Hukukun üstünlüğüne vurgu yaptılar

431
Cumhuriyetin ilanından sonra ilk kez geniş katılımla 3 Ocak 1934 tarihinde İzmir`de Türkiye Avukatlar Birliği toplantısının ardından 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kabul edildi. Konuyla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan açıklamalarda bulundu. Kendisi de avukat olan Erkek, "Yargının kurucu unsuru olan avukatlık mesleğini anayasal güvenceye kavuşturacağımızı ve çoklu baro uygulamasına son vereceğimizi belirttik" sözlerine yer verirken, Gökhan ise, "Hem bireylerin haklarının korunması ve kullanılması nezdinde hem de kamu vicdanı ve adaletin sağlanmasında önemli bir görev üstlenmiş olan avukatlar; demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin güvencesi, aynı zamanda yargının bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne giden yoldaki önemli temsilcilerdir" dedi. 
 
Erkek, "Adalet için savunma olmazsa olmazdır"
Milletvekili Erkek savunma makamının önemine değinerek, "Demokrasinin sacayağı yasama, yürütme ve yargı ise adaletin sacayağı da sav, savunma ve karardır. Bu ayaklardan biri sakatlanırsa adalet tecelli etmez. Adaletin tecelli etmediği yerde demokrasiden bahsedilemez. Adalet için olmazsa olmazdır savunma. Onun ruhunu bedene kavuşturan ise avukatlardır" açıklamasında bulundu.
 
"Avukatlar tüm olumsuzluklara rağmen adalet için çabalamaktadır"
CHP`li Erkek çoklu baro sistemini eleştirerek, "Dolayısıyla avukatlar, demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez parçasıdır. Avukatlar, eğitimden sosyal güvenliğe, özlük haklarından sav makamıyla eşitliğine kadar günümüzde büyük sorunlar yaşamaktadır. Çoklu baro denilen sistemle Saray`ın arka bahçesi yapılmak istenen avukatlar tüm olumsuzluklara rağmen adalet için çabalamaktadır" dedi.
 
"Çoklu baro uygulamasına son vereceğiz"
Erkek, avukatlık mesleğini anayasal güvenceye kavuşturacaklarını belirterek, "Adaletin ve özelde savunmanın zorla içerisine sokulduğu durumun farkındayız. İşte bu nedenle Millet İttifakı olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Ortak Mutabakat Metnimizde savunmanın temel unsuru avukatlarımız için adalete erişimin, temel hak ve hürriyetlerin korunması ve hukuk düzeninin tesisinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladık. Yargının kurucu unsuru olan avukatlık mesleğini anayasal güvenceye kavuşturacağımızı ve çoklu baro uygulamasına son vereceğimizi belirttik" diye belirtti.
 
"Ülkemizde demokratik hukuk devletini tesis etmek için var gücümüz ile çalışacağız"
Erkek son olarak, "Yine Millet İttifakı`nın Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu`nun hükümet programı da olan Ortak Politikalar Metninde savunmayı özenle ele aldık. Ceza yargılamalarında, duruşma düzenini `silahların eşitliği ilkesi`ne uygun hale ge-tirecek, iddia makamı ile savunma makamının duruşma salonlarında fiziki olarak eşit konumda olmasını sağlayacağımızı bir kez daha vurguladık. cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023, tüm adaletsizliklerin adaletle ortadan kaldırılmaya başlanacağı yıl olacaktır. Meslektaşlarımızın ve mesleğimizin sorunlarının çözümü için, ülkemizde demokratik hukuk devletini tesis etmek için var gücümüz ile çalışacağız. Bu vesileyle Şubat ayında yaşadığımız depremlerde kaybettiğimiz meslektaşlarımızı rahmetle anarken, 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarım. Tüm meslektaşlarıma adalet için çabaladıkları görevlerinde başarılar dilerim" sözlerine yer verdi.
Gökhan, "Hukukun üstünlüğüne giden yoldaki önemli temsilcilerdir"
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaparak, "Barış ve güven içinde, adaletin kapsayıcılığı ve koruyuculuğunun güveni ile bir aradaki toplumsal yaşantımızı düzenleyen kurallar bütünü olan hukuk, kuşkusuz ki herkes için gerekli ve vazgeçilmezdir. Hem bireylerin haklarının korunması ve kullanılması nezdinde hem de kamu vicdanı ve adaletin sağlanmasında önemli bir görev üstlenmiş olan avukatlar; demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin güvencesi, aynı zamanda yargının bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne giden yoldaki önemli temsilcilerdir. Bu duygu ve düşüncelerle 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyor, hak ve özgürlüklerin savunucusu avukatlarımıza, adalete asla siyasetin ve güçlülerin gölgesinin düşmediği bahar tadında zamanlarda mesleklerini keyifle icra edecekleri güzel günler diliyorum" ifadelerine yer verdi.
(Atilla Akın)
Paylaş