İş dünyası teşvik paketini değerlendirdi

Çanakkaleli işadamları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik paketini masaya yatırdı. İşadamları Çanakkale’nin Güney Marmara Kalkınma Ajansında ortak olduğu Balıkesir ile aynı bölgede yer almamasını doğru bulmadıklarını ifade ettiler.

921
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin; “Çanakkale’nin Balıkesir ile aynı bölgede olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullanırken, Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız; “Çanakkale layık olduğu yerde değil” dedi. Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen; “Teşvik yasasının niteliğine uygun olsa da komşu illerden farklı bölgede olmamız dezavantajdır” sözleriyle değerlendirdi.
 
Çanakkaleli işadamları teşvik paketini masaya yatırdı. Ortak görüş, Çanakkale’nin komşu illerden farklı bir bölgede yer almasının olumsuz etkilerinin olacağı noktasında birleşti. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Engin; “Çanakkale’nin Balıkesir ile aynı bölgede olması gerektiğini düşünüyorum” derken, Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız; “Çanakkale layık olduğu yerde değil” dedi. Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen; “Teşvik yasasının niteliğine uygun olsa da komşu illerden farklı bölgede olmamız dezavantajdır” sözleriyle değerlendirdi.
 
 
Engin; “Balıkesir ile aynı bölgede olmalıyız”
Teşvik paketini değerlendiren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Engin, “Ülkemizde yatırım ikliminin gelişmesinde teşvik düzenlemeleri önemlidir. Yapılan düzenlemeleri ve teşvik yaklaşımını genel anlamda olumlu buluyorum. Ekonomi dünyası için teşviklerden de önemli olan husus istikrar ortamının sürmesidir. Teşvik uygulamasında Çanakkale’nin Balıkesir ile aynı bölgede olması gerektiğini düşünüyorum. Bize düşen görev Çanakkale’nin gelişimi için yatırımcılara sahip çıkmak ve ülkemizin gelişime daha çok çalışarak katkı sunmaktır” dedi.
 
 
Yıldız; “Çanakkale sınıfta kaldı”
Çanakkale’nin doğu ve güneydoğudaki iller kadar yatırıma ihtiyacı olduğunu bildiren Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız; “Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ortak olduğumuz Balıkesir ile aynı bölgede olmamayı anlamak mümkün değil. Aynı Kalkınma Ajansına bağlı bir il başka gurupta biz başka guruptaysak sorun var demektir. Çanakkale olması gereken noktada değildir” dedi. Yıldız şunları söyledi; “Çanakkale’nin ikinci bölge olarak belirlenmesi, Çanakkale’nin çok ileri derecede gelişmiş bir şehir kapsamına alınması buraya yapılacak yatırımın teşviğin, gelecek sanayicinin ne kadar ilgi göstereceğinin açık bir adresidir. Böyle bir olay yok. Altıncı bölge olarak doğu ve güneydoğudakilere inanılmaz avantajlar sağlanmakta. Tabii ki o bölgelere de yatırım yapılmalı ama Çanakkale de en az o iller kadar ihtiyacı olan o iller kadar teşvik görmesi gereken bir il. Çanakkale layık olduğu yerde değil. Çanakkale yatırımların yapılması gerektiği destek ve teşviği göremeyen bir il olduğundan dolayı uzun süredir aynı noktada gelişememezlik örneği olarak gösterilebilecek illerden biri. Ama devlet bunu bir türlü görmüyor. Öyle sanıyorum odalar, yerel yönetim bu konuda belli açıklamaları yaparlar tavrımızı yukarıya bildirelim. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ortak olduğumuz Balıkesir ile aynı bölgede olmamayı anlamak mümkün değil. Aynı Kalkınma Ajansına bağlı bir il başka gurupta biz başka guruptaysak sorun var demektir. Çanakkale olması gereken noktada değildir.”
 
 
Üzen; “Gözden geçirilmesi gerekir”
Çanakkale’nin komşu illerden ayrı gurupta tutulmasının dezavantaj olduğunu dile getiren Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, teşvik paketinin genel anlamda olumlu olduğunu bildirdi. Üzen şunları söyledi; “Teşvik yasası katma değeri yüksek inovasyon ürünlerini ve istihdamı artıracak sektörlere teşvik veriliyor. Genel anlamda Türkiye için en güzel yapılabilecek teşvik paketlerinden biridir. Çanakkale de benim gördüğüm bütün olumlu tarafların yanında en büyük olumsuzluk, komşu illerde üçüncü bölgede biz ikinci bölgeyiz. En yakın il Balıkesir ve kalkınma ajansımızın ortak olduğu 22. Bölge oluşarak adlandırılan aynı dinamiklere sahip olan Balıkesir’in üçüncü bölge olması handikaptır. Gözden geçirilmesi gerekir. İzmir, Manisa 3. Bölge fakat Çanakkale 2. Bölgede. Teşvik yasasının niteliğine uygun olsa da komşu illerden farklı bölgede olmamız dezavantajdır. Çanakkale de sanayi ile ilgili alt yapının olmaması verilen teşviklerin daha çok büyük yatırımlara verilmesi dezavantajlar olarak göze çarpıyor. Çanakkale de bu çapta belli başlı kurumlar var. 50 milyon TL. üstü yatırım için teşvik cazip. Bizde bu tür yatırımcının az olması başka bir handikaptır. Genel anlamda paket baktığımızda 61’e yakın kriter var ve bunlara göre Çanakkale 2. Bölge oluyor. Kriterleri ağırlıklı ölçümlere göre yapıldığında Çanakkale de rakamlar onu gösteriyor. Çalışma içinde odalar birliği olarak katkımız var. Hükümetin tek başına hazırladığı teşvik paketi olmadı. Tüm kurumların görüşü alınarak hazırlandı.”
Paylaş