İda Dayanışma Derneği; "Küresel değişikliğin etkileri araştırılmalı"

784

 İda Dayanışma Derneği, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından Ekim ayında açıklanacak, ‘1,5oC Özel Raporu iklim zirvesi’ öncesinde, küresel dikkatin iklim değişikliğine çevrilmesi amacı ile Çanakkale’den destek verecek. Verilecek destekle, Çan ve Biga’da yer alan kömürlü termik santrallerin ve metalik madenciliğin doğaya verdiği zararların iklimsel değişikliğe neden olduğu zararların tespit edilerek dilekçe ile araştırılmasının sağlanması ve iklim zirvesine taşınması planlanıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada; “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından Ekim ayında açıklanacak, ‘1,5oC Özel Raporu iklim zirvesi’ öncesinde çarpıcı bulguların masaya yatırılmasına ve küresel dikkatin iklim değişikliğine yeniden çevrilmesine sebep olabilir. bunun için ‘İklim Değişikliğine Yerelden Ses Veriyoruz’ ve Çanakkale`den İDA Dayanışma Derneği olarak eyleme destek veriyoruz. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (İDÇS) İklim Değişikliğini, ‘Karşılaştırılabilir bir zaman periyodunda gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan ya da dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan etkinlikleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik’ biçiminde tanımlamıştır. Çanakkale ilinin Çan ve Biga ilçelerinde yer alan kömürlü termik santraller insan etkinlikleri ile ekosisteme salınan fosil yakıtlardır. Kazdağı ve yöresinde işletilmekte olan ve işletime açılmak istenen metalik madencilik şu an için su ve toprağı yakın bir gelecekte de havayı kirletecektir. Ayrıca şehir içerisinde hızla artan araç sayısı ve imara açılan tarım arazileri de yerel ölçekte iklimsel değişimine neden olmaktadır” denildi. 

“Çocuklar gelecekleri için davalar açıyorlar”

Dünyanın pek çok yerinde artık çocukların yaşadıkları hükümetlere karşı ‘geleceklerini tehdit ettikleri’ gerekçesiyle davalar açtığı belirtilen açıklamada; “Ridhima Pandey, Hindistan Hükümeti’ne karşı Ulusal Yeşil Mahkeme’de ülkesinin fosil yakıt kullanılmasını azaltma potansiyeline sahipken hükümetin yeterli çabayı göstermediğini gerekçe göstererek dava açtı.  ABD’de yaşları 9-20 arasında değişen 21 genç bir araya gelerek hükümetlerine karşı fosil yakıt kullanım azaltımına gitmediği için dava açtı. Benzer davalar Belçika, Hollanda ve Yeni Zelanda’da da açıldı. Geçim kaynakları iklim değişikliği nedeniyle tehlikeye giren bir grup insan Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Birliği Parlamentosu’na karşı dava açtı.  İrlanda Çevre Dostları’ndan Tony Lowes’ın açtıkları davaya dair görüşleri şu şekildedir;  ‘İrlanda Hükümeti, iklim değişikliğinin engellenmesine yardımcı olmak için İrlanda’nın 2020’ye kadar sera gazı emisyonlarını (1990 emisyonlarını baz alarak) yüzde 25 ile yüzde 40 oranında azaltması gerektiğini birçok kez Birleşmiş Milletler seviyesinde kabul etti. Ancak, emisyonlarımızın 2020’ye kadar yüzde 7,5 ile yüzde 10 arasında artacağı ve 2030’a kadar daha da artacağı öngörülmekte. İklim değişikliği vahim sonuçlar doğuruyor. Bu hükümetimiz tarafından uzun zamandır kabul edilmekte ama hükümet buna rağmen gerekli eylemlerde bulunmuyor. Bu dava tek bir çevre örgütünün davası değil’. Bonn`da düzenlenen İklim Konferansı öncesinde çocuklar geleceklerini kurtarmak için kampanya başlattı. Çocuklar yetişkinlere ‘Zaman daralıyor!’ diye seslendi. Pakistan`da 7 yaşındaki Rabab Ali, kendinin ve kendisinin de içinde bulunduğu jenerasyonun sağlıklı yaşama haklarını ihlal ettiği için hükümeti karşısına aldı. Ali `Hükümetin bana ve arkadaşlarıma içinde büyüyeceğimiz güvenli bir çevre vermesini istiyorum. Bana bu çevreyi gelecek nesiller için korumamda yardımcı olmasını istiyorum` “dedi.  Küresel İklim Eylem Zirvesi Eylül ayında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde toplanıyor. Zirve’de Paris İklim Antlaşması’nca belirlenen hedeflere ulaşılması için dünyadaki tüm yerel idarecilere sorumlulukları hatırlatılıyor” denildi.   

“Çocuklarımızın geleceği yok ediliyor”
Ekosistemi korumak adına il idari yönetimlerine dilekçe gönderilmesi istenen açıklamada; “Bizde yerelimizden bu sese Ses Vereceğiz. Suyumuz, toprağımız, havamız, çocuklarımızın geleceği yok ediliyor. Buna seyirci kalmayacağız.  Sizler bunun için neler yapabilirsiniz. Etkinliğimize katılabilirsiniz. Yerel yönetimlere (belediye, vali, il müdürlüklerine) ekosistemi korumak adına aldıkları önlemleri birer dilekçeyle sorabilirsiniz. Fikirlerinizi yerel yönetimlere iletebilir ve kent yönetimine dahil olabilirsiniz. Güzel ve küçük şehrimizde ulaşım için özel araç kullanmak yerine toplu taşımayı, bisikleti ve yürümeyi tercih edebilirsiniz” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş