İklimi değil, sistemi değiştir!
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Gümçed Edremit Körfezi Şubesi, dünya liderlerinin Birleşmiş Milletlerin acil çağrısı üzerine toplanacağı iklim değişikliği zirvesi öncesinde tüm dünya yaşam severleriyle düzenlediği eş zamanlı basın açıklamasında iklim zirvesinden boş laf değil somut çözümler istedi.
Kömür, mazot, benzin gibi fosil yakıtların neden olduğu iklim değişikliğinin 2050 yılında dünyayı yaşanmaz hale getireceği vurgulanan basın açıklamasında, “Bu şekilde devam edersek dünyayı iyi ihtimalle iki derece, kötü ihtimalle dört ila yedi derece ısıtacağız. Bir derece ısıttığımızda dünyaya neler olduğunu görüyoruz; kutuplardaki buzullar eriyor, su seviyeleri yükseliyor, kuraklıklar daha uzun, sel felaketleri daha yıkıcı, fırtınalar ve tayfunlar daha şiddetli olmaya başladı” denildi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyesi Mahmut Boynudelik’in okuduğu ve fosil yakıtların neden olduğu karbon salınımının dünyanın ısısını 1 derece artırdığında neler olduğunun anlatıldığı açıklamada şu örneklere yer verildi: “Büyük Okyanus’un ortasında bir yerde adını daha önce hiç duymadığımız Kiribati adasında yükselen su seviyeleri yüzünden uyurken boğulmaktan korktuğu için uyuyamayan çocuklar, Filipinlerde Haiyan tayfunu sonucu bin kişinin kaybolması, 29 bin kişinin yaralanması, 6,300 kişinin ölümü, Balkanlarda 86 kişinin ölümüne ve beş yıl boyunca o topraklarda tarımın durmasına neden olan seller, Rusya steplerinde aşırı sıcaklar ve aylarca söndürülemeyen yangınlar, Sandy kasırgası sonrası ABD’nin aciz kalması, Türkiye’de kuraklık nedeniyle üretilemeyen buğday, Üzümlü Köyü’nde bir salkım bile çıkmayan üzüm artık günlük haberlerin bir parçası” dendi.
“Çanakkale’de termik santral istemiyoruz”
Halen üç adet kömürle çalışan termik santralın bulunduğu Çanakkale’de bunlara on tane daha eklenmek istendiğine dikkat ekilen açıklamada “Halkın, köylülerin tüm muhalefetine rağmen şirketler kârlarına kâr katan projelerini gerçekleştirmek için ellerinden gelen her çareye başvuruyor. Yeni termik santraller, daha fazla karbon salınımı, daha fazla hava kirliliği demek. Bu nedenle Çanakkale civarında ve ülkemizin diğer yerlerinde yapılmak istenen termik santrallerden acilen vazgeçilmeli, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı tercih edilmelidir” denildi. Yaşam severler, daha sonra dernek merkezinde bir araya gelerek iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçlarının ve bu konuda Dünyada gerçekleştirilen eylemlerin anlatıldığı ve tüm dünya vatandaşlarını eylemliliğe çağıran “Disruption-Bozulma” adlı belgeseli izlediler.