İl Genel Meclisi'nin gündemi; RES!

1956

 İl Genel Meclisi’nin basına kapalı olarak yapacağı duyurulan Nisan ayı olağanüstü toplantısında, diğer gündem maddeleri ile birlikte daha önce iki kez ertelenen Boylam Enerji`nin Saros Rüzgar Enerji Santralinin de görüşüleceği öğrenildi. Ziraat Mühendisleri Odası, İda Dayanışma Derneği, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve İyi Parti GİK Üyesi Rıdvan Uz tepki gösterdiler. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hicri Nalbant ile İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, yaptıkları ortak açıklamada, “Bir rüzgar denizidir Çanakkale. Enerjinin rüzgardan üretilmesinin en uygun coğrafyasıdır. Aynı zamanda.yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zenginlikler sunar..Bu kaynakların verimliliğinde,tüm tüketimini yenilenebilir kaynaklardan üretebilecek potansiyeliyle ülke kurulu gücünde pay sahibidir. Yılda 220 günlük verimli rüzgarının enerjiye dönüşmesi için yatırımları çeken görünümü yöreye ilgiyi de artırır. Ne var ki; rüzgar potansiyeli yüksek olsa da, RES’lerin kurulumunun AB ülkelerinde bizleri de bağlayan uygulama standartları vardır. Ne yazık ülkemizde hiçbir kriter göz önünde bulundurulmaksızın rüzgar verimi uygun olan her yere RES kurulmaktadır. Oysa, kuş göç yollarına,sit alanlarına, radar etki sahalarına, milli parklara, hava alanlarının iniş kalkış koridorlarına, ormanlık alanlara yapamazsınız Yerleşim yerlerinde en yakın konuta 500 metre,okul, kreş ve hastane gibi yerlere 1500 metre den daha fazla yaklaşamazsınız.Bu kriterlerin bağlayıcılığını şimdiden ön görerek projelendirilen RES ler, bizleri fosil yakıtlardan kurtaracak,enerji dönüşümünü sağlayacak yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Ancak; ülkemizde ve Çanakkale’de gördüğümüz RES uygulamaları neredeyse hiçbir kritere uyulmaksızın.büyük doğa tahribatlarına, orman kıyımlarına, arkeolojik kayıplara sebep olmaktadır. Bu kapsamda, birçok enerji şirketinin odağında olan Çanakkale’de,.en son,Merkez ilçe ve Çan ilçesi sınırları içinde toplam 138 MW, 69 rüzgar gülü için Çanakkale İl Genel Meclisinden,daha önce iki kez reddedilen projeler, bir kez daha olağanüstü gündemleştirilmiştir. Yine bu gelişmeler hiç olmamış gibi rüzgar santralarının kurulacağı alanlarda ağaç katliamı sürdürülmektedir. İki kez reddedilen böyle bir konuda şirketlerin bu cesareti nereden aldıkları merak konusudur. Çanakkale İl Genel Meclisinin 28 nisan 2020 saat 15 de yapacağı olağanüstü toplantının gündeminde yine RES’ler  bulunmaktadır. Covid 19  nedeni ile  karantina tedbirleri ve sokağa çıkma yasaklarının bulunduğu bir dönemde basına kapalı yapılacak meclis toplantısında konunun gündeme gelmesi zamanlaması açısından manidardır.  Bu koşullarda yapılan toplantıdan RES’ler için çıkacak olumlu bir karar ‘virüslü’ sayılacaktır. İl Genel Meclisinin itibarını zedeleyecektir.  Tam bir doğa talanına neden olmaları yüzünden izin verilmemelidir” dediler. 

 
Mutluay’dan tepki 
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise, “İl Genel Meclisimizin vereceği karar yalnızca tek bir imar dosyasının değerlendirilmesinden, ya da oylanmasından ibaret değildir. Diplomasını ve aklını kiralamayan bilim insanlarının, uzmanların görüşlerinden ve raporlarından yararlanarak tercih kullanmak sizlerin de, toplumun da vicdanını kanatmayacaktır” dedi.
“Ruhsatsız talan var demektir”
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural da açıklamasında “Bizim davamız, Laik Cumhuriyeti korumak ve Ülkemizin talanına karşı çıkmaktır. İmar izni çıkmamış bir projede kesimler ve inşaat işleri başlamışsa ruhsatsız talan var demektir.Sakın buna alet olmayın, bir gün gelir bunun hesabı sorulur… Vah Ülkem Vah…” dedi
 
Mahalle yanarken olağanüstü toplantı gündemi nedir?
İyi Parti GİK Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz ise açıklamasında; “Çanakkale İl Genel Meclisi covid-19 salgın sürecinde olağanüstü toplanıyor. Toplanma tarihi 28 Nisan 2020 Salı saat 15’te İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda yapılacak. İyi Parti ailesi olarak kamuoyunun da merak ettiği ülke olarak iktidarı muhalefeti ile tüm kamu kurum ve kuruluşları ile tüm gönüllü dernek ve kişiler ile Covid-19 ile mücadele ederken kim hangi gerekçe veya gerekçeler ile İl Genel Meclisini topluyor. Mahalle yangın yeri iken olağanüstü toplantıyı toplatan gündem veya gündemler nedir? Kaldı ki siz basına kapalı toplantıya alınmayacak diye açıklama yaptığınıza göre Çanakkale kamuoyundan sakladığınız bir takım işleri, hızlıca geçirme telaşı var demektir. Acaba Çanakkale’mizin uzun zamandan beri dikkatlice takip ettiği ve iki kez İl Genel Meclisi tardından reddedilen 27 RES midir? Yoksa gemi ulaşımının durduğu GESTAŞ ile ilgili dört yeni gemi alım işini oldubittiye getirme çabası mıdır? Milletimizin başına bela olan bu zor günlerde uğraş vermemiz gereken konular sağlık çalışanlarına gerekli araç gereç ve ekipman desteği olmalıdır. Yine sağlık çalışanlarımıza emek ve mücadelesinde basına da yansıdığı gibi doğru düzgün yemek ihtiyaçlarını karşılamak olmalıdır. Çanakkale de bir çok vatandaşımıza hala maske ulaşmadığı gerçeği de dururken ne yapmak ve nereye varılmak istenmektedir. Milletimiz ortak dertle mücadele beklerken değerlerinin tüketilmesi mücadelesini unutmayacaktır” dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş