havadurum

İl Genel’in gündemi Gestaş ve okullardı

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantısının 6. birleşimi GESTAŞ ve okulların ödenekleriyle ilgili tartışmalarla geçti.

439
İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı yoklama ile başladı. Toplantıda yer alan komisyon raporları oylamaya sunuldu. Plan ve Bütçe Karma Komisyonu’ndan gelen iki ödenek aktarılması ile ilgili konunun görüşüldüğü meclis toplantısında ayrıca 2013 yılı performans programı da görüşüldü. Öte yandan geçtiğimiz günlerde GESTAŞ’a ait olan arabalı vapur ve personel sayısı hakkında bilgilendirme isteyen CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen’e de GESTAŞ’tan yanıt geldi.
 
500 bin TL’nin aktarılmasına red
Merkeze bağlı Işıklar Köyü’ne yapılması planlanan ilköğretim okulu için ayrılan 500 bin TL’nin tenzil edilerek, Çanakkale Merkez İlköğretim Okulu yeni bina inşaatı yapımında kullanılmak üzere aktarılmasıyla ilgili konu geçtiğimiz günlerde İl Genel Meclisi’nde tartışma yaratmıştı. CHP’li üyelerin tepkisine neden olan ve yaşanan tartışmaların ardından ödenek ile ilgili konu komisyona havale edilmişti. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’ndaki Karma Komisyon, konuyu görüşerek karara bağladı. Yaptığı inceleme sonucunda komisyon, Merkez Işıklar Köyü İlköğretim Okulu inşaatı bölümünden 500 bin TL’nin tenzil edilerek Merkez İlköğretim Okulu yeni bina inşaatı bölümüne aktarma yapılmasını reddetti. Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, komisyondan gelen raporun geldiği şekliyle oylamaya sundu. Oylama neticesinde komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi.
 
Okul ödenekleri kabul edildi
2012 yılı mali bütçesinin güçlendirme ve projelendirme bölümünde bulunan 2 milyon 261 bin TL ödeneğin, Merkez İlköğretim Okulu, Biga Tevfik Emin Başarır İlköğretim Okulu ve Çan Cumhuriyet İlköğretim Okulu inşaatına bölümüne aktarılmasıyla ilgili konuyu Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’ndaki Karma Komisyon karar bağladı. Dün gerçekleştirilen meclis toplantısında yeniden gündeme gelen ödenek aktarılmasıyla ilgili konu komisyondan geldiği şekliyle oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’nda Karma Komisyonu, 2012 yılı mali bütçesinin güçlendirme ve projelendirme bölümünde bulunan 2 milyon 261 bin TL ödeneğin 1 milyon TL’sinin Merkez İlköğretim Okulu inşaatı bölümüne, 1 milyon TL’sinin Biga Tevfik Emin Başarır İlköğretim Okulu inşaatı bölümüne ve 261 bin TL’sinin de Çan Cumhuriyet İlköğretim Okulu inşaatı bölümüne aktarılması ile ilgili teklifi aynen kabul etti.
 
Kitapçık için 10 bin TL
Çanakkale ve ilçelerindeki tüm köy ve muhtarların bilgilerinin yer alacağı kitapçık için 10 bin TL ayrıldı. İl Genel Meclis üyelerinin ve Çanakkale’nin bütün köy muhtarlarının iletişim bilgilerinin de yer aldığı bir tanıtım kitapçığı çıkartılması ile ilgili rapor İl Genel Meclisi’nde yeniden gündeme geldi. Mecliste daha önce bir önerge ile gündeme gelen konunun araştırılması için kitapçık hazırlanmasıyla ilgili önerge Basın Yayın Tanıtım ve Medya Komisyonu’na havale edilmişti. İlgili komisyon konuyu görüşerek talep edilen kitapçığın hazırlanması için 10 bin TL ayrılmasını öngördü. Kitapçık için verilen komisyon kararını meclis üyeleri de oybirliği ile kabul etti. Öte yandan İl Özel İdaresi Mali Hizmetler Müdürü Soner Ateşli mecliste bir sunum yaparak 2013 yılı performans programı hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.
 
GESTAŞ’ta 392 personel çalışıyor
CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen, Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ AŞ ile ilgili meclise bir soru önergesi sunmuştu. Önergede yer alan soruların cevaplandırılmasını isteyen İşleyen’e GESTAŞ’tan cevap verildi. GESTAŞ tarafından meclis bilgilendirilmek amacıyla gönderilen yazıda, şirket bünyesinde 235 adet kadrolu personel, 157 adet taşeron personel olmak üzere toplam 392 kişinin çalışmakta olduğu bildirildi. Cevap olarak gönderilen yazında şu ifadelere yer verildi: “Şirketimiz kadrosunda bulunan 5 adet personel Valilik`te, 1 adet personel İl Özel İdaresinde görev yapmaktadır. Taşeron personellerimizden ise 7 kişi Valilik`te görev yapmaktadır. Şirketimizde toplam 7 adet hizmet aracı kullanılmaktadır. Şirketimiz Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri 03.11.2011 tarihli, 28104 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararına göre aylık huzur hakkı almaktadır. Çanakkale`ye hava ulaşımının devamlı olarak sağlanması için Anadolu Jet firmasına sponsor olundu. Kaymakamlarla koordineli bir şekilde 216.000m2 parke taşı yardımı yapılmıştır.”
 
Cemalettin Eren krizine Kulözü’nden yanıt
Çanakkale Boğazı’nda yolcu taşımacılığında kullanıldıktan sonra satılan Cemalettin Eren isimli feribottan elde edilen gelir tartışma konusu olmuştu. Gemi satışından elde edilen 503 bin TL`nin 128 bin TL`sinin ‘Sürekli İşçilerin İhbar ve Kıdem Tazminatları’ bölümüne, geri kalan 375 bin TL`sinin de ‘Sözleşmeli Personel Ücretleri’ bölümüne ek ödenek olarak aktarılacak olmasına CHP’li üyeler; “Cemalettin Erem olmasaydı ne olacaktı?” diyerek tepki göstermişlerdi. CHP’li üyelerin bu tepkisi üzerine dün İl Genel Meclisi Başkanlığı’na konu ile ilgili Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü imzalı yazı geldi. CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen’in konu ile ilgili sorularına da yanıt verilen yazıda; “İl Genel Meclisi üyelerimizden Bülent İŞLEYEN tarafından, bu güne kadar kaç gemi satıldığı, gelirlerinin ne olduğu ve son satılan gemi bedeli olmasaydı ihbar ve kıdem tazminatlarının nereden ödeneceği konulan sorulmuş bulunmaktadır. Bu güne kadar Bandırma Feribotu 15.04.2008 tarihinde 880.000,00 TL`ye, Bozcaada 1 Gemisi 27.09.2011 tarihinde 754.000,00 TL`ye, Eceabat Gemisi 27.09.2011 tarihinde 472.000,00 TL`ye ve Cemalettin Eren Gemisi 21.02.2012 tarihinde 503.000,00 TL`ye satılmıştır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 13/g maddesinde "Belirli gelirlerin belirli giderlere tahsis edilmemesi esastır" denilmektedir. Bu nedenle yıl içinde elde edilen tüm gelirler idarenin global gelirleri içinde yer almaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 49`uncu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 48`inci maddelerine dayanılarak hazırlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği`nin Ek Ödenek ile ilgili 37. maddesinde "Ek ödenek ancak bütçe yılı içerisinde verilebilir. Ek ödenek verilmesi meclis karan ile yapılır" denilmekte olup yıl içindeki gelir fazlalıklan İl Genel Meclisimizin kararlan ile belirlenen bölümlere Ek Ödenek verilmek suretiyle kullandırılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Paylaş