Instagram Ne Zaman Açılacak? Erişim Engelinde Son Durum

Instagram'a getirilen erişim engeli, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından devam ettiriliyor. 2 Ağustos tarihinde re'sen engellenen Instagram'a erişim yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağı merak konusu oldu. Peki, Instagram ne zaman açılacak?

559

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim engeli, 48 saattir devam ediyor. 2 Ağustos tarihinde Instagram, re'sen engellenmişti. Bu süreçte BTK'nın Instagram'a erişimi engellemesinin ardından mahkeme kararı çıkması bekleniyordu. Ancak sabah saatlerinde BTK'nın site bilgileri sorgulama menüsünden, Instagram'a erişim engeli kararının devam ettiği görüldü.

Erişim Engeli Devam Ediyor

Instagram'ın kapatılmasının üzerinden 48 saat geçti. BTK tarafından Instagram'a erişim engeli kararının ardından bir mahkeme kararı çıkarması bekleniyordu. Ancak sabah saatlerinde BTK'nin site bilgileri sorgulama menüsünden Instagram'a erişim engeli kararının devam ettiği görüldü.

Katalog Suçlar Kapsamında Engel

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engeliyle ilgili 2 Ağustos'ta açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma nedenini "katalog suçlar" olarak açıkladı. Katalog suçlar, çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk’e hakaret gibi içeriklerin çıkarılması noktasında zorluk içeriyor. Bakan Uraloğlu, "Oradaki eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

META'dan Henüz Açıklama Yok

META cephesinden ne BTK'nın erişim engelleme kararına ne de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın "META'yı uyardık, yanıt alamadık" sözlerine ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. CNBC-e'nin kaynaklardan edindiği bilgilere göre, kapatmanın gerekçesi katalog suçlar kapsamında olursa mahkeme kararı zorunluluğunun ortadan kalktığı savunuluyor. Bu yaptırımın kaldırılması için bir süre belirlenmediği ve Instagram'ın tutumuna bağlı olduğu belirtiliyor.

Mahkeme Kararı Zorunluluğu

Bu açıklamalardan sonra, katalog suçlar kapsamında kapatılan Instagram'a yasağın mahkeme kararı zorunluluğunu devreden çıkardığı ve kapalılık halinin re'sen alınan kararla devam ettirileceği düşünülüyor.

Instagram'a erişimin ne zaman açılacağı konusunda net bir bilgi bulunmamakla birlikte, sürecin Instagram'ın yapacağı düzenlemelere bağlı olarak değişebileceği ifade ediliyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş