havadurum

İki milyar servet bankalarda yatıyor

Çanakkale bankalarda iki milyar servet tutan iller arasında. Nüfusuna ve iş hacmine göre yüksek bir oranda banka mevduatı bulunan ilimiz, bir çok anlı şanlı ili de geri de bırakmış durumda.

778
Büyük illerle yarışıyoruz
Nüfusu ve iş çapına göre sıralandığında ortanın altında bulunan ilimiz, iş mevduata gelince büyük büyük illeri bile geride bırakıyor. İki milyar bandının içinde bulunan ilimiz, Kahramanmaraş, Urfa, Diyarbakır, Sivas, Malatya gibi sanayide bizden çok çok ileride olan illerle boy ölçüşüyor. Şuanda Türkiye genelinde bankacılık faaliyeti yürüten işletmelerin tamamının yer aldığı merkez ve Biga ilçeleri mevduatta da başı çekiyor.
 
Emekli ikramiyeleri başı çekiyor
İki milyar liralık mevduat içinde en çok yer tutan ise emekli ikramiyeleri olarak görülüyor. Nüfus artışı eksi durumda bulunan ilimize, dışarıdan göç olarak daha çok emekliler tercih ediyor. Bunun sonucu olarak da karı koca emekli olmuş kişilerin, bu birikimleri bankalardaki mevduatın ana kalemini oluşturuyor. Yatırıma dönüşmeyen bu para, sadece bir güvence olarak bankalarda yatıyor.
 
Türkiye`de toplam mevduatın illere göre dağılımında 2011 yılında İstanbul 312,6 milyar lira ile ilk sırada bulunurken, Bayburt ise 194,1 milyon lira ile son sırada yer aldı. 2010 yılında mevduat miktarı 2 milyon olan Çanakkale de, 2011 yılında 2 milyon 154 bin liraya yükseltti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 81 il arasında 312,6 milyar liralık tutar ile İstanbul ve 108,9 milyar liralık tutar ile  100 milyar liranın üzerinde mevduata sahip iller olarak dikkat çekerken, açıklanan rakamlara göre Çanakkale’nin mevduat miktarı arttı.
 
 
Paylaş