Hibe değil, kredi değil, ödül

Avrupa Birliği’nin aday 27 üye ülkenin tarım ve kırsal kalkınmasını desteklemek amacıyla Türkiye’de de kurulmasına karar verdiği Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çanakkale’de çalışmalara start verdi.

1084
TKDK Çanakkale İl Koordinatörlüğü, Avrupa birliği müzakere sürecinde aday ülkelere uygulanan kırsal kalkınma programı IPARD hakkında Truva Otel’de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısı ile bilgi verdi. 33 uzmanla Çanakkale’de hizmete başlayan TKDK Çanakkale İl Koordinatörlüğü yetkilileri, kurumun amacı, desteklenecek sektörler ve kırsal kalkınma programı IPARD hakkında bilgiler sundu. IPARD kapsamında süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi gibi alanlarda destek verileceği açıklandı.
 
Toplantıda ilk olarak söz alan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çanakkale İlk Koordinatörü Ümit Orton kurumun Çanakkale’de sessiz sedasız hizmete başladığını belirterek, AB Komisyonundan gelecek olan fonların kullanılması için akroditasyon işlemleri sürecini tamamladıklarını söyledi. TKDK olarak IPARD çağrılarına yılda 4-5 defa çıktıklarını kaydeden Orton: “ 9 ay süren bir akreditasyon sürecimiz oldu. IPARD programı için 23 Ocak 2013 tarihinde 9. proje çağrısına çıktık. Başvurular 15.02.2013 tarihi saat 09.00’dan itibaren, yatırımın uygulanacağı ilde bulunan ve Çanakkale için iletişim bilgileri aşağıda yer alan TKDK İl Koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlayacak. Başvuruların son teslim tarihi ise 15.03.2013 tarihi” dedi. Kırsal kalkınma programı hakkında bilgiler veren Proje Başvuru Yönetim Birimi Amiri Şükrü Çetinkaya ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 23 Ocak 2013 tarihinde Dokuzuncu Başvuru İlanına çıkmış bulunduklarını belirtti. Çetinkaya: “Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. Programı kısaca tanımlamak gerekirse hibe desteğinden çok bir ödül sitemi diyebiliriz. Çünkü biz hibeyi kurulan bir şirketin faaliyetleri sonrasında sağlıyoruz” diye konuştu.
 
“Bütçemiz astronomik”
Çanakkale’nin de destek alabildiği Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) gibi proje çağrılarında bulunan, destek veren bir kuruluş olduklarını belirten yetkililer, diğer ajans yada kurumlardan farklı olduklarını da belirtti. Yerinde Kontrol Birimi Sorumlusu Mehmet Kaytancı, “Diğer ajans ya da kurumlarda, yardım ve destekler daha önce verildiği ve bir şekilde kontrol edilemediği için pek çok destek heba oldu. Bunu Türkiye’nin her yerinde yaşadık. Bizler de bunun önüne geçmek için desteği, sonradan veriyoruz. Kişi projesini sunuyor, işini kuruyor. Bundan sonra bizden desteğini alıyor” diye konuştu. Kaytancı, bütçelerinin astronomik olduğunu da söylerken, projeye katılan kişi sayısına bakılmaksızın desteklemenin yapıldığına dikkat çekti.
Paylaş