Hıdrellez geleneği yaşıyor...

Hıdrellez geleneği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler ile kent hafızasında tazelendi...

718
 
 
Çanakkale İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Hıdrellez kutlamaları Çarşı caddesinde başladı. Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Oklu Halk Oyunları ekibi gösterileri büyük beğeni topladı. Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından Hıdrellez yürüyüşü yapıldı. Çarşı Caddesinde başlayan İskele Meydanın da devam eden yürüyüş morabbin parkında sona erdi. Burada ilk olarak Umurbey efeleri sahne aldı. Çanakkalelilerin büyük ilgi gösterdiği kutlamalarda halk oyunları ekibi beğeni topladı.
 
 
Sahillerde Hıdrellez coşkusu
Çanakkaleli vatandaşların uğrak yeri olan Yeni Kordon, Hıdrellez kutlamaları çerçevesinde bu yıl da yüzlerce kişinin akınına uğradı. Baharın habercisi olan Hıdrellez nedeniyle başta sahil kesimlerindeki kumsallar olmak üzere sokaklar ve caddelerde buluşan vatandaşlar dev hıdrellez ateşi yaktıktan sonra dilek tutup üzerinden atladı. Hıdrellezi büyük bir coşkuyla kutlayan çok sayıda Çanakkaleli, müzik eşliğinde eğlendi.
 
Çanakkale’nin en önemli gezinti yerleri arasında yer alan Yeni Kordon’daki Hıdrellez kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Yeni Kordon’un kumsalında bir araya gelen vatandaşlar, ağaç dallarından oluşan odun parçalarını tutuşturduktan sonra lastikleri de yakarak dev Hıdrellez ateşini yaktılar. Yaklaşık 3 metreye yükselen ateşin üzerinden atlayan vatandaşlar, daha sonra tuttukları dileklerinin resmini kumsallara çizdiler. Kimi vatandaş ev ve araba isterken, kimi vatandaş ise kumsala bebek arabası çizdi. Evlenmek isteyenler ise kalp çizip isimlerinin baş harflerini yazdılar. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar ateşin üzerinden atlayan vatandaşlar, Hıdrellez coşkusunu sabahın ilk ışıklarına kadar kutlarken, bazı vatandaşların ise denize girmesi dikkat çekti.
Paylaş