İl Sağlık Müdürlüğü uyardı

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakkale'de meydana gelen orman yangınlarıyla alakalı olarak vatandaşları bilgilendirerek, uyarılarda bulundu.

432
Kayadere Köyü mevkiinde çıkan yangının, rüzgarın da etkisiyle hızla ilerlemesiyle beraber birçok ormanlık alan zarar gördü. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla beraber, vatandaşları uyararak; "Vatandaşlarımızın N95 maske kullanması hava ile taşınan külleri solumalarını önlese de karbonmonoksit gazından korumayacaktır" sözlerine yer verdi.

"Yangının etkilerinin bilinmesi gerekir"

Son zamanlarda meydana gelen yangınların ardından Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan paylaşımla vatandaşlar uyarılarak; " Yangın sonunda oluşan yanma ürünleri; genellikle su buharı, CO2, CO, yanmamış parçacıklar ile diğer zehirleyici ve korozif gazları içermektedir. İçeriğindeki zehirli maddeler ve uyuşturucu gazlar doğrudan hayatı tehdit etmekte, katı ve sivi tanecikler gözlere, solunum yollarına zarar vermektedir. Can güvenliği ilkesinden hareketle, yangında kayıpları en aza indiren önlemlerin alınabilmesi için yangının etkilerinin bilinmesi gerekir. Yangının ilk etkisi, oluşan yüksek sıcaklığın deri ve solunum sisteminde meydana getirdiği ağır hasarlardır. Diğer etkisi artan duman yoğunluğu yüzünden insanların yollarını şaşırıp kaybolmaları, yanma sonucu ortamda oluşan CO ve diğer zehirli gaz konsantrasyonuna bağlı zehirlenmelerdir. Yüksek konsantrasyonda duman ve havada taşınan küller; gözlerde yanma, öksürük, balgam, astım alevlenmesi, hırıltı ve nefes almada zorluğa sebep olabilir. Özellikle akciğer ve kalp hastalığı olan kişilerde hastalık şiddetlenebilir. Akciğer hastalığı olan kişilerde nefes darlığı, öksürük, hırıltı, göğüste rahatsızlık oluşabilir. Kalp hastalığı olanlarda ise nefes darlığı, göğüs ağrısı görülebilir" sözlerine yer verildi.

Yangın anında ne gibi önlemler alınmalı?

Çıkan yangınlarla alakalı olarak ne gibi önlemlerin alınacağına değinilerek; "Sıcak havaların etkisi de devam ederken, özellikle gebe, çocuk ve kronik hastalığı olan yaşlılarımızın, geçici olarak, hastaneye kolay ulaşabilecekleri, yangından uzak bölgelere yerleşmeleri önem arz etmektedir. * Vatandaşlarımızın N95 maske kullanması hava ile taşınan külleri solumalarını önlese de karbonmonoksit gazından korumayacaktır. Ne yazık ki ıslak bez, eşarp, cerrahi maske gibi önlemler sadece çok büyük parçalı küllere karşı koruyucudur. Evde kalındığında camlar ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Klima veya hava temizleyiciniz varsa çalıştırın. * Evde serinliği koruyamıyorsanız temiz havası olan serin bir yere gitmeyi düşünün. Düzenli ilaçlarınız varsa aksatmayın. Dış ortam hava kirliliğinde hem kendinizin hem de çocuklarınızın dışarda aktif olmamaları sağlığınız için daha doğru bir seçenektir. Bu süreç içerisinde bol su veya süt, ayran, meyve suyu içmeye özen gösterilmesi gerekmektedir" diye belirtildi.
(Nevin Yüksel)
Paylaş