Herkesin gidebileceği bir köyü olsun!

Karabiga Temiz Doğa Derneği`nin organize ettiği birinci İstanbul Buluşması hafta sonu gerçekleştirildi. Karabiga`da kurulması planlanan termik santrallere karşı mücadeleye destek veren İstanbul`daki Karabigalılar, örgütlü bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdiler.

1079
 
"Herkesin Dönebileceği Bir Köyü Olsun" sloganı ile başlatılan ve Karabiga Temiz Doğa Derneği`nin de organizasyonunda yer aldığı İstanbul`daki Karabigalıların buluşması hafta sonu gerçekleştirildi. İstanbul`da yaşayan Karabigalılar ve doğa dostları ile gerçekleşen buluşmada, Karabiga için sürdürülen termik santral mücadelesinde gelişmeler değerlendirildi. Toplantıda ayrıca termik santrallerin insan ve çevre sağlığına etkileri de konuşuldu. Karabiga Temiz Doğa Derneği’nin kurulumunda önemli rol oynayan İstanbul`daki Karabigalılardan Mehmet Manyas’ın girişimi ve katkıları ile gerçekleştirilen buluşmaya ilgi yoğundu. Toplantıda konuşan Greenpeace Enerji ve İklim Değişikliği Kampanyaları Araştırmacısı Buket Atlı, termik santrallerin çevreye, doğal geçim kaynaklarına ve insan sağlığına etkilerini hakkında detaylı bir sunum yaptı. Atlı`nın sunumundaki termik santrallerin etkileri katılımcılarda deyim yerindeyse şok etkisi yarattı. Termik santral mücadelesindeki hukuksal ve eylem süreçleri anlatılırken, gelecek planlarını kapsayan sunumu Karabiga Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Badem yaptı. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Badem, Karabiga’da yaşanan mücadele detayları hakkında bilgiler de verdi.
 
 
“Biz de varız” dediler
Karabiga Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Badem toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede; “Herkesin dönebileceği bir köyü olsun istiyoruz. Türkiye genelinde termik santraller, HES`ler, altın madenciliği hep küçük yerlerde yapılıyor ve bir sebeple memleketinden uzakta yaşayan insanlar mücadele süreçlerine aktif olarak katılamıyor veya gelişmeleri takip edemiyor. Memleketinden uzakta kalmış insanlara yaşananları anlatmak, dayanışma ve sürece aktif katılımlarını sağlamak gerekiyor. Bu bağlamda gerçekleştirdiğimiz toplantıda yıllar sonra bir araya gelen grubun diyaloglarını pekiştirmesine aracı olmaktan ve kısa bir süre de böylesine ciddi katılımlı bir toplantı gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Derneğimiz ve mücadelemize hemşerilerimizden yüzde yüz destek geldi. Çalışmalarımızı çok beğendiler ve `biz de varız` dediler. İlk toplantımızdı, ilerleyen zamanlarda katılımların ve desteklerin artacağına inanıyoruz. Çıktığımız yolda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
Paylaş