Hukuk devletinde mahkeme yerine heyet
İş mahkemeleri yerine hakem heyetinin hayata geçirilme projesi DİSK tarafından eleştirildi. Haksızlığa uğrayarak işine son verilen işçinin önündeki tüm kapıların kapatılmaya çalışıldığını belirten sendika başkanı Erdinç Uslan: “Haksızlığa uğrayan işçi hakkını iş mahkemelerinde arar” dedi
Hükümetin iş mahkemelerini devre dışı bırakarak işten atılan işçinin mahkemeye dava açmasını engellemesine ve hukuk devletinde iş mahkemelerinin yerine tarafsızlığı belli olmayan hakem heyetlerinin oluşturulmasına emek cephesinden tepkiler yükselmeye devam ediyor. İşçinin ve emekçinin her türlü güvencesinin tehdit altına alındığını ve kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesinin ardından, haksızlığa uğrayarak işine son verilen işçinin önündeki tüm kapıların kapatılmaya çalışıldığını belirten ve taslağı değerlendiren DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan: “Haksızlığa uğrayan işçi hakkını iş mahkemelerinde arar, hakem heyeti deli saçması, hükümet işverenle işbirliği içinde davranmaya devam ederek, işverenin üzerindeki maliyeti azaltmayı hedefliyor” dedi.
“İş ve Sosyal Güvenlik Uyuşmazlıkları Hakem Heyetinin tarafsızlığı tartışılır”
DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan tasarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek; “Şu anda iş akdi feshedilen ve haksızlığa uğradığını düşünen işçiler bu durumu belgelendirdikleri takdirde işlerine iade olabiliyorlar. Bu durumda bu haklarından da yoksun kalacaklar. Hakem heyetinin tarafsız olacağının garantisini kim verebilir ki? Her zaman söylediğimiz gibi hükümet işverenler işbirliği içinde. Ortada işten atılan bir işçi varsa ve bu ülke hukuk devletiyse heyet de nereden çıktı? İşçinin önce hakem heyetine gitmesi ne demek, bu kabul edilebilir bir durum değil. Heyetin bağlayıcı nedir? Bu tür uygulamalar iş hayatında huzursuzluğa neden olur. Taslak kabul edilemez ve bu taslağa emek güçleri tepki göstermeye devam edecektir. İşçi hakkını mahkemede arar. Durum tek kelimeyle deli saçmasıdır. Haksızlığa uğramış işçi hakkını nerede arayacak? Sistemde ciddi kaoslar doğacaktır. Bu bir anlamda işten atılmaları kolaylaştırmayı ve işverenin maliyet yükünü azaltmayı hedefleyen bir taslaktır. Aynı şekilde işçinin güvencesi kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesinin altında da bu yatıyor. İşçinin her türlü güvencesi tehdit altındadır” dedi.