İnceleme başlatıldı
Hamidiye Tabyaları`ndaki restorasyonun ağır iş makineleri ile yapılması Çanakkale Valiliği`nde gündeminde. Valilikten yapılan açıklamada “Restorasyon çalışmalarının takip, denetim ve kontrolü aşamalarında gerekli hassasiyeti göstermeyen idari personelle ilgili gerekli incelemeler başlatılmış olup, Tabyalarda herhangi bir zarar meydana gelmemiş olsa bile izinsiz iş makinası kullanımı dolayısıyla ilgili firma hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır” denildi.
Bir süredir kent gündemini meşgul eden Anadolu Hamidiye Tabyaları`nın restorasyon çalışmaları ile ilgili Çanakkale Valiliği`nden açıklama yapıldı. Kültür ve Tabiyat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`nun “kazı çalışmaları arkeolojik kazı teknikleri kullanılarak yapılır” yorum ve kararına rağmen ağır iş makineleri ile çalışma yapılması tepki çekmişti. Konuyla ilgili olarak Çanakkale Valiliği`nden yapılan açıklamada “Hamidiye Tabyalarının restorasyonuna ilişkin olarak gerek yazılı basında gerekse internet medyasında hafta sonu çıkan haberlerle ilgili olarak basınımız aracılığı ile halkımızın bilgilendirmesinin yararlı olacağı değerlendirilmektedir. Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı Anma hazırlıkları çerçevesinde Hamidiye Tabyalarının restorasyonun yapılarak halkımızın hizmetine sunulmasına karar verilmiştir. Bu amaçla ilgili kurumlar arasında yazışmalar yapılmış, gerekli izinler alındıktan sonra restorasyon Projesi Anıtlar kurulunun onayına sunulmuştur. Anıtlar kurulunun iznine müteakiben Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünce ihalesi yapılan restorasyon işinin, denetimi ve kontrol hizmetleri İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünce yürütülmektedir” denildi.
İncelemeler tamamlandı
“Basınımıza intikal eden haberde, şantiyede çalışan kepçelerin Bonetler üzerine çıkarak kazı yaptıkları ve tarihi eserlere zarar verdikleri belirtilmiştir” denilen açıklamada “Bu konuya açıklık getirmek amacıyla bazı hususların kamuoyu ile paylaşılmasında fayda olduğu değerlendirilmektedir. Basında çıkan haberler ve telefon ihbarları doğrultusunda 07.04.2014 tarihinde İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir heyet tarafından alanda incelemelerde bulunulmuştur. İnceleme neticesinde. Onaylı projesinde bonetlere su sızmasının önlenmesi, tonozlarda oluşan su bazlı bozulmaların engellenmesi ve yapıların dayanıklı hale getirilmesi maksadıyla Bonetlerin üzerindeki toprak örtünün kaldırılarak izolasyonu sağlandıktan sonra tekrar kendi toprağı ile örtünmesi öngörülmekte iken, 1-2-5-6 nolu bonetlerin bulunduğu alanda yüklenici firma tarafından Koruma Kurulundan izin alınmaksızın iş makinaları ile çalışma yapıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
İnceleme başlatıldı
Yapılan açıklamada “El ile kazı ve dolgu veya Koruma Kurulunun uygun göreceği iş makinaları ile yapılması gereken işlerin yüklenici firma tarafından uygunsuz iş makinaları ile yapılması idaremiz tarafından da tasvip edilecek bir durum değildir. Restorasyon çalışmalarının takip, denetim ve kontrolü aşamalarında gerekli hassasiyeti göstermeyen idari personelle ilgili gerekli incelemeler başlatılmış olup, Tabyalarda herhangi bir zarar meydana gelmemiş olsa bile izinsiz iş makinesi kullanımı dolayısıyla ilgili firma hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır” sözleri ile inceleme başlatıldığı vurgulandı.