İhmal mi, kaza mı?
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi`nde bulunan asansör, dün sabah saatlerinde aniden düştü. İkinci kattan zemine düştüğü ileri sürülen asansörde bulunan iki taşeron işçinin de ağır bir şekilde yaralandığı öğrenildi. ÇOMÜ yönetiminden dün konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, yaralılar aynı hastanede tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Kepez`de bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi`nde bulunan asansör, dün sabah saat 8 sularında mesaiye başlamak için görev yerlerine gitmek isteyen iki taşeron işçi ile birlikte ikinci kattan zemine kata düştü. Olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma ve araştırma kapsamında bilirkişi incelemesi yapılan olayın, asansör halatını tutan kasnaklardan meydana geldiği öğrenildi. Asansörün halatlarını tutan kasnağın, kendisini koruyan saca sürtünmesi ile kendine yer bulduğu ve çıktığı, buna bağlı olarak da halatların boşa çıktığı ve asansörün hızla zemine çakıldığı öğrenildi. “Paraşüt” adı verilen frenleme sisteminin devreye girdiği ancak yeterli olmadığı sebebiyle asansörün hızını yeteri miktarda kesemediği öğrenildi. Asansörün kuruluşundan bu yana aynı asansör ile hizmet verildiği, zaman zaman anlaşmalı bir şirket tarafından rutin bakımlarının yapıldığı ancak geneli itibariyle 2-3 günde bir asansörün arızalandığı öğrenildi.
Personel de şikayet etmiş
Söz konusu asansörün sık sık arıza yaptığı ve hastane personelinin de konuyla ilgili zaman zaman şikayetlerini hastane yönetimine ilettikleri ileri sürüldü. İlgili uyarılara kulak asılmadığı ve sık sık tamir edilmek zorunda kalındığı öğrenildi. Son olarak önceki gün acil serviste bulunan asansörde meydana gelen sorunun giderildiği ancak asansörün makinesinin değişmesi gerektiğinin hastane yönetimine söylendiği öğrenildi. Acil asansöründeki çalışmanın ardından, dün ikici kattan düşen asansörün de bakımının yapıldığı öğrenildi. Tüm bu bakımlar sırasında herhangi bir düşme emaresine rastlanılmadığı iddia edildi.
Yıllık bakımı başvurusu yapılmadı
Makine Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ile Kepez Belediyesi arasında her yıl imzalanan ve bu yıl ikinci yılı olan protokol gereği ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi`nin her yıl yaptırması gereken genel bakım için başvuruda bulunulmadığı öğrenildi. Asansör Bakım ve İşletme yönetmeliği gereği Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılan ve 110 kritere ayrı ayrı bakılan genel bakım için ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi yönetiminden herhangi bir başvuruda bulunulmadığı öğrenildi.
İki kişinin durumu nedir?
Asansörün düştüğü sırada içinde bulunan birinin sekreter olduğu öğrenilen taşeron işçilerin durumunun ne olduğu ise bilinmiyor. Hasta yönetimi “Durumları iyi, sadece birkaç kırık var” derken, hastanedeki doktorların hastaların durumunun ciddi olduğunu söyledikleri öğrenildi. Bir yaralının bacaklarında kırık olduğu bir diğerinin ise kalça kemiğinde kırık olabileceği şüphesinin bulunduğu ileri sürülerken, yaralıların kanamalarının da olduğu iddia edildi. Ancak bu konuda da hastane yönetiminden herhangi bir açıklama yapılmadı.
Rapor tartışması!
Olayın meydana gelmesinin hemen ardından hastane acil servisine adli yaralı girişinin yapıldığı ancak ilk muayenenin ardından adli rapor yazımında sorunların çıktığı öğrenildi. Acil doktorlarına “hayati risk” ibaresinin konulmaması konusunda manipülasyonlar yapıldığı iddiası da dün gün boyu konuşuldu. Konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, yaralılar dün ameliyata alındı.
İhmal mı kaza mı?
Öte yandan Makine Mühendisleri Odası`na herhangi bir başvuru yapılmadığı öğrenilirken, genel bakımın yapılıp yapılmadığına dair şüpheler devam ediyor. Olaya Çanakkale Cumhuriyet Savcılığı el koyarken, bilirkişi incelemesinin dün tamamlandığı ileri sürüldü. Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili olarak gelişmeler kamuoyunca yakından takip ediliyor.