havadurum

İlk startı meclis üyeleri verdi

423
Çanakkale Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı, Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi Meclis Salonu`nda yapıldı. Meclis Toplantısı öncesinde ise, meclis salonunun önünde bulunan fuaye alanında kokteyl düzenlendi. Yeni açılan belediye binası önünde Belediye Meclis üyeleriyle hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından, meclis salonuna geçildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Yeşil Yerel Yönetim Binası, yeni bir teknoloji ve anlayışla başladık. Sonuç itibariyle, herkesin memnun olduğu, Çanakkale gibi bir kente yakışan bir bina ortaya çıktı. Önümüzdeki süreçte etrafımızdaki yapılarda cephe iyileştirmelerini sağlayacağız. Bina ile uyumlu olmasını istiyoruz. Sadece meclisin değil belediyenin de hizmet vermesi için nihai hedefimiz 18 Mart`a kadar bu sürecin tamamlanması. Birim birim taşınarak finali 18 Mart günü olması için çalışıyoruz. Bu binaya karar veren bir önceki dönem meclis arkadaşlarımızı da çağırarak teşekkür etmek istiyorum" sözlerine yer verildi.
 
"Çanakkale`ye yakışan bir bina"
Gökhan, binanın yapım sürecinden bahsederek, "Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezi binası yarışma ile yapıldı. Mimar Seden Avcı ve ekibi, yarışmayı kazanmasıyla; binanın yapım işlemi başladı. Çanakkale halkının kaynaklarıyla 2015 senesinde yapımına başlamış olduğumuz yerel hizmet binamızı Şubat ayı meclis toplantısıyla kullanmaya başladık. Çanakkale`ye yakışan bir bina olduğu konusunda herkes hemfikir. Özellikle ön taraftaki meydan, bu binayı daha çok öne çıkarıyor. İlk ihale tarihi, 2014 senesinin 12`inci ayında yapıldı. Müteahhide yerin teslimi 18 Şubat 2015`te gerçekleşti. Ve o zaman işin bitişi tarihi 2019 olarak ihalede belirlenmişti. Maliyet 47 milyon 17 TL olarak belirlenmişti. 2015 yılının Ekim ayında temeli atıldı. Toplam 27 bin 83 metre kare kapalı alana sahip. Zemin iyileştirme ve zemindeki suyun emilmesi noktasında büyük bir zaman harcandı. Aynı zamanda da 2018 yılında ortaya çıkan ekonomik kriz nedeniyle 2019 senesine geldiğimizde inşaatımızın oluş bitiş süresi yüzde 52 seviyesine gelebildi" ifadelerine yer verdi.
 
"Sonuç olarak, 147 milyon TL`ye bitmiş olacak"
İlk ihalenin fes edilmesinin ardından yaşanan sürece dair bilgi veren Gökhan, "Müteahhit Ekonomik kriz nedeniyle vazgeçerek, o zaman onlara tanınan imkanla ihaleyi fes etti. Tamamlanan ikmal inşaatı için yeniden ikmal, ihale için 6 Nisan 2020 buldu. Yapılan inşaatın yasal olarak mahkeme tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Tam ihale yapılacağı zaman pandemi nedeniyle şehirlerarası ulaşım yasağı geldi. İhale için Çanakkale`ye gelecek olanlar gelemedi. Burada bir itiraz olmaması için ihale iptal edildi. İkinci kez ikmal inşaatı ihalesi 19 Ekim 2020 tarihini buldu. CANİZ inşaat bunun yapımını üstlendi. Aralık 2020 tarihinde yüzde 48`lik bölümünün yapımı için 9 Aralık 2020`de sözleşme yapıldı. Sözleşme bedeli 49 milyon 917 bin TL`ye, yuvarlak hesap 50 milyona mal oldu, yarısını 50 milyona mal ettik. İlk ihaleye çıktığımız zaman tamamını 47 milyon liraya mal edecektik. 50 milyonluk ihale bedeli 113 milyon 600 liraya denk geldi. Sonuç olarak, 147 milyon TL`ye bitmiş olacak. Enflasyon, malzemelerin pahalanması, ihaleden vazgeçilmesindeki zaman kaybı ve yeniden ihale yapılması süreçlerindeki fiyat artışları ve finansman konusunda sıkıntımız vardı" diye belirtti.
 
"Yüzümüzün akıyla borçlanmadan çıktık"
Gökhan yeni belediye binasına modern bir bakış açısıyla baktıklarını kaydederek, borçlanma süreçlerine ilişkin ise, "Biz 47 milyona ihale yaparken İller Bankası`ndan tamamını temin etmiştik. Daha sonra İller Bankası`nda da işler tıkanınca kısmen nakit alabildik kısmen teminat mektubu alabildik. Kamu bankalarında bozduramadık ki kamu bankalarında bozduramadık. Belediyemizin kendi bütçesinden arttırarak, birtakım yatırımlardan feragat ederek bu noktaya kadar getirdik. Şu an müteahhidimize hak edişlerine fiyat farkı da dahil olmak üzere hepsini ödemiş duruma geldik. Biraz maliyetli ama yüzümüzün akıyla borçlanmadan çıktık" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş