İlk Türk kadın eskrimcinin adı yaşatılacak

350
Prof. Dr. Halet Çambel Sağlıklı Yaşam Merkezi`nin açılışı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı`nda gerçekleştirildi. Adını Arkeolog, ilk Hititolog, ilk Türk kadın eskrimci, Berlin`de düzenlenen olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu olan Halet Çambel`den alan Sağlıklı Yaşam Merkezi`nin açılış töreni büyük ilgi gördü. Gerçekleşen açılışa CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay, belediye meclisi CHP Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen, CHP İl ve Merkez İlçe Örgütü, CHP Gençlik Kolları ve Kadın Kolları ve vatandaşlar katılım gösterdi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan`ın yaptığı açılış konuşmalarının ardından Sağlıklı Yaşam Merkezi`nde kurdele kesim töreni yapıldı. 
Erkek, "Tarihimizin en anlamlı günü"
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ise günün anlam ve önemine değinerek, "Bugün Cumhuriyetimiz 99 yaşında. Tarihimizin en anlamlı günü. Cumhuriyetimizin temel felsefesi siyasi ve iktisadi bağımsızlığı sağlamaktı. Çok hızlı adım attılar. 1925 yılında bütçe çok kısıtlı olmasına ve tüm imkansızlıklara rağmen, köylüler üzerindeki aşar vergisini kaldırdılar. Şeker fabrikasını kurdular. Modern ve milli bir banka olarak İş Bankası`nı kurdular. Paramızı basacak bankamız olmadığı için Merkez Bankası`nı kurdular. 1925`te Kayseri`de uçak fabrikasının temelini attılar. 9 yıl sonra ilk uçak Ankara`ya indi. Türkiye 1940`lı yıllarda, dünyaya uçak ihraç eden 5 ülke arasında yerini aldı" ifadelerine yer verdi.
 
"Cumhuriyetin tüm hedefi siyasi ve iktisadi bağımsızlık"
Erkek, cumhuriyetin ilk yıllarında atılan adımların önemine değinerek, "Fabrikaları sayarsak, gün yetmez. İlk 15 yılda 135 müessese açıldı ve bunların 111`i iktisadi işletmeydi. Çünkü iktisadi bağımsızlığını sağlayamazsanız, siyasi bağımsızlığınızı sağlayamazsınız. Bugün içinde bu durum geçerli. Güçlü demokrasiniz yoksa güçlü bir ekonominiz olamaz. Güçlü bir ekonominiz yoksa güçlü bir dış politikanız olamaz. Bu nedenle cumhuriyetin tüm hedefi siyasi ve iktisadi bağımsızlık. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere çok şey borçlu olduğumuzu asla unutmayacağız" diye belirtti. 
"Cumhuriyeti sonuna kadar koruyacağız"
Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda okuma yazma oranının yüzde 8 olduğuna vurgu yapan CHP`li Erkek, "1928 yılında Milli Mektepleri kurdular. 1929 yılında nüfus 13 milyon civarındaydı, 1929 yılında yani sadece 1 yılda, 800 bin kadın ve erkek okuma yazma öğrendi. Böyle bir devrim. Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milletimizin yarattığı dev bir eserdir. Onu sonuna kadar koruyacağız. Aklın, bilimin, sanatın ve kültürün ışığında uygar bir toplum yaratacağız. İkinci yüzyılımıza adım atarken, ikinci yüzyılın başında cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız" dedi. 
 
"Cumhuriyete olan sorumluluğumuzla çalışıyoruz"
Erkek, "Cumhuriyet`i kuran kadrolara karşı hepimizin büyük bir sorumluluğu var" var sözlerine dikkat çekerek, "Bu kararlılıkla çalışıyoruz. Anlamlı bir günde, Çanakkale güzel bir eser daha kazanıyor. Çanakkale Belediyesi halkçı belediyeciliğin, sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini vermeye devam ediyor. Güzel spor merkezinin özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan`a ve onun nezdinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Vural ailesine teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun" sözlerine yer verdi.
Ceylan, "Belediyelerimiz hizmetleriyle yüz akı oldular"
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise burada yaptığı konuşmasında, "Dardanelles 99 Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi açılışı da Cumhuriyet vizyonuna çok uygun bir etkinlikti. Cumhuriyet vizyonuna çok uygun `Sağlıklı Yaşam Merkezi` açılışı için sizlerle beraberiz. Bu dönemde belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Verdikleri hizmetlerle yüz akı oldular. Toplumumuza yapacağımız icraatları çok güzel gösteriyorlar. Bunun kısıtlı bütçeyle yapılabileceğini, kısıtlı imkanlarla da yapılabileceğini gösteriyorlar. Kendilerine ve bu yapımda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Gökhan, "Obezitede Avrupa`da 1`inci dünyada 4`üncü sıradayız"
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Sağlıklı Yaşam Merkez`lerinin önemine vurgu yaparak, "Dünyada en büyük sorunların başında obezite geliyor. Ülke olarak çok iyi durumda olmadığımızı okuyor ve biliyoruz. Türkiye`de her 3 kişiden birisi obezite. Bu ciddi bir rakam. Bu oran ile Avrupa`da birinci sıradayız. Dünyada ise 4`üncü sıradayız. Bunun bir sebebi de sağlıksız beslenme. Çok yemekle ilgili değil. Bu sağlıklı beslenme ve spor yapmama, yapamama nedeniyle ortaya bu hastalık çıkıyor. Tabi devlete de burada iş düşüyor, yerel yönetim olarak bizlere de. Kentte yaşayanlar için spor yapma olanağı yapmamız lazım. Esenler Mahallesi`nde bu olanağı gerçekleştirdik. Barbaros Mahallesi`nde de bunu tespit etmiştik. Seçim programımız içinde vardı. Bir iki yıllık bir gecikme oldu. Ekonomik kriz bütçemizi verimli kullanmamıza engel oldu. İmdadımıza Çanakkaleli bir dostumuz yetişti. Hakan Vural arkadaşımız binayı yapmayı talep edince, bize bu talebi geri çevirmedik. Kendisine teşekkür ediyoruz" dedi.
 
"Cumhuriyet Bayramı`ndan daha büyük bayram yok"
Prof. Dr. Halet Çambel Sağlıklı Yaşam Merkezi`nin bulunduğu konumunda öğrenci yurtlarına oldukça yakın olduğunu ifade eden Başkan Gökhan, "İmkan tanınırsa gençlerimiz, spor yapabilme şansını arayıp buluyorlar. Halet Çambel bir arkeolog, Hititolog. Aynı zamanda da ilk Türk kadın eskrimci. Çanakkale`de isminin yaşatıldığı bir parkta özellikle de spor alanındaki bir parkta adının verilmesi gerektiğini düşündük. Burası aynı zamanda bir park alanı, ağaçlar büyüdükçe burası gölgelik olacaktır. Bu açılışı 29 Ekim tarihine denk getirmemiz çok önemli. Bizim açımızdan bugün, en büyük bayramımız. Bundan daha büyüğü yok. Bu mahallede yaşayan insanlar, spor yapma şartının dışında da buradan faydalanacaklardır. Cumhuriyet ilelebet yaşayacaksa, bizim de ilelebet yaşayacak yatırımlar yapmamız gerekir. 29 Ekim`de 99`uncu yılında ve ikinci yüzyıla girerken böyle bir parkın yapılması çok önemli. Çanakkale`mize hayırlı olsun. Burada kapalı alanda spor aletlerimiz ve soyunma odalarımız var. Bu binanın yapımında katkı veren değerli dostum Hakan Vural`a teşekkür ediyorum" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş