarında ülkemizin ortak birikimini bir avuç azınlığın elinden alıp bütün yurttaşlarımızın refahı için kullanacağız" 
"1 Mayıs`ı salgınını krizin, yoksulluğun ve eşitsizliğin tam ortasında karşılıyoruz"
EMEP; "Bugünde 1 Mayıs`ı salgınını krizin, yoksulluğun ve eşitsizliğin tam ortasında karşılıyoruz. Kongre salonlarını lebalep dolduranlara teşekkür edenler bugün bizim hayatlarımız ve yaşamlarımız için taleplerimiz için verdiğimiz mücadeleyi yasaklıyor ve önümüze çeşitli engeller çıkartmaya devam ediyor. Fakat bizler güvenceli iş, insanca yaşam taleplerimi haykırmaya ve anlatmaya deva ediyoruz" 

"1 Mayıs`ta işçi sınıfının sesi kesilmek istenmiştir"
Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu; "Kovid-19 salgınına dair yeni önlemler açıklandı. Ülke çapında 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00`dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00`e kadar sürecek şekilde neredeyse tüm sanayi işçilerinin ve hizmet sektörünün de önemli bir kısmının çalışacağı tuhaf bir "tam kapanma" kararı alındı. Ancak bu `tam kapanma`da her nedense temel üretim alanları dışında pek çok iş alanı açık! Yani milyonlarca işçi ve emekçinin çalışmak zorunda kalacağı bir "tam kapanma" düşünülmüştür. Bu kararla toplum sağlığı bir kez daha sermayenin çıkarlarının gerisinde kalmıştır. Yine bu kararla beraber, Kovid-19 salgını fırsata çevrilerek İşçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olan 1 Mayıs`ta işçi sınıfının sesi kesilmek, sözü engellenmek ve eylemleri önlenmek istenmiştir. `Tam kapanma`nın zorunlu olmayan üretim alanlarında çalışanların tümünü kapsaması ve zorunlu alanlar dışında çarkların tamamen durması gerekirken fabrikaların, inşaat alanlarının, doğayı ve yaşam alanlarını katleden maden sahalarının kapatmadan muaf tutulması iktidarın önceliğinin halkın sağlığı olmadığını açıkça göstermektedir."
 
"1 Mayıs`a koronavirüs salgının gölgesi düşse de işçiler, 1 Mayıs`ta taleplerini dile getirmeli"
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Çanakkale Şubesi; "Emeğin ve üretenlerin uğradığı haksızlıklara, zulme ve sömürüye karşı, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü`nde tüm emekçileri ezilenlerin haklarını haykırmaya çağırıyoruz. Ülkemiz ve dünyamız korona virüsü nedeniyle zor günler yaşamaktadır. Pandemi, bir sağlık sorunu olmaktan öte tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de emekçiler adına siyasal, ekonomik ve toplumsal bir probleme dönüşmüştür. Korona virüsü, ekonomik ve sosyal anlamda bir kaos durumu oluşturmuştur. AKP iktidarı da tarihimizin en büyük ekonomik krizini ülkemize yaşatmaktadır. Salgın sebebiyle ve yaşanan kriz ortamında işçiler, emekçiler ve kamu çalışanları zor durumlara düşmüştür. AKP salgının başından itibaren sermayeyi koruma tercihini ortaya koymuş, zaten sınırlı olan destekler büyük oranda işverenlere verilmiştir. Salgınla birlikte ülkede zengin ve yoksul arasındaki uçurum derinleşmiş emekçiler açlığa terk edilmiştir. Siyasi kirlenmişliğin, rantın, yolsuzluğun, rüşvetin AKP iktidarı döneminde yaygınlaştığı koşullarda elbette tarihin en büyük siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunları yaşanacaktır. Salgın ve ekonomik kriz; kapanan işyerleri, üretimini azaltan fabrikalar, işsiz kalan milyonlar ve yoksulluk yaratmıştır. Salgın tehdidi ve hastalanma korkusunun yerini işsizlik korkusu aldı. Bu ortamda emekçiler iş bulamamakta, ekonomik sıkıntılar yaşamakta, evine ekmek götürememektedir. Krizi derinleştiren, ekonomik-mali açmazları büyüten, uzun vadeli kalkınma planlamayan, kamucu politikaları terk eden, istihdamı, işsizliği öncelemeyen, sağlam ve sürdürülebilir kamu hizmeti sunmaya bir iktidar, geçmişte olduğu gibi bu bugün de krizin yükünü emekçilere ödetmek istemektedir. Eşit ve özgür bir ülke ancak ve ancak örgütlü mücadeleyle kazanılacaktır. 1 Mayıs`a koronavirüs salgının gölgesi düşse de işçiler, emekçiler ve tüm çalışanlar iş yerlerini, fabrikaları, bulundukları her yeri 1 Mayıs alanlarına çevirip taleplerini dile getirmelidir."
(ErenAşnaz)
Paylaş