İl Genel Meclisinde ‘terör’ tartışması

Türkiye’de yaşanan terör olayları, İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantısında tartışma yarattı. CHP grubunun TBMM’ne sunulmak üzere hazırladığı terör konusundaki önerge AKP’lilerin ret, MHP’lilerin ise çekimser oylarıyla reddedildi. Oylama sırasında yapılan tartışmalarda ortamın gerilmesi dikkat çekti.

321
Yapılan yoklamayla başlayan toplantıda CHP Grubu, terör olaylarının bitirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iletilmesi üzerine İl Genel Meclisi’ne bir önerge verdi. CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk’ün yanı sıra İl Genel Meclis Üyeleri Hakkı Öztürk, Halil Duymaz, Halil Behçet Erdal, Hilmi Baydar, İsmail Doğan, Şerafettin Alkan, Ünsal Öntürk, Ali Akıncı, Halil Kaymak, Alaattin Açar ve Bülent İşleyen’in imzasının bulunduğu terör önergesi meclisin gerilmesine neden oldu.
 
İl Genel Meclisi’nde okunan önerge, gündemin 8. maddesine ilave edilmesi için iki kez oylandı. AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda ile CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk arasında tartışmaların yaşandığı önerge, 13 kabul ve 18 ret oyu ile gündeme ilave edilmedi.
 
 
Yapılan yoklamayla başlayan toplantıda CHP Grubu, terör olaylarının bitirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iletilmesi üzerine İl Genel Meclisi’ne bir önerge verdi. CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk’ün yanı sıra İl Genel Meclis Üyeleri Hakkı Öztürk, Halil Duymaz, Halil Behçet Erdal, Hilmi Baydar, İsmail Doğan, Şerafettin Alkan, Ünsal Öntürk, Ali Akıncı, Halil Kaymak, Alaattin Açar ve Bülent İşleyen’in imzasının bulunduğu terör önergesi meclisin gerilmesine neden oldu. İl Genel Meclisi’nde okunan önerge, gündemin 8. maddesine ilave edilmesi için İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin tarafından oylamaya sunuldu. Yapılan oylama sonucunda MHP grubunun önergeye çekimser kalmasıyla karışıklık yaşandı.
 
Daha sonra mecliste AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda ile CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk arasında tartışma yaşandı. ‘Verilen önergeyi reddediyorum’ diyen Şanda’ya cevap veren CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Öztürk; “Karşılıklı tartışma ile olmaz” dedi. Bunun üzerine yeniden konuşan Şanda’nın tavrına da tepki gösteren Öztürk; “Konuyu ben izah edeyim. Sonra istersen cevap verirsin. Böyle hareketlerle nereye varacaksınız ben onu anlamıyorum. Türkiye kan gölüne dönmüş, siz hala ne ile uğraşıyorsunuz” dedi. Öztürk’ün konuşması sırasında yeniden konuşan Şanda; “Hangi kandan bahsediyorsunuz siz” demesiyle tartışma alevlendi. Konuşmasının Şanda tarafından kesilmesi nedeniyle sinirlenen Öztürk; “Siz iradenizi beyan ettiniz. Hayır dediniz. Buna ben bir şey demiyorum. MHP grubunda yer alan meclis üyeleri de iradelerini belirtsinler. Önergeyi reddedebilirsiniz. Ben sizinle ilgili bir şey demiyorum. Lütfen dikkat edin biraz” dedi. Tartışmanın alevlenmesiyle devreye giren İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, MHP’li il genel meclis üyelerinin önergeye çekimser olarak yaklaştığını söyledi. Bunun üzerine Öztürk; “Bakın çekimser iseler. Bunu belirtecekler. Parti gurubu olarak bunu belirtmedi” dedi. CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk, önergenin yeniden oylanmasını istedi. İkinci kez oylanan CHP grubunun verdiği terör ile ilgili önerge, 13 kabul ve 18 ret oyu ile gündeme ilave edilmedi.
 
“Agresif tavırları doğru bulmuyorum”
Mecliste yer alan gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen, AKP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda’nın mecliste agresif tavır sergilediğini söyledi. Bu tür agresif tavırları doğru bulmadığını belirten İşleyen; “Bu mecliste farklı düşünebiliriz. Farklı görüşleri de savunabiliriz. Birbirimizi kırma niyetimiz yok. Hepimizin farklı düşünceleri var. Bu düşünceleri de savunuyoruz. Bizim savunmuş olduğumuz düşünce, bir başka arkadaş için yanlış olabilir. Ama biz bunları hoşgörüyle karşılamalıyız. 2-3 aydır dikkatimi çekiyor. Bazı arkadaşlarımız farklı düşüncelerini ortaya koyduğunda, bazı arkadaşlarımızın çok aşırı tepki gösterdiğini düşünüyorum. Bu tür davranışlar doğru yaklaşımlar değil. Bizim uyumlu çalışmamız birbirimizi anlamaktan geçer. Nurkan arkadaşımızın agresif tavırlarını doğru bulmuyorum. Nurkan arkadaşımızın bu konuda daha dikkatli davranması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
 
Turhan; “Sözün bittiği yerdeyiz”
Önergeye çekimser oy kullanan MHP’nin İl Genel Meclis üyesi Halil Turhan, MHP’nin terör örgütüne karşı tutumunun baştan sona aynı olduğunu dile getirdi. Hassas bir dönemden geçtiklerini kaydeden Turhan; “Hükümetimiz inşallah doğru kararlar alır. Çünkü, gidişat çok iyi değil. Bunun farkındayız. Sözün bittiği yerdeyiz. Terör ile ilgili çok fazla şey söyleriz. Ama artık birlik ve beraberlik zamanıdır. Türkiye’nin gerçekten buna ihtiyacı var” diye konuştu.
 
Öztürk; “Seçilmiş insanlar, aklını başına almalıdır”
“Terörü lanetliyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Ama ülke kan gölüne döndü ve bunun sebebinin hükümettir ifadesinin yanlış olduğunu düşünüyorum” diyen Şanda’ya CHP’liler: “Önergede böyle bir ifade yok” diyerek tepki gösterdi. Şanda’nın konuşmasının ardından yeniden söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk; “Meseleyi kuyruğundan tutuyoruz. İşimize gelenleri kabul ediyoruz gelmeyenleri ise reddediyoruz. Önergemizde Şanda’nın iddia ettiği gibi bir şey yok. İnsan insandır. Biz insana insan olarak bakıyoruz. Hükümetin terör ile ilgili tek başına karar almasını doğru bulmuyoruz. Önergemizi TBMM’ye iyi niyet olarak sunmakla kötü mü ettik. Terör olaylarını bitirmek için, seçilmişler bir araya gelip kafa yormalıdır. AKP hükümeti, bazı eksiklikleri kendinde görmelidir. Seçilmiş insanlar, aklını başına almalıdır” dedi.
 
Turhan “Teröristlerle kol kola girenlerin laf söylemeye hakkı yok”
Terör konusunda çekimser kalan MHP’yi eleştiren Öztürk’e cevap veren MHP’li İl Genel Meclis Üyesi Halil Turhan; “Böyle bir hassas günde yapılanları yadırgıyorum. Teröristlerle kol kola ve kucaklaşanların burada laf söylemeye hakkı yoktur. MHP olarak yanlışları söylemesini de biliriz. Ancak o gün bugün değildir. Bugün çamur atma günü değil. Ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardır” dedi. MHP’li Turhan’ın ‘Teröristlerle kol kola ve kucaklaşanların burada laf söylemeye hakkı yoktur’ şeklindeki sözleri meclisin daha da gerilmesine neden oldu. Turhan’ın ifadelerine sinirlenen CHP’li İl Grup Başkan Vekili Metin Öztürk; “Teröristlerle kucaklaşan insanlar burada var mı? Açıklama yaparken söyleyeceğiniz sözlere dikkat edin” dedi.
 
CHP’nin önergesi
İl Genel Meclisi’nde CHP tarafından sunulan önerge şu şekilde:
“1-Türkiye Cumhuriyeti üniter, laik bir sosyal hukuk devletidir. Ulusal sınırları değiştirilemez, tartışma konusu yapılamaz.
 
2- Terörü kınıyoruz. Herhangi bir sorunun çözümünde silah ve terör olayları araç olarak kullanılamaz. Dünyanın bütün ülkelerinde silah kullanma tekeli devletlere aittir ve sınırları yasalarla belirlenmiştir.
 
3-Terörü bitirmek için ülke içinde ve dışında tüm önlemler derhal yürürlüğe konmalıdır.
 
4- Terör eylemleriyle amaçlanan ülkemizde kışkırtılmaya çalışılan etnikçi bakış açısı kabul edilemez.
 
5-Terörü bitirme konusunda yetkili ve sorumlu olan hükümettir. Hükümetin terör gibi ulusal mutabakat gerektiren bir konuda tek başına karar alma iradesini doğru bulmuyoruz.
 
6-Bir yandan terörle mücadele edilirken bir yandan da ülkemizin tüm bölgelerinde ekonomik ve sosyal koşullar eşit hale getirilmelidir.
 
7-Türkiye Büyük Millet Meclisi, derhal toplantıya çağrılmalı, terörün bitmesi için gerekli ortak irade gösterilmelidir.”
Paylaş