İşçi ölümleri artıyor

258

 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de yılın ilk yedi ayında 1119, Temmuz ayında ise 2015 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

 
Güvenlik önlemleri alınmadığı için yaşanan ölümlerinin cinayet olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada; “Temmuz ayı içerisinde 205 işçi, emekçi iş cinayeti denilen olay zincirinde öldü. işçi kardeşlerimizi yaşamdan koparan,  önlem almamak, denetimsizlik, örgütsüzlük gibi nedenlerdi. Yaşananlar alın yazısı ya da kader değildir” ifadelerine yer verildi. Son olarak Çanakkale’de ise sigortasız ve kayıt dışı çalışan bir Afgan işçi çalıştığı inşaatın 3’üncü katında düşerek ağır yaralanmıştı. Afgan işçinin hayati tehlikesinin devam ettiği açıklandı. 
 
“Kazalar alınmayan önlemlerden dolay gerçekleşiyor”
İşçi ölümlerinin alınmayan güvenlik önlemleri nedeni ile gerçekleştiği belirtilen açıklamada; “Örneğin Adana Sarıçam OSB’de 5 işçinin öldüğü iş cinayetine bakalım. Erke Gübre Fabrikası’nın çatı kaplama işini yapan Hüda Metal işçileri yük vincinden düşerek can verdiler.  İşçiler yük vincine bindiriliyorlar, adı üstünde insan taşımak için değil yük taşımak için. Bindikleri yük vinci ağırlıklarını taşıyabilecek kapasitede değil, nitekim halat kopuyor. İşçiler çoğunlukla olduğu gibi taşeron. Suruç’tan gelen akrabalar. Hepsi de sigortasız çalışıyor. İşçilerin ikisi çocuk, 17 yaşındalar. Birisi Ziraat mezunu ama işsiz olduğu için inşaatta çalışıyor. Üçünün eşi hamile ve çocukları olacak. Şimdi iş kazası değil bunlar bir cinayettir” denildi. • Haber Merkezi
Paylaş