havadurum

İl Genel’de gündem GEŞTAŞ

İl Genel Meclisi toplantısına GESTAŞ’ın devraldığı Kilitbahir - Çanakkale feribot seferlerindeki indirim konusu damga vurdu. İndirim konusunda bilgiler veren GESTAŞ yetkilileri ile meclis üyeleri arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Alevlenen tartışmalara dahil olan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin ise, açıklamalarıyla ortamı sakinleştirmeye çalıştı.

791
“İhaleye GESTAŞ’tan başka firma girdi mi?”
GESTAŞ yetkililerinin bilgilendirmesinden tatmin olmayan CHP’li Hakkı Öztürk, Kilitbahir-Çanakkale seferinin ihalesine GESTAŞ firmasından başka bir firmanın girip girmediğini sordu. Öztürk; “Kilitbahir Köyü’ndeki iskelenin ihalesine GESTAŞ’tan başka herhangi bir firma girdi mi? Sadece GESTAŞ mı girdi? Yoksa başka firmalar da girdi mi?” dedi.
 
 
 
İl Genel Meclisi üyeleri, Mart ayının 2. birleşimi için bir araya geldi. Geçtiğimiz Şubat ayında CHP’li Hakkı Öztürk’ün GESTAŞ ile ilgili sunduğu soru önergesine cevap vermek için GESTAŞ yetkilileri Mart ayı meclis toplantısına katıldı. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantı yapılan yoklamayla başladı. İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin başkanlığında toplanan meclis üyeleri, gündemde yer alan konuları görüştü. Mart ayı toplantısının 1. birleşimine ait tutanak oy birliğiyle kabul edildi.
 
Gündem maddelerinin ardından GESTAŞ’ın bazı gemileri elden çıkartması ve yeni gemiler kiralamasının ne kadar faydalı olduğu ile ilgili verilen soru önergesini cevaplamak üzere meclis toplantısına katılan GESTAŞ Mali İşler Sorumlusu Hüseyin Damar ile İsmail Karakaya, Kilitbahir-Çanakkale seferlerinde yapılan bazı indirim ve yeni uygulamalar hakkında bilgiler verdi. Bilgilendirme sırasında tartışmalar zaman zaman alevlendi. Alevlenen tartışmalara dahil olan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin ise, açıklamalarıyla ortamı sakinleştirmeye çalıştı.
 
GESTAŞ Mali İşler Sorumlusu Hüseyin Damar, Kilitbahir-Çanakkale arasında tam yolcu biletinin 1 lira 25 kuruş, öğrenci biletinin ise 1 liradan 75 kuruşa indiğini söyledi. Çanakkale- Kilitbahir hattında araç ile boğazda aynı gün içerisinde olmak kaydıyla gidiş dönüş geçiş ücretinin ise 20 lira olduğunu ifade eden Damar, seferlerin 1 Mart tarihi itibariyle başladığını anımsattı. Damar, şehit ve gazi yakınları, sarı basın kartı sahibi olan gazetecilerin ve resmi üniformalı emniyet görevlilerinin geçişlerin ücretsiz olduğunu dile getirdi.
 
 
“İhaleye GESTAŞ’tan başka firma girdi mi?”
Açıklamadan tatmin olmadığı için mecliste söz alan CHP’li Hakkı Öztürk, GESTAŞ yetkililerine Kilitbahir-Çanakkale seferinin ihalesi ile ilgili soru yöneltti. Söz konusu hattın ihalesine GESTAŞ firmasından başka bir firmanın girip girmediğini soran Öztürk; “Kilitbahir Köyü’ndeki iskelenin ihalesine GESTAŞ’tan başka herhangi bir firma girdi mi? Sadece GESTAŞ mı girdi? Yoksa başka firmalarda girdi mi? 60’lı yıllarda o zaman ki firma geçiş ücretlerinde köy halkına bir yarı fiyat uygulanıyordu. GESTAŞ da köy halkına aynı uygulamayı yapıyor mu yapmıyor mu? Marmara adasında yapılıyor. Kilitbahir de neden yapılmıyor” dedi. 
 
“İhaleye girmediğim için cevap veremem”
Yöneltilen sorulara yanıt veren GESTAŞ Mali İşler Sorumlusu Hüseyin Damar ise, ihaleye girmediği için kendisinin bu soruya cevap veremeyeceğini belirterek; “Avşa-Erdek hattında adada yaşayanlara ayrım yapmaksızın ticari indirimimizi yapıyoruz. Orada biz belli bir köy ya da kasaba ayrımı yapmıyoruz. Kart dağıtıyoruz. O kartlarda orada ikamet ettiği yazıyor. Bu kartlarla geçiş yapıyorlar. Kilitbahir Köyü belirli bir ada ya da belirli bir yer ile sınırlandırılmış bir yer değil. Onun için burasına ayrı bir indirim yapmamız kanunda belirtildiği üzere belirli bir topluma yapılan indirime girer. İhaleye ben girmedim. İhaleye girmediğim için onunla ilgili bir bilgim yok. Satın alma sorumlusuna sormam lazım” diye konuştu.
 
 
İşleyen’den bedava geçiş iddiası
CHP’li Bülent İşleyen ise, şehit ve gazi yakınları, sarı basın kartı sahibi olan gazetecilerin ve resmi üniformalı emniyet görevlilerinin dışında GESTAŞ feribotlarından ücretsiz geçen başka bir kamu kurum ve kişilerinin olup olmadığını sordu. Damar’dan “Yönetim kurulu kararı varsa vardır. Onu ben bilemem. Ancak özel bir kurum ya da kuruluşa tanınmış bir şey yok” cevabı alan CHP’li İşleyen ayağa kalkarak; Eceabat Belediyesi’ne bağlı bir zabıta arabasının kart göstererek Eceabat hattından bedavaya geçtiğini iddia etti.
 
Tekin tartışmalara el attı
Geçiş ücretleriyle ilgili yaşanan tartışmalara el atan İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin son noktayı koydu. Tekin; “Kilitbahir-Çanakkale arasındaki sefer geçiş ücretini cüzi bir miktara çektik. İnsanları mağdur edecek bir fiyat tespit etmedik. Kilitbahir halkının en az ödeyeceği şekilde fiyatları tespit ettik” dedi.
 
 
GESTAŞ sahasında indi bindi tartışması
Mecliste gündeme gelen GESTAŞ alanında indi bindi konusu da meclis üyeleri tarafından tartışıldı. Tartışmalara dahil olan MHP’li Halil Rüştü Akgün, “GESTAŞ’a ayrılmış bulunan sahada toplu indirme ve bindirme 1 Nisan tarihi itibariyle yapılmayacak. Bununla ilgili de otobüs firmalarına görevler düşüyor. Yolcularını otogara götürürler ya da götürmezler bilemiyorum. Yasal zorunluluk nedeniyle bu karar alınmış durumda. Şikayetler nedeniyle bu karar alındı” dedi.
 
Konu ile ilgili söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin ise, “Bazı otobüs firmaları GESTAŞ sahasının otogar gibi kullanıldığı şeklinde ulaştırma Bakanlığı’na şikayet etmişler. Oradan da GESTAŞ’a yazı geldi. GESTAŞ sahası indir ve bindirme şekliyle otogar gibi kullanılmayacak. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve yönetim kurulu üyeleri oy birliği ile bu kararı aldı” diye konuştu.
 
Yaşanan tartışmaların ardından meclis toplantısı sona erdi.
Paylaş