Hukuk yok sayılıyor!

ÇOMÜ’de 2 yıl önce Sosyal-İş Sendikasında örgütlenmeleri nedeniyle işten atılan işçiler, verdikleri mücadeleyi Çanakkale İş Mahkemesi ve Yargıtay’ın onama kararı ile zafere dönüştürdüler.

948
Çanakkale İş Mahkemesinin Yargıtay onayı ile vermiş olduğu karar aynı zamanda tüm Türkiye’de taşeron işçilerin hakları noktasındaki referans bir karar oldu. Daha çok sömürü ve güvencesiz çalışma koşuları için devreye konulan taşeron çalışma sistemine karşı, sendika haklarına sahip çıktıkları için işten atılan ÇOMÜ’lü işçiler, çalışma koşulların muvazaalı (hileli) çalışma olduğunu, kendilerinin asıl işveren konumundaki ÇOMÜ’nün işçileri oldukları gerçeğini hukuk önünde ispatlayarak mahkeme kararı ve Yargıtay’ın onaması ile ÇOMÜ’nün asıl işçileri olduklarını yani muvazaalı ( hileli ) çalıştırıldıklarını belgelemiş oldular. İşten atılan ÇOMÜ’lü işçiler beraberinde işe iade davalarını da kazanarak; ÇOMÜ yönetimi ve taşeron şirketin tüm engellemelerini boşa çıkarak tüm Türkiye’de referans olacak bir kazanıma imza atılar. 
 
Yargıtay kararını yok saymak ve bir skandal
ÇOMÜ yönetimi Yargıtay kararına rağmen, işçi vekillerine gönderilen ihtarnamede ‘yargı kararını hukuka uygun bulmuyoruz’ yorumu ile bir skandala imza attı. Anayasanın 138/4 maddesi gereği ‘yasama yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorunludur. Bu kararların uygulanması hiçbir suretle değiştirilemez, uygulanması geciktirilemez’ hükmüne rağmen ÇOMÜ yönetimi işçilerin ÇOMÜ bünyesinde değil, yine taşeron şirkette işe iadelerinin yapılabileceğini bildirerek bir kez daha hukuk kurallarını ayaklar altına aldı. İşçileri yargı kararlarını yok sayarak; ÇOMÜ yerine yine bir taşeron şirkette çalışmaya davet ederek ÇOMÜ yönetimi, sürdürmüş olduğu hileli çalışma koşullarını bir kez daha teyit etmiş oldu.
 
İşçilerden ihtarname
Yargı kararlarının uygulanmaması nedeniyle işçilerin vekilleri ÇOMÜ yönetimine bir ihtarname göndererek “Tarafınıza göndermiş olduğumuz ihtarnamelerimiz üzerine tarafınızca düzenlenen ihtarname ile cevap verilmiştir. Söz konusu ihtarnamenizde mahkeme kararı ile muvazaa tespit edilerek müvekkil işçilerin gerçek işverenin kurumunuz olduğu tespiti ile işe iade kararı verilmesine rağmen kurumunuzun almış olduğu bir yönetim kurulu kararı ile ‘alt işveren` işçisi olarak çalışmak üzere tarafınızdan işe davet edildiği belirtilmiştir. Böyle bir ihtarname gerek öğretide gerekse Yargıtay kararlarında hukuka uygun bir işe davet olarak nitelendirilmemektedir. Müvekkilleri, gerçek işveren olarak kurumunuzda yasal süresi içersinde işe başlatmanız gerekmektedir. Her ne kadar tarafımıza göndermiş olduğunuz ihtarnamenizde kurumunuzun mahkeme kararlarına bağlı olarak hareket edeceği belirtilmiş olsa da bu beyanınız mahkemenin vermiş olduğu kararın uygulanması niteliğinde değildir. Başka herhangi bir şirkette müvekkil işçileri çalışmaya davet etme yetki ve hakkınız bulunmamaktadır” uyarısında bulundular.
 
İşçiler kararlı
Gelişmeler üzerine işten atılan ÇOMÜ işçileri  yargı kararlarının uygulanmasının takipçisi olacaklarını belirterek, ÇOMÜ yönetimine yapmış oldukları çağrıda şunları kaydettiler: “Kanunlara uygun hareket edeceğinizi söz vermenize rağmen işçileri işe başlatmadınız. O halde kesinleşmiş yargı kararları gereği alacaklarını ÇOMÜ işçisi olarak ödemek zorundasınız. Ödemediğiniz takdirde hem hukuksal hem de fiili olarak mücadelemiz sürecektir.”
 
İşçilere destek sürüyor
Bugüne kadar olduğu gibi özelikle yargı kararlarını yok sayarak sürdürmüş olduğu hukuksuzluklara bir yenisini ekleyen ÇOMÜ yönetimine karşı emek dostları işçilerin sürdürdükleri mücadelenin destekçisi olacaklarını belirterek “Gelinen süreçte yargı kararlarını yok sayarak hukuk tanımayan ÇOMÜ yönetimine karşı mücadelenin sınırları şimdi daha da farklılaşmıştır. Bir bilim kurumu yönetimi bu şekilde hukuk tanımaz tavır ile kamuoyunun karşında oluyorsa o kurumun yönetiminin artık kapitalist şirket yönetimlerinden farkı kalmamış demektir. Bunca yaşanan kural tanımaz uygulamaları ile gündeme gelen ÇOMÜ yönetimi şimdi de yargı kararlarını da yok sayarak çizmeyi aşmıştır. Demokrasi, emek güçleri olarak bu tavrı bir kez daha kınıyor, ÇOMÜ’lü işçilerin yanında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Hukuk adalet ve vicdan sahibi herkesi bu hukuk tanımazlığı kınamaya davet ediyoruz” dediler.
Paylaş