HES madenciye “kıyak” mı?

Çanakkale`de son günlerde en çok dikkat çeken konulardan biri olan HES yatırımları yeni iddialarla güçlenmeye devam ediyor. HES yatırımının madencilerin elektrik ihtiyacını karşılayacağı ileri sürülürken, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer, “Ben de baraj üzerine yapılacağını duydum. Suyumuza zarar vermediği sürece bir sıkıntı yok” dedi.

613
Bayramiç Barajı üzerine kurulacağı ileri sürülen Hidro Elektrik Santral (HES) yatırımına ilişkin yeni iddialar ortaya atılıyor. İddiaların gündeme gelmesinin ardından halkta tedirginlik yaratan, termik ve altın madenciliğinden sonra kentin en önemli çevre sorunu haline geleceği düşünülen HES çalışmaları, “Bu kadar enerji ne için?” ve “Kime kar, kime zarar?” sorularının ardından yeni iddialar da ortaya çıkmaya başladı. Tarsus`ta, Antalya`da, Van`da, Karadeniz`de ve Marmara`da, kısacası ülkenin hemen hemen her yerinde kurulan, kurulma çalışmaları devam eden HES`ler hem doğanın dengesini bozuyor, hem de Van`da olduğu gibi arıtma sistemi sorunları nedeni ile bulundukları su kaynağını kirletiyor. Türkiye`de 2023 yılına kadar 2 bin 500 HES projesinin tamamlanmasının hedeflendiği bilinirken, bu kadar çok HES`in “enerji üretme"nin dışında sulama ve yaşam alanlarını yağmalamaya yönelik yatırımlar olduğu ifade ediliyor. Henüz, HES iddialarının doğruluğu kanıtlanmasa da kulaktan kulağa yayılmaya devam ediyor. Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer, uzunca bir süredir HES yatırımları ile ilgili söylentinin var olduğunu, hatta Bayramiç Barajı`nın HES yatırımına uygun bir şekilde inşaa edildiği yönünde de söylentilerin olduğunu söyledi. “Hidro Elektrik Santral (HES) iddiaları uzunca bir süredir var” diyen Başkan Tuncer, “Hatta Bayramiç Barajı`nın HES yatırımına uygun yapıldığı bile söyleniyor. Kim yapacak, ne zaman yapacak? Bunu bilmiyorum. Baraj üzerinde kurulacak bir tesis ile elektrik üretiminden sonra su tekrar sulama kanalına bırakılacaksa yararlı olabileceğini düşünüyorum. Mevcut suyun korunduğu ve sulamaya devam ettiği sürece sorun olacağını sanmıyorum. Ancak Bayramiç Barajı`ndan binlerce dönüm arazi sulanıyor. Kumkale Ovası`na kadar sulama yapılabiliyor. Bu sulama çalışmalarının aksamaması da önemlidir” dedi.
 
Madenciye kıyak mı?
Çanakkale`de metalik madencilik ve termik santral yatırımlarının ardından henüz iddialar düzeyinde gündeme gelen HES yatırımları halkı tedirgin etmeye başlarken, bu yatırımların altın madenlerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılayacağı şüphesi de tepki çekiyor. Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer, bu yatırımın madencinin elektrik ihtiyacını karşılayamaya dönük bir yatırım olması halinde karşı duracaklarını ifade etti. Başkan Tuncer, “Mevcut baraj üzerinde, baraj suyunu koruyarak elde edilecek ve halk için kullanılacak enerji sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum. Ancak bu enerje elde edilirken, baraj suyuna zarar verirse, insanların sulama suyu kaynağı zarar görürse ve madencilik sektöründe kullanılırsa buna elbette ki karşı oluruz” dedi.
Paylaş