Herşeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı

Aile hekimliği sisteminin temelinde koruyucu sağlık hizmetleri, koruyucu sağlık hizmetlerinin başında da aşılama gelir. Aşılama insan sağlığı ile uğraşanların, insan sağlığına yapabileceği en büyük hizmettir.

636
 
Aile hekimliği sisteminin temelinde koruyucu sağlık hizmetleri, koruyucu sağlık hizmetlerinin başında da aşılama gelir. Aşılama insan sağlığı ile uğraşanların, insan sağlığına yapabileceği en büyük hizmettir. Bilim insanları tarih boyunca bu konuya çok önem vermiş ve sürekli gelişme kaydetmiştir. Dünya da ilk çiçek aşısı Türk hekimleri tarafından bulunup uygulanmıştır.
2013 yılı itibarı ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Aşı Haftası düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Dünya aşı haftalarının ilki içinde bulunduğumuz hafta olan 22-27 Nisan 2013 tarihlerinde kutlanmaktadır.
Aşılama denildiğinde her ne kadar aklımıza bebeklik ve çocukluk dönemindeki aşılamalar gelse de erişkin aşıları da çok önemli sağlık uygulamalarındandır.
Yıllarca sağlık çalışanlarımızın büyük emeği ve halkımızın da desteği ile sürdürülen başarılı aşı kampanyalarına en güzel örneklerden biri "polio aşı" kampanyalarıdır. Ülkemizdeki son poliomiyelit (çocuk felci ) vakası 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Bölgesi; Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2002 yılı itibarı ile “POLİODAN ARINDIRILMIŞ BÖLGE” sertifikası almıştır.
Ayrıca sessiz ölüm olarak nitelendirilen, yeni doğan bebeklerde ve bazen yeni doğum yapmış kadınlarda da görülebilen tetanoz hastalığı için ciddi bir aşılama programı uygulanmış, olup ülkemiz 2009 yılında tetanoz riskinden uzaklaşmış ülkeler arasına girmiştir.
Bebekler için uygulanan aşı takvimi son aylarda eklenen suçiçeği ve hepatit A aşıları ile zenginleştirilmiş, dünyadaki birçok ülkenin aşı takviminden daha mükemmel bir hale gelmiştir. Ülke olarak aşılama oranlarımız %97’lere çıkmıştır. Günümüz itibarı ile bebeklerimizi 13 önemli hastalığa karşı yüksek oranda koruyabilmekteyiz. Bizler Aile hekimleri olarak bebeklerimize bu kadar geniş yelpazede bir aşılama hizmeti verebildiğimiz için mutluyuz.
Bebeklik, çocukluk ve okul döneminde uygulanan standart aşılama takviminin yanı sıra erişkinlerde de risk gruplarına aşı uygulamaları yapılmaktadır. Tetanoz, hepatit, zatürre ,grip ve gebelik planlayan anne adaylarına gerektiğinde uygulanan kızamıkçık aşıları sayesinde sağlık kalitemiz hızla yükseltmiştir.
Aile Hekimliği sistemine geçildikten sonra Çanakkale ilimizin aşı oranları dikkat çekecek kadar yükselmiştir. Bu başarı aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarımız kadar bilinçli halkımıza da aittir. Bundan sonraki süreçte de sevgili hastalarımızdan işbirliğini devam ettirmelerini, bebeklerini davet edildikleri günde aile sağlığı merkezlerimize getirmelerini ve erişkin dönemde her birey için ayrı uygulama takvimleri olduğundan aile hekimleri ile iletişime geçmelerini bekliyoruz. Herkese sağlık dolu günler diliyoruz".
“AŞILANIN, ÖNLEYİN, KORUNUN"
Paylaş