İçki yasağı gibi zam

Alkollü içkilere gelen son zamdan sonra Çanakkale’de cafe, bar ve eğlence mekanlarında müşteri sayısında azalma ve alkol tüketim oranında düşüş oldu. Hükümetin 2012 yılında 2.8 milyar lira vergi toplamayı beklediği alkollü içeceklerden 2013 yılında 3.7 milyar lira özel tüketim vergisi gelir toplamayı hedeflemesinin ardından alkole gelen son fahiş zam mekan sahiplerini ve işletmecileri kara kara düşünmeye başlattı.

816
Hükümetin 2012 yılında 2.8 milyar lira vergi toplamayı beklediği alkollü içeceklerden 2013 yılında 3.7 milyar lira özel tüketim vergisi gelir toplamayı hedeflemesinin ardından alkole gelen son fahiş zam mekan sahiplerini ve işletmecileri kara kara düşünmeye başlattı.
 
Yapılan vergi artışının içki fiyatlarına yansımasının yüzde 4 ile 12,5 arasında olduğunu söyleyen mekan sahipleri 4.Murat Dönemi gibi yasakçı zihniyeti çağrıştırdığını ve ülke genelinde hükümetin alkol kullanımını azaltmak için bu yönteme başvurduğunu söyledi.
 
 
Naim Kaya:
Sürekli olarak içkinin ve sigaranın üzerine oynanması ve yapılan zamlar 4.Murat Dönemi’ni çağrıştırıyor. O da içkiyi, tütünü yasaklamıştı. Bu uygulama da çağdaş versiyonu. İçkiye ve sigaraya zam yaparak kimseyi alışkanlıklarından koparamazsınız. Yapılan zamlara müşteriler de tepki gösteriyor. Fahiş oranda gelen zamları işletme sahipleri fiyatlarına yansıtma konusunda sıkıntı yaşıyor. Zam yapıldığı bilinse bile izah etmek yine de zor oluyor. Ama bizim elimizden bir şey gelmiyor. İçki ve sigaraya getirilen kısıtlamaların sağlıkla ilgili nedenlerden çok siyasi amaç taşıdığını anlamak için fazla düşünmeye gerek yok.
 
 
Faize Arzuman
Müşteriler alkole gelen zamdan haberdar ve tepki gösteriyorlar. Oranın çok fazla olduğunu söylüyorlar. Biz henüz mekan olarak zammı yansıtamadık. Ama ilk günden Çanakkale’de uygulamaya geçen mekanlar olduğunu biliyoruz. Bu durumda cafelerde ve eğlence mekanlarında müşteri sayısı azalmaya başlar. Bunun yanında alkolde tüketim oranı da düşer. Kişi 3 bira içeceğine, 2 bira içip gider.
 
 
Atilla Özcan:
Son gelen zamlardan sonra hem müşteri sayısında azalma oldu, hem de alkol tüketim miktarında. Zaten içki fiyatları gelirlere göre yüksek bir oranda seyrediyordu. Bu zam bir anlamda içki yasağı gibi bir uygulama oldu. İçmeyin demenin başka bir yöntemi bu.
Paylaş