İda Dayanışma Derneği "Evde kal, sağlıkla kal"

799

 İda Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada, Coronavirüsü salgını ile ilgili değerlendirmede bulunuldu. Doğa tahribatına ve termik santrallere değinilen açıklamada, “Koronavirüs Küresel Salgınının iklim değişikliği ile olan bağlantısı uluslararası akademi dünyası tarafından çok sayıda görüşle ifade ediliyor. Gezegende insan eliyle meydana getirilen tahribatın sonuçlarını salgın hastalıklar olarak da ödüyoruz artık. Üstelik bu salgının son da olmayacağı konusunda farklı kaynaklarda uzman görüşlerine tanık olmaktayız. Yok edilen ekosistemlerle yaşam alanları daralan yaban hayatıyla insanın daha yakın temas etmesi yeni zoonotik hastalıkların nedeni olurken, insanlık da baş etmesi zor salgın hastalıklarla yüz yüze kalıyor. En son COVİD 19 yüzbinlerce can alırken, ülkeler gerek önlem almakta, gerekse mücadele etmekte oldukça zorlanıyorlar. Başta yaşlılar olmak üzere, kronik rahatsızlığı olanlar ise en önemli risk grubunu oluşturuyorlar. Küresel ısınmaya neden olan karbon salımının önde gelen sebeplerinden olan fosil yakıt kullanarak, enerji üretiminden bir türlü vazgeçilememesi, etki alanları yüzlerce kilometre olan çoğu kömürlü termik santrallerin kirlettiği havayı soluyan insanlarımız, başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere yıllar içinde birçok kronik hastalığa yakalanmaktadırlar. Ve ne yazık ki, bu gün, bu salgında virüse direnemeyenler öncelikle kronik hastalığı olan bu insanlarımızdır. Salgından alınacak en önemli derslerden biri, bu kömürlü termik santrallerin, filtreli, filtresiz tamamının kapatılması gerektiğidir” denildi. 

 
“Kolin Otel ve Altın Yıllar Yaşam Merkezi sağlık çalışanlarına tahsis edilmeli”
Açıklamada, “Ülkemizde ve ilimizde salgının ön saflarında yaşamlarını ortaya koyarak büyük bir özveri ile mücadele veren sağlık çalışanlarımızın, eşleri ve yakınları da onlar kadar risk altındadırlar. Uzun ve yorucu mesailerinden sonra evlerine dönmeleri yerine, uygun tesislerde hijyenik koşullarda konaklamalarına olanak sağlanmalıdır. Bunun için şu an boş olan turizm tesislerinin sağlık çalışanlarına tahsisi konusunda düzenleme yapılmalıdır. Pandemi hastanesi olarak belirlenen Çanakkale 18 Mart Tıp Fakültesi’ne en yakın ulaşım mesafesinde olan Kolin Otel başta olmak üzere kapılarını görevlerinin başında büyük bir özveri ile çalışan sağlık çalışanlarına açmalıdır. Ayrıca şu an hizmete kapalı olan Altın Yıllar Yaşam Evi de yine bu hizmet için kullanılabilir. Sağlık çalışanlarının konakladıkları tesislerde kişisel hijyenlerini sağlayacak koşullar oluşturmalı, kılık-kıyafet, üniforma gibi bireysel kullanımdaki malzemelerin hijyeni için çamaşır yıkama olanakları oluşturulmalıdır. Bunun için önceki yıllarda var olan Truva Caddesi’ndeki çamaşır yıkama merkezi yeniden açılmalıdır” dendi. 
 
“Mücadeleyi ciddiyetle sürdürerek başaracağız”•
Açıklamada, “Güzel ülkemizin ve Çanakkale’mizin güzel insanları, bu salgınla mücadeleyi ciddiyet ile sürdürerek başaracağız. Alacağımız her önlemin ve tedbirin sadece kendimizle ilgili olmadığını, pek çok insanın sağlıklı yaşam şansının bizlerle ilişkili olduğunu unutmamalıyız. Sağlık sistemindeki sıkıntıların farkında olarak sistemin işlerliğini engellememek ve bizleri tedavi edecek sağlık çalışanlarının iş yükünü artırmamak adına #EvdeKal. Sağlıkla Kal” denildi. 
(Zeynep Kocaman)
 
Paylaş