İl Genel’de umut ışığı yandı

Çanakkale’nin yerel parlamentosu İl Genel Meclisi, Kazdağları’ndaki altın madencilerinin engellenmesi için ilk ateşi çaktı. CHP’nin ortak karar çıkışına MHP grubu da destek veriyor...

804
Hilmi Baydar konuyu detaylarıyla anlattı
İl Genel Meclisi üyelerinin bir araya geldiği Mart ayının 5. Toplantısına, CHP’li üye Hilmi Baydar’ın altın arama çalışmaları hakkındaki sunumu damga vurdu. Altın arama faaliyetlerinin Kazdağları ile sınırlı olmadığı ve oluşacak bir sorunun, suya karışabilecek siyanürün Midili Adası’na kadar olan tüm bölgeyi etkileyeceği belirtildi ve bu konuda acilen ortak tavır alınması gerektiği belirtildi.
 
“Meclis olarak karar almalıyız”
İl Genel Meclisindeki tüm grupların bu konuda hassasiyet göstereceğine inandığını belirten Baydar “Meclis olarak birlikte altın madencilerine karşı karar almalıyız. Prensip olarak altın madencilerine karşı olduğumuzu göstermeliyiz ve bu yönde karar almalıyız. Sonra bu kararı tasdik ettirmekle ilgili komisyon kurup Valiye gidebiliriz ve Bakanlığa başvurabiliriz. En azından Bakanlığa başvurunca nasıl zararsız olduğunu onlar ispat etmek zorunda kalabilirler” diye belirtti.
 
AKP’li üyeler şaşırttı
Altın firmalarının vereceği zararlar konusunda diğer üyeler de görüşlerini belirtti. AKP’li bazı üyeler ise altın madenleri söz konusu olunca herkesin ayaklandığını, fakat Umurbey’de ki kurşun madeni ile ilgili, termik santrallerle ve diğer birçok çevreye zarar veren çalışmayla ilgili kimsenin sesini çıkartmadığını belirttiler. MHP’li üyeler ise konunun hassasiyetine gereken önemin verilmediği konusunda hem fikir olduklarını belirttiler.
 
“Vali suç işliyor”
İl Genel Meclisinde CHP’li Hilmi Baydar, altın arama çalışmaları ile ilgili ÇED raporu toplantısı öncesi çevrecilerin köye girmemesi için talimat veren Vali Güngör Azim Tuna’nın çevrecilere karşı bu tutumu nedeniyle suç işlediğini ileri sürdü. Baydar; “ÇED raporunda şirketler kendi adamlarına bilgilendirme yapıyor, maaşlı adamlarını kahveye oturtup bilgilendiriyor. En son Kızılelma ve Kirazlı’da maalesef toplantıya katılmak isteyen arkadaşları jandarma köye sokmamıştır ve gerekçe olarak ta Valiliğin jandarmaya yazılı emir verdiği belirtilmiştir” diyerek bunun kanunlara uymadığını söyledi.
 
 
İl Genel Meclisi üyelerinin bir araya geldiği Mart ayının 5. Toplantısına, CHP’li üye Hilmi Baydar’ın altın arama çalışmaları hakkındaki sunumu damga vurdu. Altın arama faaliyetlerinin Kazdağları ile sınırlı olmadığı ve oluşacak bir sorunun, suya karışabilecek siyanürün Midili Adası’na kadar olan tüm bölgeyi etkileyeceği belirtildi ve bu konuda acilen ortak tavır alınması gerektiği belirtildi.
 
Hilmi Baydar’ın sunumu sırasında bazı AKP’li üyelerin salonu terk etmesi ise gözden kaçmadı. Çanakkale’de tarım sektöründe 250 bin kişinin çalıştığını belirten Baydar altın madenlerinin çalışmaya başlaması ile 1600 kişinin işe alınacağını belirtti ve “ Kazdağları 516 bin ton karbondioksiti emerek, sadece Çanakkale’yi değil küresel ısınmayı da önlemek konusunda da olumlu rol oynamaktadır. Kazdağları bitki ve hayvan türleri açısından endemik bir çok türe ev sahipliği yapmaktadır. Mitolojide Bin Pınarlı İda Dağı diye geçen Kazdağın da yapılan altın çıkarma faaliyetlerinde bir sorun olursa buradaki kaynaklara karışacak zehir Gökçeada ve Midilli ye kadar olan tüm alanı etkileyecektir. Tarımdan Çanakkale’de yıllık 7 Milyar Dolar değer üretilmektedir, altın madeni çıkarma çalışmaları ile riske ettiğimiz değer budur ve bunun hesabı iyi yapılmalıdır” dedi.
 
 
“Meclis olarak karar almalıyız”
İl Genel Meclisindeki tüm grupların bu konuda hassasiyet göstereceğine inandığını belirten Baydar “Meclis olarak birlikte altın madencilerine karşı karar almalıyız. Prensip olarak altın madencilerine karşı olduğumuzu göstermeliyiz ve bu yönde karar almalıyız sonra bu kararı tasdik ettirmekle ilgili komisyon kurup Valiye gidebiliriz ve Bakanlığa başvurabiliriz.En azından Bakanlığa başvurunca nasıl zararsız olduğunu onlar ispat etmek zorunda kalabilirler” diye belirtti.
 
 
Altın firmalarının vereceği zararlar konusunda diğer üyeler de görüşlerini belirtti. AKP’li bazı üyeler ise altın madenleri söz konusu olunca herkesin ayaklandığını fakat Umurbeyde ki kurşun madeni ile ilgili, termik santrallerle ve diğer birçok çevreye zarar veren çalışmayla ilgili kimsenin sesini çıkartmadığını belirttiler. MHP’li üyeler ise konunun hassasiyetine gereken önemin verilmediği konusunda hem fikir olduklarını belirttiler.
 
“Vali suç işliyor”
İl Genel Meclisinde CHP’li Hilmi Baydar, altın arama çalışmaları ile ilgili ÇED raporu toplantısı öncesi çevrecilerin köye girmemesi için talimat veren Vali Güngör Azim Tuna’nın çevrecilere karşı bu tutumu nedeniyle suç işlediğini ileri sürdü. Baydar; “ÇED raporunda şirketler kendi adamlarına bilgilendirme yapıyor, maaşlı adamlarını kahveye oturtup bilgilendiriyor. En son Kızılelma ve Kirazlı’da maalesef toplantıya katılmak isteyen arkadaşları jandarma köye sokmamıştır ve gerekçe olarak ta Valiliğin jandarmaya yazılı emir verdiği belirtilmiştir. Kanunda toplantıya kimlerin katılacağı ile ilgili madde vardır; Gerçekleştirilmesi planlanan projeden etkilenen veya etkilenmesi muhtemel olan halk toplantıya katılır denmiştir. Yani Atikhisar Barajı’nın üstünde altın aranacak ve ben buna katılmayacağım. Bir anlamda Vali burada suç işlemektedir, bunu yapmamasını rica ediyoruz” dedi.
Paylaş