Hoşgeldin 2013

Yeni yılın ilk günlerindeyiz.
Her yeni yılın ilk günlerinde olduğu gibi daha pozitif bir bakış ve daha iyimser bir ruh hali içersinde oluruz.
Yıllardır yeni yıl için oluşturulan genel iklim böyle olduğu için çok doğal olarak bizimde etkilenmemiz bu temelde olmaktadır.
Fakat çok kısa bir süre içersinde hayatın gerçekleri ile yine yüz yüze geleceğimizden dolayı bu iyimserliğin uzun soluklu olmasının imkanı yok ülkemizde.
Bu genel algı dünyasının bendeki izlenimleri böyle…

607
Eski yılı, Çanakkale’de bu güne kadar görülmeyen bir tepki ile uğurladık.
Çanakkale halkı” Rektör Laçiner istifa” talebi ile sokaklara çıktı.
 
Bu belki Türkiye’de bir ilkti.
 
Benim hafızamda, daha evvel bir üniversite rektörünün istifa etmesi için bir kent halkının çeşitli bileşenlerinin bir araya gelerek protesto mitingi düzenlediği noktasında bir bilgi yok.
 
Böylesi önemli tepki sonrasında herkes tarafından alınacak dersler olduğunu düşünerek; yeni yılda bu konu üzerinde bir şey yazmayı düşünmüyordum. Fakat ne yazık ki;bu tepkiyi gösteren Çanakkale halkı yine öyle bir şekilde itibarsızlaştırmaya çalışıldı ki, bu tepkiyi gösteren Çanakkalelilere öyle bir saygısızca yaklaşıldı ki , bu yaklaşımı teşhir etmek gereği ortaya çıktı.
 
Kimdi bu karalama kampanyasını yapanlar?
 
Her zaman olduğu gibi bilinçli bir organizasyonun parçası olarak görev almış yandaş ve kalkan internet siteleri.
 
Yine iktidarın sesi olarak bilinen bir haber ajansının yanlı tutumu, yada haberi geçen muhabirin özel bir ilişkisinin getirdiği durum... Ayrıca mahcup bir tarz ile kaleme alınmış AKP milletvekillerinin değerlendirmelerini de bu kapsamda ele almak gerekecek.
 
Yandaş siteler mitingi itibarsızlaştırmak ve kamuoyu tepkisini psikolojik olarak olumsuzlaştırmak için medya organlarının bildik yöntemlerini hemen kendilerine kalkan yaptılar.
 
Böylece bir yandan da şu gerçeği hep birlikte bir kez daha gördük;  Bir kısım medya gerçekleri çarpıtarak efendilerine hizmet görevi üstlenmişlerdir.
 
Bu ülkemizin bir gerçeğidir.
 
Mitinge katılım konusunda gerek nicelik gerekse nitelik olarak öyle bir propaganda yaptılar ki; Çanakkale halkının gözünün içine baka baka böyle çarpıtmanın nasıl yapılabildiğine halen inanamıyorum.
 
Bırakalım onlar bu gerçek olmayan propagandalarını sürdürsünler; böylece inandırıcılıklarını Çanakkale halkı nezdinde her geçen gün daha çok yitirecekler. Öyle bir tehlikeli kulvardalar ki yarın doğru bir şey söyleseler dahi de etraflarında inanacak kimseyi bulamayacaklar.
 
Çanakkale’de uzun zamandır toplumsal olaylara ilişkin protesto, destek, tepki temelinde gerçekleştirilen yada özel günlerdeki etkinlikleri izlerim. “Laçiner istifa” mitingi bu etkinlikler arasında katılım itibarıyla önde gelen mitinglerden biridir. Bu tip etkinliklerde Çanakkalelilerin katılım konusunda zaafının olduğu gerçeği Çanakkale’nin sorunlarından biridir. Buna rağmen “Laçiner istifa mitingi” soğuk havaya rağmen Çanakkale halkının ilgi gösterdiği bir nicelikte gerçekleşmiştir.
 
Yandaş sitenin” 200 kişiyi geçmemiştir” şeklindeki haberi tam bir yalan haberdir. Miting gerek katılım gerekse Çanakkale Halkının ilgisi itibarıyla amacına ulaşmıştır. Mitingi izleyen vatandaşların alkışları ile desteklerinden tutun, yolun kenarlarına biriken vatandaşların miting kortejini sonuna kadar takip etmelerine kadar vatandaşın yoğun bir ilgi gösterdiği bir miting gerçekleşmiştir.
 
Eğitim Fakültesi güvenlik görevlilerinin eline kağıt kalem tutuşturup not aldıranlar bu görevlilere sorup konuşsalardı, çok daha gerçekçi olurdu. Böylece kendilerine güldürecek kadar zavallı bir duruma düşmezlerdi. Ama sorun tabiî ki, gerçeği görmek değil, bizzat çarpıtmak.
 
Çünkü bir kentin çok önemli sendika, meslek örgütü , dernek ve sivil toplum örgütlerinin hep birlikte oluşturdukları bu realite başka türlü nasıl gözden düşürülebilirdi ki!...  Tek yolu var;yalan söylemek.
 
Diğer bir gelişme de AKP milletvekillerin yazılı bir açıklama yaparak bu etkinlik konusunda yapmış oldukları değerlendirme idi. Yapılan değerlendirmede mahcup bir şeklide “Rektör istifa” mitingine karşı olma konumu söz konusu idi. AKP’li vekillerin bu ruh hallerini çok iyi anlıyorum. Rektör Laçiner göreve AKP’ye seçim kazandırmak amacıyla gelmişti. Ama ters tepti… Bizzat gelişmeler AKP’nin çıkarlarına da zarar verir duruma gelmişti. Hal böyle olunca CHP’nin bu konuda göstermiş olduğu duyarlı tepkilerin halk nezdinde yarattığı ilginin bir şekilde önünün alınması gerekli idi.
 
İşte AKP’li vekillerinin ODTÜ olaylarını referans alarak yapmış oldukları bu açıklamanın esas hedefi Rektör Laçiner’e destek vermek değil, CHP’nin bu konuda göstermiş olduğu duyarlılık ile halkın CHP’nin geliştirdiği aktif muhalefet yapma boyutundaki desteğini kırmaktı.
 
Dolayısıyla AKP’li vekiller böylesi bir açıklamayı sadece CHP’nin imajını kırmak için yapmak zorunda kalmışlardı.
 
Buradan hareket ile bir kez daha şunu belirmekte fayda görüyorum.
Çanakkale gündemini önemli ölçüde meşgul eden Sedat Laçiner tabiî ki AKP çevrelerinde de çok tartışılan bir isim konumunda. Benim görebildiğim kadarı ile gelinen yerde Laçiner için AKP çevresinde de bir muhalefet gelişmiş durumda. Eskiden farklı olarak ‘Laçiner kendi işini yapsın Çanakkale’nin siyasal hayatına müdahil olmasın’ yaklaşımları artık AKP çevrelerinde daha çok dillendirilmektedir.
Çanakkale açısından sorun olmuş bu konunun 2013 yılında, çözüme kavuşmasını, kentin daha fazla gerilmemesi konusunu özellik ile önemsediğimi bir kez daha belirtmek isterim.
 
Tekrar mutlu yıllar…
Paylaş