havadurum

Heyelan tarihi duvara zarar verdi

Erenköy Beldesi yakınlarında heyelan ile ortaya çıkan 1800 yıllık Roma Dönemi`ne ait tarihi duvarın bir bölümü, yeni bir heyelan ile yıkıldı. Tarihi duvarın zarar gördüğü heyelanı değerlendiren Prof. Dr. Doğan Perinçek; “Maalesef geçen hafta heyelan sayesinde Roma duvarı ortaya çıktığı için çok sevinçliydik. Bu kez ise yine heyelan bu duvarı bizden geri aldı” dedi.

723
 
Yaklaşık bir hafta önce meydana gelen heyelan, 1800 yıllık Roma Dönemi`ne ait tarihi duvarı ortaya çıkarmıştı. Bir hafta sonra meydana gelen yeni heyelanla tarihi duvar aşağıya doğru kayarak zarar gördü. ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek ve arkeolog Candan Kozanlı bölgedeki incelemesiyle 50 metrelik taş duvarın, Roma Dönemi`ne ait istinat duvarı olduğu anlaşılmıştı. Bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle heyelan devam etti. Yeni yaşanan heyelanın ardından tarihi taş duvar 2 metre daha aşağıya kaydı. Kayma sırasında duvarın bir bölümü bozulmadan kalırken, bir bölümü ise yıkıldı.
 
Tarihi duvarın zarar gördüğü heyelanı değerlendiren Prof. Dr. Doğan Perinçek; “Maalesef geçen hafta heyelan sayesinde Roma duvarı ortaya çıktığı için çok sevinçliydik. Bu kez ise yine heyelan bu duvarı bizden geri aldı. Ortaya çıkan duvar şu an asfalt yol hizasından 2 metre aşağıya düşmüş durumda. Heyelan ise sağa, sola doğru ve bir miktar da geriye doğru giderek büyüyor. Bu nedenle Erenköy yolunun bir bölümü tahrip olmuş durumda. Heyelanın büyümesinin sebebi, bölgedeki ormanın geçtiğimiz yıllarda yanmasıdır. Biz doğadaki dengeyi bozdukça, doğa kendi dengesini kurmaya çalışıyor. Bunu da heyelanlarla yapmaya çalışıyor. Umarım bu olaydan ders alırız. Hem tarihi, hem de doğamızı korumak için gerekli adımları atarız” dedi.
Paylaş