İranlı sığınmacılar yardım bekliyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) aracılığıyla Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Yabancılar, Hudut ve İltica Dairesi tarafından Çanakkale Yabancılar Şubesine yönlendirilen ve Çanakkale’de yasal sığınmacı statüsünde bulunan İran uyruklu 3 sığınmacı Mavi Kimlik çıkartma sorunu nedeniyle zor günler yaşıyor.

824
Canakkaleicinde.com`un haberine göre Çanakkale Emniyet Müdürlüğü, mültecilik kayıtlarını yaptıramayan sığınmacılara mavi kimlik kartı çıkarabilmeleri için 2014 yılı Şubat ayına randevu tarihi verdi. Ancak sığınmacıların kendi olanaklarıyla kiraladıkları eşyasız bir evde, abonelik açtıramadıkları için elektrik ve doğalgaz gibi imkanlardan yoksun oldukları ve insani yardım talebi ile Çanakkale Barosu’na başvurdukları öğrenildi.Çanakkale Barosu Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Komisyonunun sosyal medya iletişim sayfasında yer alan konuyla ilgili açıklamada 6 Aralık 2013 tarihinde insani yardım talebi ile Çanakkale Barosu’na başvuran sığınmacılara bu hafta sonu Çanakkale Kent Konseyi tarafından 8 adet battaniye verildiği öte yandan Cenevre Sözleşmesi ve tüm insan hakları belgelerince hakları koruma altında olan sığınmacıların, Türkiye’deki hayatlarını kurmaları ve insanca yaşamaları için destek ve yardım yükümlülüğü bulunan kamu kurumlarınca gerekli desteğin sağlanamadığı belirtildi. Açıklamada Baronun adli yardım dışında bir yardımda bulunma görevi olmamasına rağmen, inisiyatif kullanarak, bu kişilere yardım etmeye çalıştığı kaydedilerek “En azından evlerimizdeki kullanmadığımız bir takım eşyaları kendilerine bağışlamaya karar verdik” ifadelerine yer verildi.
 
Çanakkale’de Mülteci Konuk Evi Yok
Avrupa ülkeleri, sınırlarından geçen düzensiz göç akışını önlemek için gittikçe daha sert tedbirler aldıkça, Türkiye; Afrika, Asya ve Orta Doğu’dan Avrupa’ya doğru gerçekleşen göç hareketinin ana kavşaklarından biri haline geldi. Göçmenlerin, sığınmacıların ve mültecilerin haklarında yapılan işlem sonuçlanıncaya kadar geçecek süre içerisinde geçici olarak barındırıldıkları yerler ise Mülteci Konuk Evleri. Çanakkale’deki sığınmacıların durumu Türkiye’de sadece 4 şehirde bulunan Mülteci Konuk Evi eksikliğini de gündeme getirdi.
 
Evrensel Beyannamenin 65. Yılında
Sığınmacılara Yönelik İnsan Hakları İhlalleri Kaygı verici
Çanakkale’de bulunan İranlı üç sığınmacıdan birinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde mülteci olarak kaldığı sürede kötü muamele gördüğü, kalıcı fiziksel sorunlarının olduğu ve tedavisinin devam etmesi gerektiği öğrenildi. Bu konuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne yapılacak başvuru prosedürünü de Çanakkaleli bir grup avukat üstlendi. Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, 2013 yılında yayınladığı raporda, dünya ölçeğinde sığınmacıların haklarının ihlal edildiğini belirtirken, hükümetlerin, vatandaşlarının, ülkelerine sığınanların ve ülkelerindeki imkanlardan yararlanmak isteyenlerin hakları ile ilgilenmediklerini; bunun yerine kendi ulusal sınırlarını korumakla ilgilendiklerini vurguladı. İmzalanmasının üzerinden 65 yıl geçen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, bütün insanların özgür, onur ve hakları yönünden eşit doğduklarını, herkesin zulüm altında başka ülkelere sığınma ve sığınma olanaklarından yararlanma hakkı olduğunu belirtiyor.
Paylaş