havadurum

"İDK toplantısı, yapılmamış ÇED toplantısı gibi yok hükmündedir"

846
Cengiz Holding-Truva Bakır A.Ş. tarafından Çanakkale- Bayramiç`te gerçekleştirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nda gerçekleşti. Çevre örgütleri, odalar ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan`ında katıldığı İDK sonucu, 10 günlük süre sonunda Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanacak. Bayramiç ilçesinin üç köyü, Muratlar, Hacıbekirler, Halilağa köylerini kapsayan projeye çevre örgütleri bölgenin ekosistemini yok edeceği gerekçesi ile itirazlarına devam ettiler. Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu tarafından, Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen Halilağa Bakır Madeni İDK Toplantısına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmek üzere Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne itiraz dilekçeleri verildi. Açıklamada; Su ve Vicdan Nöbeti artık tüm Türkiye`dedir. Su yoksa yaşamda yok. Çanakkale`de madene verecek suyumuz yok" denildi. 
"Yapılmamış bir toplantının hangi karar raporu incelemeye alınacaktır"
15 Eylül`de yapılmak istenen ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı`nın köylülerin tepkisi ile iptal edildiği hatırlatılan açıklamada; "15 Eylül 2020 tarihinde pandemi koşullarında üstelik hiçbir pandemi kuralına uyulmadan ısrarla düzenlenen ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı herkesin duyabileceği şekilde anons edilerek iptal edilmiştir. Sonrasında tutanak aslına uygun şekilde düzenlenmemiş ve bu konuya ilişkin toplanılan yerde arbede yaşanmıştır. Avukatlar toplantının iptal edildiğini, yapılmadığını belirten tutanaklar düzenlemiş ve katılımcılarda imzalamıştır. O güne ilişkin kayıtlar, basılı haberlerde ekteki gibi toplantının iptal edildiği yönündedir. İDK toplantılarının bir amacı da Halkı Bilgilendirme Toplantısında yapılan itirazları ve önerileri değerlendirmeye alıp almadığını incelemektir. Oysa ki yapılmamış bir toplantının hangi karar raporu incelemeye alınacaktır. Bu nedenle İDK toplantısı yersizdir. Ayrıca Çanakkale`de yine pandemi nedeniyle her türlü etkinlik ve bir araya gelişler 15 gün yasaklanmışken etki alanı bu kadar büyük olan bir projenin İDK toplantısı için Ankara`da "pandemi koşullarında" yapılması nasıl mümkün olabilir?" denildi. 

"Çanakkale`de madene verecek suyumuz yok"
Açıklamada son olarak; "Yapılacak İDK toplantısı tıpkı yapılmamış ÇED toplantısı gibi yok hükmündedir. Ankara`da her şeye rağmen itirazlarını sunmaya gidenlerle birlikte bizlerde Çanakkale Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü`ne 10 Şubat 2021 Çarşamba günü saat 11.00`de itiraz dilekçelerimizi verdik. Su ve Vicdan Nöbeti artık tüm Türkiye`dedir. Su yoksa yaşamda yok. Çanakkale`de madene verecek suyumuz yok" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş