İş, Ekmek, Öz-gür-lük...

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Çanakkale`de de kutlandı. Geçen yıllara göre çok daha fazla kalabalık bir katılımın yaşandığı 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi coşku içinde geçti. Özellikle bu yıl, emniyet güçlerinin müdahil olmadığı, güvenlik önlemlerini geçen yıllardaki gibi artırmadığı 1 Mayıs kutlamaları, şenlik havasında geçti. Çanakkale`de işçiler ve emekçiler, kol kola birlik içinde taleplerini dile getirdiler...

657
 
 
İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Çanakkale`de de coşkulu bir şekilde, şenlik havasında kutlandı.Çanakkale`de eski Salı Pazarı mevkiinde toplanan siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri burada sloganlar, ıslık ve alkışları ile yürüyüş saatinin gelmesini bekledi. CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş, Serdar Soydan, Çanakkale Belediye Başkanvekili Yalçın Ülkü, CHP Milletvekili adayı Muharrem Erkek, HDP`li Milletvekili adayları Özlem Ergun Açanal, Mihriban Şah, Ergin Fidan ve Leyla Yavuz da 1 Mayıs`taki yerlerini aldılar. Saat 14`te başlayan 1 Mayıs etkinliğinde yürüyüş korteji İnönü Caddesi üzerinden, Ordu Evi Kavşağı`ndan Kordonboyu`na çıkarak, Kayserili Ahmet Paşa Caddesi`nden İskele Meydanı`na ulaştı. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak 1 Mayıs, Cumhuriyet Meydanı yerine İskele Meydanı`nda kutlandı.
 
 
CHP`liler alkışları ile yürüdü
Seçim çalışması içinde “Milletçe alkışlıyoruz” sloganı ile ses getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Çanakkale`deki 1 Mayıs kutlamalarında da alkışları ile yürüdüler. Sloganları ile iktidar mesajı veren CHP`liler sık sık alkış yaptılar. 1 Mayıs`a katılmayan vatandaşların da ilgi gösterdiği CHP, kalabalık korteji ile yürüyüşün kitlesel örgütlerinden biriydi.
 
 
“Seni başkan yaptırmayacağız”
1 Mayıs yürüyüşünün yine en kitlesel örgütlerinden biri olan Halkların Demokratik Partisi ve Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, sık sık “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganı ile Çanakkalelilerin ilgisini çekti. Aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Emek Partisi gibi örgütlerin de bulunduğu HDK bileşenleri, Türkçe ve Kürtçe sloganları ile 1 Mayıs`ın coşkusunu yaşadılar.
 
 
“Yürü üstüne üstüne AKP`nin”
Bir süredir “Yürü üstüne üstüne gericinin, faşistin, diktatörün, AKP`nin” sloganı etrafında yürüttüğü kampanyası ile ilgi gören Halkevi ve Öğrenci Kolektifi ise yine alanın kitlesel örgütlerinden biriydi. Sloganları ve pankartları ile yürüyen Halkevi ve Öğrenci Kolektifi üyeleri, 1 Mayıs`ın coşkusunu yaşarken, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyeleri, Birleşik Haziran Hareketi ve TGB gibi çok sayıda örgüt de 1 Mayıs kortejindeki yerlerini aldılar.
 
 
Güvenliğe gerek yokmuş demek ki!
Önceki yıllarda hem yürüyüş başlamadan önce hem de miting alanına girişte polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri 1 Mayıs`ın en çok tepki çeken konularından biriydi. Ancak bu yıl, polis güvenlik önlemini abartmadı. Özellikle üst araması yapılmayan 1 Mayıs kutlaması, halkın rahat etmesini sağladı. Alana girişte arama olmadığını gören vatandaşlar, “Demek ki o kadar sıkı güvenlik önlemine gerek yokmuş” dediler.
 
Paylaş